Morus nigra - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:28
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 151231415»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Morus nigra (Непознатото дърво в нашите ширини)
Morus nigra
OrdonezДата: Вторник, 13.11.2012, 16:14 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Наскоро ми попадна една статия на Милчо Спиров, която не искам да бъде загубена и това е причината да я публикувам и тук в нашия форум.
Винаги ми е бил интересен този вид, в моя район и по специално Куклен има доста дървета обикновенно в дворовете на стари къщи, все възрастни дървета, а и наскоро видях няколко самосева (плододаващи) близо до ранчото ми, които преди няколко години съм сигурен че не бяха там. Възникнали са на необработваема нива, никога не са поливани, това означава , че като цяло е доста кораво растение. Плодовете му винаги са ме привличали и съм намирал начин да ги опитам в прясно сътояние.
Ето я и самата статия.

Шандудията - черница с големи достойнства

Черната черница е позната в много райони на страната ни като „Шандудия” и е ценен овощен вид, който все още не е масово застъпен. Много институти по света считат, че тя произхожда от Мала Азия. Вероятно е от Армения през Турция да е пренесена и в нашата страна. В България е разпространена предимно по Черноморието и долните течения на реките Струма и Марица. От изследванията, които лично аз съм правил с мои ученици в кръжока по овощарство през 1976/1984 г.идвам до заключение, че освен в Сливенски и Старозагорски окръзи, тя расте и се развива в районите на Дупница, Сандански, Петрич и др. Задълбочената характеристика, която сме правили на шандудии, които растат в дворовете на Мария Филипова и Мария Смочевска от Дупница, на Асен Величков от с.Скрино, Кюстендилско и др. показва, че шандудията е все още малко познат вид и за любителите-овощари. Затова все още тя е отглеждана в дворните или близо до населени места. Компактни насаждения не се наблюдават.Възрастта на повечето от съществуващите дървета е над 200 години. Нейното отглеждане е свързано с
потребността на човека от плодовете й , листа, кора и дървесина. Плодовете на шандудията са едри, до много едри, с овално до овално-цилиндрична форма, неизравнени по големина и форма. Тя е фертилен/самоопрашващ овощен вид/ и след оплождането на съцветията съплодията бързо нарастват, а плодчетата изменят интензивно цветовете си от тъмнозелено до тъмночервено с винен оттенък, с характерна лъскавина и сочност. Съплодията й узряват в различните райони на страната от началото на юли до края на август. Този процес се влияе от местонахождението на дървото, изложението, надморската височина, почвените типове, върху които е засадено и още много други фактори, които оказват влияние върху цялостния процес на плода, който продължава от 40 до 50 дни. Черницата плододава редовно и обилно. От едно добре развито дърво може да се получат 60 до 80, а понякога повече килограми плодове. Затова тя по степен на родовитост се нарежда на едно от първите места при овощните видове.
Биологичните й особености са свързани с нейната степен на растеж и развитие, съвместимост с компонентите /подложка и присадник/ при облагородяване, разположение на листата и плодовете й. В младенческа възраст черната черница има буен растеж и формира леторасти, които достигат да 2-3 метра, а в пределна възраст те са по-къси и дебели. Короната й е свободно растяща, най-често кълбовидна, много добре облистена и достига на височина на 10-12 метра. Съплодията й се формират в пазвите на многообразуващите се леторасти или в основата на листата.
Морфологичните белези на листата се характеризират като едри, груби, покрити с властинки от долната страна, с което са неподходящи за копринената буба. Те са разположени поединично и последователно. В основата си листата са целокрайни, а по средата и по върха са плитко, до дълбоко нарязани. Периферията им е назъбена, а основният им цвят е тъмнозелен.
Леторастите са крехки, с голяма сърцевина. Стволът и скелетните клони имат твърда и здрава дървесина, която се използва за изработка на мебели, качета за отлежаване и оцветяване на ракия и дръжки за селскостопански инвентар.

Кората на клоните е жълтозеленикава до кафява , а на корените-бледожълта и много жилава. Шандудията се размножава трудно, до много трудно, предимно по вегетативен начин. Затова и броят на дърветата в нашата страна е много малък.Облагородяването на примитивната бяла черница с пъпки и калеми от шандудия се затруднява поради много малката биологична съвместимост на подложката и присадника. От съществено значение за прихващането на шандундудията са фазата на биологичното състояние на двата компонента, запазеността и качеството на пластичните вещества, методът на облагородяването и майсторството на самото присаждане. Засега от много опити и изследвания по този въпрос идвам до заключение, че най-подходящ метод е облагородяването на будна пъпка /чип бъдник/ и на калем под кора. Брането на леторастите трябва да се извършва непосредствено след листопада и да се съхраняват във влажен пясък при температура от 2 до 5 градуса до самото им използване. Ако се спазват тези изисквания при облагородяването на шандудията, самият процес ще бъде успешен, особено от такива майстори /пипенаристи/ като Георги Роглев от с.Шипочано, Симеон Гергинов и Въльо Иванов от с. Шишковци, Атанас Ангелов от с.Джерман, Васил Десподски от Благоевград и други.
Стопанското значение на шандудията е голямо.От анализите, които са правени в различни опитни станции е установено, че плодовете й съдържат захари около 16%, сухо вещество 20%, киселини, желязо, витамини и др. Плодовете й се използват за прясна консумация, но подлежат и на сушене. От тях се приготовляват компоти, петмези, сиропи и др. Лечебните й свойства са свързани с лекуването на кашлица, бронхиална астма, болки в сърдечната област и затлъстяване. С отварата от листата и кората се лекуват диабетът, хипертонията, бъбречни и други заболявания. Със сиропа от плодовете й се лекуват афти и възпаления на устната кухина.
Всичко това говори за едно все още непълноценно използване на този овощен вид. В Кюстендилския район има благоприятни почвено-климатични условия, които позволяват нейното по-широко застъпване.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 13.11.2012, 16:22 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
В Сливен се отглежда от един любител мутирала черница на която плодовете и са с размер 10 - 12 см

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
milenДата: Сряда, 14.11.2012, 22:31 | Съобщение # 3
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 22
Статус: Offline
Някой знае ли откъде можем да си закупим малко дръвче?

Съобщение редактирано от milen - Четвъртък, 15.11.2012, 11:20
 
pistoleroДата: Понеделник, 11.03.2013, 20:13 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Като бях дете с другите дечурлига ходехме да си берем в началото на юни от две забутани черничени дървета в морската градина в Бургас, ама не знам дали съществуват още. Плодът им беше сравнително едър, а самите дървета внушителни по размер.
Отделно дядо ми в Българово на 20 км от Бургас си имаше в двора по-млада черница, сята сигурно в средата на 80-те, пак черна, но нейните плодове бяха по- дребни и по-продълговати, като малки гъсеници.
А най- едроплодната и сладка черница от която съм ял беше разположена в поделението, когато отбивах военната си служба и когато давах караул на втори пост, пътя ми минаваше точно от там- няколко пъти съм пълнил каската с плод, за да си плюскам после на воля. Един път даже с един старшина се сбутахме, че ми беше конкуренция- събираше в чувала за ракия, ама извън работно време и нелегално biggrin

А как цапа и не се измиват ръцете не е истина просто- страхотен естествен пигмет, надминаващ по сила и трайност, този на "панджара". crazy


Съобщение редактирано от pistolero - Понеделник, 11.03.2013, 20:14
 
OrdonezДата: Понеделник, 11.03.2013, 21:22 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
milen, Точно до синура ми на черешовата градина има едно дърво около което има десетки млади поници, ако не се е развило ще извадя няколко и ще ги сложа в контейнери примерно 3 литрови и като тръгнат да вегетират ще пиша и ще ти изпратя , ако желаеш разбира се cool

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
milenДата: Понеделник, 11.03.2013, 22:42 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 22
Статус: Offline
Ордонез,ще ти бъда много благодарен.А после може и да почерпиш booze booze
 
OrdonezДата: Четвъртък, 30.05.2013, 12:37 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline


Клипче за насаждения черничеви в Куклен

Прикачвания: 9307284.jpg(242Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 02.07.2013, 18:35 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Видеото от горния пост се отнасят до Morus Alba - видът образува, както бели, така и червени и черни плодове. Така , че не приемайте видеото за Morus Nigra, грешката е изцяло моя.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 02.07.2013, 20:26 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
След няколкочасови обяснения с мой колега стигнахме до следния извод, Шандудията е стария персийски сорт Persian (Morus nigra), Персийска черница, майката на познатите в световен мащаб сортове като Illinois Everbearing и Oscar's .Общо взето останалите сортове от вида са подобрени вкусово и като тегло на плодовете, също и ароматите, но изходния сорт е познатия ни Цариградски дуд. Като съдържание на микроелементи и вещества не се различават много, даже може да се каже, че новите сортове го превъзхождат, а сокът от плодовете им съдържа около 10 процента инвертна захар, около 2 процента органични киселини (лимонена и яблъчна), витамин С, много пектинови вещества и други полезни съставки. Тези плодове са здравословна храна както за човека, така и за птиците и животните като цяло. В народната медицина се използва за лекуване на слабително, откашлящо, пикочогонно, хипогликемично, седативно действие. Прилага се за лечение на запек, лека форма на захарен диабет, бронхити. Отварата от кората и корените се препоръчва за регулиране на нередовна менструация. Листата се употребяват при авитаминиза, като укрепващо средство, при задух. Корите и корените се препоръчва при полова слабост и бъбречна недостатъчност.

У нас се среща и биологичен сок, ползите от който можете да видите тук http://www.bio-harmonia.com/Actual....BD%D0%B 8%D1%86%D0%B0-morus-nigra-100-%D0%B1/Само да добавя, силното смолене при разрез е причината за слабите успехи при присаждане, а албата не приема на 100% ниграта, успеваемостта е малка, размножаването става , чрез въздушни отводи , семенно (задължителна стратификация на семената), или кореново деление. Може да опитаме да внесем няколко добри сорта , използвани най вече в билколечението и производството на биологични натурални сокове за лечебни цели в световен мащаб. Така че, залагаме го като точка и приоритет за в бъдеще.
Прикачвания: 8348205.jpg(54Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
barziДата: Вторник, 02.07.2013, 22:13 | Съобщение # 10
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 145
Статус: Offline
Дано успеете с вноса или размножаването .Ще се радвам ако го има в скоро време!
 
OrdonezДата: Сряда, 03.07.2013, 09:33 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
barzi, Би ли ни дал малко повече информация , какви сортове отглеждат във врачанско в института по бубарство ?? Предполагам , че са производни на Morus Alba ?

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
barziДата: Сряда, 03.07.2013, 11:08 | Съобщение # 12
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 145
Статус: Offline
ето някой от тях http://ses-vratza.bacsa-silk.org/bg/chernichevi-fidanki/
 
OrdonezДата: Сряда, 03.07.2013, 11:55 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Ясно значи , като гледам кората на фиданките и предвид , че в бубупроизводството се използват сортове от вида Morus Alba, приемаме факта , че всички сортове са производни на този вид.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
barziДата: Неделя, 07.07.2013, 11:02 | Съобщение # 14
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 145
Статус: Offline
задължителна стратификация на семената........как става при черницата? Никъде не намирам информация.Само в един руски сайт ,но там пише че е достатъчно 24 ч. накисване в вода.

Добавено (07.07.2013, 11:02)
---------------------------------------------
знае ли някой?

 
OrdonezДата: Неделя, 07.07.2013, 11:41 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Мислех , че отговорих на този въпрос, но явно не съм, smile , слагаш семената в плик, добавяш капка две вода и в хладилника , долу на рафта за зеленчуците и плодовете и така имитираш зимата smile , после садиш и те си покълват задружно. Всяко растение има различна стратификация, при черницата мисля е около 60 дни.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Morus nigra (Непознатото дърво в нашите ширини)
Страница 1 от 151231415»
Търси: