Asimina Triloba (Pawpaws) - Page 3 - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:13
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 3 от 36«123453536»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Asimina Triloba (Pawpaws) (Индиански Банан, Пау пау)
Asimina Triloba (Pawpaws)
OrdonezДата: Петък, 05.04.2013, 20:13 | Съобщение # 31
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Уникален пост, браво за труда, статията и въобще за труда и превода. В крайна сметка да разбирам ли от тази статия , че няма да имам успех с резниците и въпреки това аз ще опитам

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Петък, 05.04.2013, 21:10 | Съобщение # 32
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
На тая и на една друга статия попаднах вчера, където описваха опит с 10 000 резника за вкореняване и нито един успешен. Третирали с хормони и вкоренители, около 30 процента оставали неизгнили и с по два появяващи се зачатъка на корен след около месец, но след това измирали след още месец.
На друго място четох, че някакъв даваше предположение, че е нужно поддържане на определена температура на субстрата в който се вкоренява, но пак с успех никой не се хвалеше- просто констатираха провалените си опити.
Изобщо не си направих труда даже да ги запаметя тия статии, защото нищо полезно не се споменаваше за успешен опит с вкореняване на резник.


Съобщение редактирано от pistolero - Петък, 05.04.2013, 21:12
 
OrdonezДата: Петък, 05.04.2013, 21:38 | Съобщение # 33
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
pistolero, Помниш ли поне кога са залагали резниците, на мен ми се върти в главата за залагане на резници през зимата, където да поддържам някаква температура, но не на целия резник, а само там където ще образуваме корените. Незнам, продължавам да търся , ако някой попадне на нещо нека пише. Между другото, освен 3 те възрастни растения, още в неделя или в понеделник, ще имаме 4 майки, плододаващи, очаквайте снимков материал.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Петък, 05.04.2013, 22:27 | Съобщение # 34
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
25 градуса беше, не гарантирам 100%, но 25 градуса ми е останало.

А сега се сетих, че имаше и за един изчанчен метод със зараза, ама не му обърнах внимание- там даже май имаше някави успехи в лабораторни автоматизирани условия с някакъв щам бактерия, причинител на рак по растения го бяха постигнали... не знам даже и да се вкорени такова, след като е заразено каква файда ще има.


Съобщение редактирано от pistolero - Петък, 05.04.2013, 22:28
 
poj160arДата: Понеделник, 08.04.2013, 16:43 | Съобщение # 35
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Здравейте, ето още един превод, но може да не точен:
Рawpaw Asimina triloba има потенциал като парково дърво, реколта на плодове и като източник на фармацевтични, вторични продукти. Клоновото размножаване на този вид е трудно от конвенционалните методи и подбор и разпределение на високи клонинги pawpaw. Първоначалните експерименти показват, че pawpaw е трудно да се установи в тъканна култура. Беше направено сравнение между млади и зрели източници на експланти за създаване на ин витро. Непълнолетни експланти са взети от разсад и издънки, разработени от корените на дървета. Възрастни експланти (цъфтежнаа възраст растения) са взети от популация на дървета с разнообразен генетичен произход. След четири седмици в областта на културата, само един разсад експланти е показал аксиларенн растеж на пъпките. Това е в повече от 8 седмици в областта на културата, растежа на пъпките започва от експлантите, взети от подмладена резница и разработени от корените. Тъкан от зрели растения не е успяла да започне растеж в областта на културата в 96% от експлантите. Това е свързано с прекомерното препичане на експлантите, въпреки че всичките експланти са били прехвърляни в свежа среда на всеки две седмици. Тези резултати показват, че леторастите, разработени от коренови резници може да бъде перспективен източник на експланти за микроразмножаване на моноклонни избор на pawpaw.
Голяма част от научните изследвания се провеждат от Кентъкския държавен университет, където е налице пълната програма pawpaw изследвания под ръководството на д-р Кърк Pomper. Техният сайт съдържа отлична библиография. Области на научни изследвания на KSU и други институции включват:
развъждане
геминация
размножаване
генетичен анализ
плодове postharvest физиология
овощна градина управление
кулинарен използва
На 12 научни обекта в цялата страна 28 pawpaw сортове се тестват. За съжаление езследванията все още са на години далеч от достатъчно данни от тези проучвания, за да се достигне до заключения за това, кои са най-добрите сортове за разлзлични райони на страната и тяхното изкуствено размножаване.

Добавено (07.04.2013, 14:29)
---------------------------------------------
Ето един сайт, където може да се прочете повече за сорта

My WebPage

Ето и още нещо:

Желаните видове pawpaw /около 28 броя мисля че са/ се размножават чрез чип начинаещи или камшично присаждане. При отглеждането липсата на успешно опрашване е най-честата причина за лошото плододаване. Кръстосаното опрашване на най-малко две различни генетични разновидности на растението се препоръчва и производителите често прибягват до опрашване на ръка или с използването на опрашващи атрактанти като пръскане с рибна емулсия или висящи пилешки шийки или друго месо /по горе в темата беше качен видеоматериал от Гошко Гошев/ в близост до откритите цветя за привличане на опрашители. В pawpaws се развиват ларви на лястовичоопашата пеперуда, като гъсениците обикновено присъстват само при ниска плътност, а не в ущърб на листата на дърветата / е да но ние не сме в Америка и такъв вид пеперуда нямя при нас си мисля, но все пак който се сдобие с такива уникати ще ги опрашва след успешно оцеляване и достигане на зрялост по описаните в темата традиционни и изпитани вече методи - все пак това не е проблем нали/.

Добавено (07.04.2013, 14:47)
---------------------------------------------
Биохимия

Pawpaw плодове са богати на мастни киселини, основната от които е октаноат. Те също така съдържат цис-δ9 и цис-δ11-hexadecenoate, цис-δ9-, цис-δ11-и цис-δ13-octadecenoate.

Семената са показали, че съдържат химикали asimitrin (съседна пръстен-хидроксилатен бис-тетрахидрофуран acetogenin) и 4-hydroxytrilobin (в непосредствена близост бис-THF пръстен с две съпътстващи хидроксилни групи и α, β-ненаситени γ-лактон с 4 -хидроксилна група). Тези химикали имат селективна цитотоксичност срещу аденокарцином на простатата (PC-3) и аденокарцином на дебелото черво (HT-29) клетъчни линии, като по този начин се превръща в полезен химически химиотерапевтик за тези видове рак.

Листата съдържат токсични annonaceous acetogenins. Едно забележително изключение е зебра лястовичоопашата пеперуда Eurytides Марцел, ларви на фуражите, хранят се с листата на различните видове на Asimina, за предоставяне на защита от хищничество през целия живот на пеперудата, като гъсениците, намиращи се по листата не могат да се консумират от птиците и други хищници.

Кората на pawpaw дървета съдържа други acetogenins,, включително asimin, asiminacin и asiminecin, за които е доказано, че са мощни инхибитори на митохондриална NADH: убихинон oxidoreductase прави А. triloba обещаващ източник на пестициди и анти-тумор съединения.
Природозащитен статус

В световна (целия диапазон) скала, общата pawpaw (Asimina triloba) има NatureServe световен ранг поопазване на G5 (много често).

В Съединените щати, от видовете има NatureServe опазване национален ранг на N5 (много често), но се счита за застрашен вид в Ню Йорк, както и на застрашените видове в Ню Джърси.

В Канада, където този вид се среща само в части от южната част на Онтарио, тя има ранг NatureServe национално опазване на N3 (уязвими), и NatureServe поднационално ранг опазване на S3 (уязвими) в Онтарио. Онтарио Министерството на природните ресурси е дал на вида общо състояние на "чувствителна" и там постоянно се наблюдават популациите.

В областите, в които популациите на елени са плътни, pawpaws изглежда се развиват във все по-големи количества на местно ниво, тъй като еленът ги избягва, но консумират разсада на повечето други дървесни растения.

Asimina triloba
Cultivars with Intersimple
My WebPage

Добавено (07.04.2013, 21:37)
---------------------------------------------
My WebPage
- съжалявам на горния пост, качен линка за уеб страницата се прецака, на този сайт е лабораторията, където се изследва и размножава асимината в Америка.

Добавено (08.04.2013, 16:36)
---------------------------------------------
За да се прекрати латентността на семената на Pawpaw трябва да се подложат на 90-120 дни на стратификация, т.е. излагане на ниски температури. За да се постигне това, семената трябва да бъдат поставени в найлонова торбичка с ципче в хладилник, кат в пликчето се поставя и шепа влажен торфен мъх или малко почва и се съхраняват в хладилник при 32 ° - 40 ° F (от 1 до 5 ° С). При зимуване зимуването на полето (в нормални условия), засадените семена постигат стратификацията – процес, при който се извършва продължително излагане на семената на растенията при определена температура, за да се ускори поникването.
При идеална парникова култура, поникването може да се очаква след около седем седмици. Семената засадени в полеви условия, през есента ще се появят през юли или август. Но преди да поникнат, семената ще са пуснали около 10 инча (приравнено около 25 см.) корени надолу търсейки влажност.
Тук отговарям на колегата Ordonez , че четейки и превеждайки от западните интернет сайтове поне до настоящия момент от направените експерименти и изследвания в специализирани компании, че е невъзможно от корен чрез дървени резници да се извършва развъждане на растението, защото кореновите резници са променливи и в последствие умират. Известен успех има е чрез иглолистна дървесина - чрез резници и интермитентна мъгла с долна граница на температурата (80 ° F – приравнено около 26 ° С) и допълнителна светлина 14 часа в лабораторни условия. Всички техники за присаждане на млади растения могат да се извършват, но не се препоръчва T-обещаващ метод. Пише, че Чип-обещаващия метод може да бъде успешен – не знам какви са тези лабораторни методи. Издънките на дървото трябва да бъдат събрани, докато дървото е пасивно, тоест в покой (есенно-зимния период) и се съхраняват в хладилник. Удължаване може да се направи през пролетта, след започването на вегетативен растеж.
Младите pawpaw растения имат месести, крехки корени с няколко фини косми корен, което ги прави трудни за трансплантация. Важно е да се следват тези полезни правила:
1. Използвайте разсадът, а не коренните нещастници (глупаци) – не мога да намеря точен превод - sorry.
2. Преместете дърветата с корените и почвата непокътнати. В контейнери се отглежда екземплярите най-добре.
3. Трансплантация (присаждане) на дърветата се извършва през пролетта след пробива на пъпките.
4. Растенията се садят в почви с добър дренаж, да се пазят на сянка и поливат ежедневно през първата година (саденето от контейнери най-добре да става след втората година).
Вредители и болести: Pawpaw дърветата са относително свободни от болести, включително резистентност към гъбички (Armillaria). Броят на гръбначните животни като лисици, опосуми, катерици и миещи мечки ядат плодовете, въпреки че сърни, кози и зайци не ядат листата или клонките. Привличането на pawpaw корени от Gophers (вид американски ровещ гризач) е малко по-неизвестен фактор, но изглежда, че те не са първият избор на Gopher-те. За Zebra Лястовичата пеперуда и ларвите й, които се хранят предимно с младите листа в малки количества, съм писал по гере в постовете от темата, но не знам дали живее в България. По западното крайбрежие на Америка голите охлюви, обикновените охлюви и earwigs (стоножка или щипалка) също се хранят с листата, но могат лесно да се контролират от прилагането на уиски с лента около ствола на дървото на pawpaw – предполагам, че този метод ще важи и в България, защото и при нас има такива гадиники. Важно е да не се прилага уискито директно на кората.
Ох, тук вече спирам по темата, че се побърках да превеждам и ме заболяха очите. Е това е от мен по тази тема, приятели. Успех в отглеждането и развъждането на това изключително полезно дърво. smile :) smile

Добавено (08.04.2013, 16:43)
---------------------------------------------
Моля отново Ordonez да ми остави две бройки от асимината - вече написах съобщение до администратора за поръчка на още няколко вида растения от друг вид и да ми ги изпратят в Ботевград.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 08.04.2013, 16:44
 
OrdonezДата: Понеделник, 08.04.2013, 18:02 | Съобщение # 36
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Да , полезна информация, аз обикновенно стратифицирам 70 дни, ефекта също е добър 90% кълняемост.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 10.04.2013, 18:28 | Съобщение # 37
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Asimina Triloba - Paw PawПрикачвания: 0274212.jpg(266Kb) · 2830789.jpg(230Kb) · 7042099.jpg(139Kb) · 3413865.jpg(147Kb) · 0718841.jpg(145Kb) · 0343521.jpg(223Kb) · 1267705.jpg(246Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 10.04.2013, 19:21 | Съобщение # 38
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
За по добра резолюция си направете клипчето на 720р. Тук ще говорим за растението сортове и вкуса на плода. Преди време един колега беше писал , че е консумирал Пау пау в Швейцария от някакъв супермаркет (естествено някаква шега от негова страна) и не му направило никакво впечатление вкуса (отново благородна лъжа), по обясними причини разбира се smile .На клипа ясно се чува , че облагородената част и дивата(семковата част) на растението са дали еднакви по вкус плодове. Едно доказателство за качествата на необлагородените растения.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 10.04.2013, 19:27 | Съобщение # 39
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Нагледно Трилоби в предцъфтежна фазаТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Сряда, 10.04.2013, 20:39 | Съобщение # 40
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Maлииии, огромен поклон пред този човек up
Напомни ми за посещението ми при проф. Серафимов преди време. Има много неща, които могат да се научат от такива хора.


Съобщение редактирано от pistolero - Сряда, 10.04.2013, 20:39
 
OrdonezДата: Сряда, 10.04.2013, 21:04 | Съобщение # 41
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Да огромен поклон pistolero, пред такива хора, при посещението му при мен което беше на 13 януари, аз му обещах че ще го посетя и го направих, въобще не съжалих , че съм блъскал 330 километра и един ден, за да видя отблизо и чуя нагледно за неговите експерименти. Той е на 70 години и както се чу в единия клип, двама професори от които единия е субтропик а другия е светило с приноса си в науката като цяло и издател на учебници и книги по темите, та двете светила са възхитени от вкуса на трилобата, това е достатъчен показател за вкусовите му качества.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 10.04.2013, 21:14 | Съобщение # 42
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Браво Гого, това сигурно са ти новите майки - големшки са. А на двете клипчета да не е бай Руси - май така се казваше, дето го беше споменал в по горен пост от темата. Виждам, че човека добре се грижи за асимините, браво! Ако имаш още такива нагледни видеоматериали, моля те качвай.
И да ти благодаря за получените растения днес - страхотни са. Ще си ги гледкам с много любов и старание!!! smile

Добавено (10.04.2013, 21:14)
---------------------------------------------
аааа, разбрах, че човека е някакъв професор - хвала на такива хора. smile


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Сряда, 10.04.2013, 21:31 | Съобщение # 43
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Да колега , скоро ще добавя по дълъг видео материал стига да успея да заглуша шума в аудиото и да го прекарам през филтри че нещо тряска , пука, та се нетрае smile .

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 10.04.2013, 23:31 | Съобщение # 44
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Тук в този пост ще пиша за сортовете с които разполагам, ще кача и снимки в темата , както и ще пусна актуални снимки на румънските асимини.

Сорт 1 : Rebecca's Gold* - плодовете са бъбрековидни, цъфти по късно от Sunflower, което е добре, предвид ранни пролетни слани. Месото е сладко , ароматно и с наситено жълт цвят. Сорта е селектиран от J. M. Riley през 1974 г. в Северна Калифорния

Сорт 2 : PA Golden 2 - Жълта кожица, зрее след десети септември за разлика от Ребека, която зрее в началото на септември. Създаден е в Amherst, NY от селекционера Джон Гордън през 1982 от семена. Самите семена са от селектирани дървета събирани в хабитат на Асимината в щата Джорджия.
Сорт 3 : PA Golden 4 - Създаден от същия колекционер , плодът е едър до супер едър за вида
Сорт 4 : Mitchell * - Средна едрина на плода около 230 грама, кожата е леко жълтеникава, плътен и приятен вкус, много експерти го определят като великолепен. Създаден е от Джеферсън в щата Илинойс от семенак.


Сорт 5 : Mango - "Mango" е подбор на селекционера Колинс през 1970 година в щата Джорджия от семенак. Плодовете са едри с тънка кожа, вкусът изключително наподобява на Манго но е по ароматен и сладък, много здрав и силен сорт.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 11.04.2013, 01:21 | Съобщение # 45
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Колкото можахме оправихме звука на видеото чрез филтри за шум, надявам се и последното видео да бъде поправено за да го качим и него.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Asimina Triloba (Pawpaws) (Индиански Банан, Пау пау)
Страница 3 от 36«123453536»
Търси: