Prunus tomentosa (Nanking Cherry) - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 04.12.2016, 17:23
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Prunus tomentosa (Nanking Cherry) (Степна вишна, Влакнеста вишна, Манджурска череша)
Prunus tomentosa (Nanking Cherry)
chainsawmasterДата: Неделя, 27.05.2012, 18:42 | Съобщение # 1
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 55
Статус: Offline
Това ми е първата тема, така че ако нещо не е както трябва, моля админите да направят корекция.

Описание: http://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_tomentosa

Днес за първи път опитах единият по-зрял от четирите плода, които имам на едно от двете дръвчета и честно казано останах изненадан от вкуса. Мислех си че ще е доста стипчив и кисел (както някои сортове вишни), но всъщност се оказа сладникав и бих го определил най-близо до вкуса на така наречената сладковишна или вишнап. Иначе както се вижда на снимката (сравнен с вишня сорт нефриз),плода е доста дребен и плодното месо е около 30-40%, останалата част е костилка. От всичките му многобройни имена според мен най-точното може би е степна вишна.




Прикачвания: 7847951.jpg(27Kb) · 2075980.jpg(67Kb)


Съобщение редактирано от chainsawmaster - Неделя, 27.05.2012, 18:50
 
pinokioДата: Вторник, 29.05.2012, 17:16 | Съобщение # 2
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Майсторе,на колко години е вишната?Може ли и профилна снимка на растението на нивото на очите за да се ориентираме в структурата на дървото?Благодаря!
 
chainsawmasterДата: Сряда, 30.05.2012, 15:23 | Съобщение # 3
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 55
Статус: Offline
За годините ще питаш Ордонез, но аз предполагам че е към две годишна, защото това и е първото плододаване със сигурност. Взех е от него преди около два месеца и за това кратко време само две неща мога да ти кажа от лични наблюдения, че определено не е бързо растящ вид и хабитуса и е по скоро храстовиден (има изразена тенденция към пускане на издънки от корените). Нямам други снимки с нея но ще направя, виж в гугъл. Ако те интересува дали става за бонсай, според мен се получава доста добре и изглежда хубава
http://3.bp.blogspot.com/-Fy4GBV....+61.jpg
 
OrdonezДата: Петък, 14.12.2012, 19:07 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline


Поради факта че останаха доста непродаден посадъчен материал в контейнери от този вид, догодина растенията ще са доста по масивни в размерите си, а цените ще запазим същите. Някой ако е правил сладко от тях , нека сподели вкусовите му качества. Аз тази година не успях , понеже растенията имаха само по няколко плодчета .
Прикачвания: 9979791.jpg(340Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 30.05.2013, 12:42 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Вкусът на Степната вишна или тъй наречената манджурска череша.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 30.05.2013, 12:50 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Прикачвания: 3870575.jpg(78Kb) · 9516761.jpg(59Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 28.02.2014, 23:34 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Вече сме във фаза бутонизация smile



Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 01.03.2014, 02:23 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Мисля, че малко сме обърнали внимание на този вид, за това ще го опиша, предполагам не са много хората в България, които са имали възможността да се насладят на свежите му плодове.

Nanking Cherry (Prunus tomentosa × Prunus ulmifolia )

Общо описание

Изклюително студоустойчиво растение, умерено до бързо развиващо се.
Родина : Китай ( Хималаите ), Япония. Широко се е разпространило и в Кашмир и Монголия.
Гъста корона, с възрастта се отваря все повече. Синоним: череша манчу . Плодовете са тъмно червени, отлични са за пайове и желета, така също и за прясна консумация, вкуса наподобява на вишна, но киселинноста е по малко.
Листата са неравномерно назъбени, леко космести с ясно изразени жили. Цветът им е от средно до тъмнозелен.
Цветовете са многобройни, при добро опрашване, обилно плододаващи.
Плодът е червен до тъмночервен с овална форма.
Расте най добре на почва с PH от 5 до 7,5
Предпочита глинестите почви, но се развива добре и в песъкливи
Силните ветрове не му влияят, често се използва и за защита
Стусоустойчивост USDA Зона 2 . На практика вирее на всякъде в Европа. Толерантността към вятъра и сухите почви я категоризира като идеално за млади градинари.
Предпочита пълното слънчево греене.
Зайците често нападат в зимния период сладката и кора.
В Азия от плодовете и освен сокове приготвят известно местно вино.
В медицината също се използват части от растението , които влизат в състава на билкови продукти против кашлица, бронхиални проблеми, антибиотици, напоследък се правят и изследване върху раковите клетки, плода има доказал положителен ефект при лекуване на подагра.
След дълги почти двугодишни мъки успях да установя сорта на вида , който ние предлагаме. След задълбочено сравняване с други сортове на листа, цвят на кора, време на цъфтеж, едрина и форма на плода, вкусови качества и не на последно место визуалната прилика установих , че говорим по скоро за Prunus tomentosa × Prunus ulmifolia , тази година ще тегля плодовете , смятам да изтегля 20 плода и да разделя за да получа средното тегло, така може да се доближим до това което ме съмнява като сорт. За сега няма да го споменавам, за да не се спекулира с думите ми от страна на : Ние си знаем smile

Други сортове познати в Северна Европа са `Efimka` , `Oksamytova`
Нашия сорт зрее в Пловдив около 25 - 30 май, това на практика е най ранния сорт

Интересен култивиран сорт е и ‘Leucocarpa’ , но ние не разполагаме с него.




Моля Дриймъра да пусне превод на рецептата smile


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Събота, 01.03.2014, 11:48 | Съобщение # 9
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
ЖЕЛЕ ОТ NANKING CHERRY
6 чаши череши
1 чаша вода
4.5 чаши захар
1 пакет пектин на прах
Черешите се измиват, почистват се от дръжките и ги сипваме в тенджерата с водата.Когато заври, ги варим 15-20 минути за да омекнат. Пасираме/смачкваме/ черешите и прецеждаме. Връщаме сока в тенджерата и разбъркваме пектина. Слагаме на силен огън докато заври. Добавяме захарта и увеличаваме Т' докато заври силно, но около 1 минута. Бъркаме енергично. Насипваме в стерилизирани буркани и затваряме.
Процедурата е позната. Това с чашите е мярка. Разбирай - части. Напр. 6кг череши = 6 части= 6 чаши.
Същото да се разбира и за останалите продукти. Не съм сигурен, но мисля че вместо пектин може желатин.
ДА ВИ Е СЛАДКО ! flower


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Събота, 01.03.2014, 11:51
 
pistoleroДата: Неделя, 02.03.2014, 17:42 | Съобщение # 10
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Не препоръчвам употребата желатин за подобни желета с дълъг срок на съхранение. Пектина е удачният вариант, но не знаем чужбинските стандарти за грамаж на едно пакетче. Тук май стандартните пакетчета ябълков пектин са по 50 грама, а да не се окаже, че тамошните са по 10 или пък по 100 грама?
 
wrongdreamerДата: Неделя, 02.03.2014, 20:05 | Съобщение # 11
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Мога да ви дам рецепти за домашен пектин. Проверих в Ирландия са опаковани по 250гр.

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
georgiДата: Петък, 04.04.2014, 21:26 | Съобщение # 12
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 135
Статус: Offline
А ето и моите две черешки. Закупени са от тук есента. Презимували са добре и се разлистиха!

Прикачвания: 5331108.jpg(91Kb) · 4231236.jpg(92Kb)


Съобщение редактирано от georgi - Петък, 04.04.2014, 21:45
 
tauryДата: Неделя, 25.05.2014, 00:54 | Съобщение # 13
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 3
Статус: Offline
1-2 забравени по ъглите храстчета няма ли? wink
 
OrdonezДата: Неделя, 25.05.2014, 14:50 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Имаме в момента много големи храсти на същата цена, останали са около 6-7 растения, но са доста големи да не кажа внушителни

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
georgiДата: Петък, 01.05.2015, 21:17 | Съобщение # 15
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 135
Статус: Offline
Моите мъничета са свежи, но нямат буен растеж.... Цъфтяха тази пролет за пръв път.... Дали това не е завръз?

Прикачвания: 5099738.jpg(392Kb)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Prunus tomentosa (Nanking Cherry) (Степна вишна, Влакнеста вишна, Манджурска череша)
Страница 1 от 212»
Търси: