GOJI BERRY - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 07:06
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 512345»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » GOJI BERRY (Годжи Бери - плодът на дълголетието)
GOJI BERRY
OrdonezДата: Петък, 14.12.2012, 17:57 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Лиций или Годжи бери (както го наричат по света) са плодовете на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Годжи Берито е азиатско растение, член на семейство Solanacea. Името му – “Годжи” идва от китайския език – “gouqizi”. Тези плодове са били използвани още в древни времена. Според старата китайска медицина, лиция способства обогатяването на ИН (ИН/ЯН), тонизират черния дроб и бъбреците, подхранват кръвта и овлажнява белите дробове. В химичния състав на плода са включени 8 жизненоважни аминокиселини (общия им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи берито съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания, количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Смята се, че това е плодът с най-големи количества витамин C сред всички познати такива до момента.

Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система, значително забавяне на процесите на стареене на тъканите, както и предпазване от злокачествени заболявания. Регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Благоприятния ефект при различните проблеми на хранителния тракт го прави често препоръчвана храна от гастроендокринолозите. Също така Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.

Поради приятния и нежен вкус, плодът бива консумиран както директно, така и като добавка към много рецепти (предимно в суров вид). Препоръчваната дневна доза е около 20-30 грама преди хранене.



Ако се чувствате уморени или отпаднали, имате болка в очите или зрението Ви изневерява, чувствате се недоспали след дълъг сън и нямате желание за нищо, главата Ви боли и можете да чуете ускорения пулс в ушите си, податливи сте и към най-безобидните настинки, сексуалната Ви потентност е намаляла и виждате новодошлите бръчки по лицето и кожата си, която незнайно защо е започнала да старее, то тогава не се чудете, а започнете плодова лиций терапия. За не повече от 2 месеца редовен прием всички по-горе описани симптоми ще са само лош спомен и добрите стари дни ще се върнат отново във вашето ежедневие, още по-енергично от преди.

Относно растенията които предлагаме можете да посетите нашия онлайн магазин. От януари 2013 ще обновим магазина с големи възрастни контейнерни растения на най ниските цени в България. Следете темата.
Прикачвания: 7969095.jpg(289Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
GardeniaДата: Петък, 14.12.2012, 22:10 | Съобщение # 2
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 24
Статус: Offline
"В България вече се отглежда най-ценния плод на Земята - годжи бери, известен още като храната на столетниците. Биопоризводител от софийското село Петърч е единственият, който на есен за първи път ще бере уникалния тибетски плод."
Цитатът е от репортаж на една ТВ от лятото. Още тогава реших, че през пролетта ще търся Годжи. Въпросът е какво ще го правя през януари? Сигурно няма да устоя, да го гледам в онлайн магазина..., Ордонез няма да иска да праща доставки, заради студа... Дано да се заредите с количества и да успея по-късно да се вредя smile
 
OrdonezДата: Събота, 15.12.2012, 19:47 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Годжи Берито не се плаши от студа, то е листопадно и сега спят дълбок зимен сън smile

А относно кой първи ще бере, в Стара Загоря един ентусиаст и в Горнослав друг мноого отдавна берат плодовете му , не вярвай на всичко особено на журналистите.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
GardeniaДата: Неделя, 16.12.2012, 13:30 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 24
Статус: Offline
Не е от значение кой е първи, важното е за мен да има biggrin
Ако взема януари, искам март-април да го слагам направо в двора. Ще заякне ли за следващата зима?
 
OrdonezДата: Неделя, 16.12.2012, 19:56 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
забравил съм да спомена най важното явно ....
Категория:
Билки
Храст

Височина:
6-8 ft. (1.8-2.4 m)
8-10 ft. (2.4-3 m)

Разстояние:
4-6 ft. (1.2-1.8 m)
6-8 ft. (1.8-2.4 m)
USDA Зона 6b: до -20.5 °C (-5 °F) без никакви поражения по клонките.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 30.12.2012, 21:14 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Наскоро разбрах че в някои не толкова плодородни райони на Гърция, земеделците са решили да инвестират в Годжи бери, ето какво ми беше обяснено, което ще се опитам да преразкажа накратко.
През последните години в Гърция, все повече и по-често се говори за нови култури в селскостопанския сектор. Така че след ехинацеята, стевията и облепихата, които се садят, започнаха да мислят за нещо съвсем ново. Наистина бума на Годжи Бери е голям, що се касае поне до безпорния лидер сред себеподобните!
За мнозина това е напълно непознато. В областта на здравословното хранене, обаче през последните години, аз бих казал, че е един от най-популярните плодове. Консумиран предимно от спортисти и трениращи, и като цяло от хора, които поддържат здравословен хранителен режим, въпреки високата цена за килограм. Това ми даде стимул да търсят повече информация за растението и неговото отглеждане. Като между дригото вече втора година тествам растенията на студ, суша, силно слънце , сянка и прочие.
Много хора засаждат по две три растения в саксии , други пак толкова но в градината си, а и не малко започнаха да садят в планирани насаждения на полето (говоря за Гърция)
В по топлите райони на Гърция през зимата се наблюдава също разтеж , макар и слаб. Веднага обаче със затоплянето и идването на пролетта уникално бурния разтеж се забелязва, буквално пред очите ни. И когато корените на растението достигне до дъното на саксията, растението е готово да бъде трансплантирано в големи саксии или в градината. Нормално плододаване се наблюдава на третата година. Въпреки че растенията плододават още първата година след като ги засадим.
По последни данни растенията издържат до -40С, изискват малко слънце (растат и на силно) , алкална почва ( Алкална почва е тази рН по-високо от 7.0
Като цяло почвите във влажен климат са склонни да бъдат киселинни, а тези в сух климат - алкални. Ако не е в необходимия обхват, то почвата трябва да се адаптира според растенията, които ще се отглеждат.) и разбира се незаблатени места , а напротив с добър дренаж.
В Гърция вече се създаде екип от специалисти, които в продължение на 3 години ще напишат доклад относно специфичните изисквания на растението за влажността, температурата, храненето, резитбата, увеличаване на добива на плодовете, прибиране, сушене и консервиране.
Вече на остров Крит, Пелопонес и Атика има сериозни насаждения, които вече носят приходи, макар и на напълно аматьорско ниво предимно от хора, които обичат растенията. Ето и снимки от там...




Посадъчния материал е засаден през октомври-ноември, първа реколта е събрана , следващата година през август - септември.
Предполага се че в Северна Гърция ще дава по добри резултати, понеже растението обича големите температурни разлики между ден и нощ, така че баланса там е по добър, а в България е още по добър поне според мен.
Плодовете му се консумират както пресни, така и сушени, кората и листата също се използват.


Прикачвания: 9108775.jpg(142Kb) · 1631979.jpg(70Kb) · 6372964.jpg(112Kb) · 8762304.jpg(41Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 30.12.2012, 21:36 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
И понеже доста се спекулира с това дали Годжи бери и Мерджана, който расте в България свободно са едно и също растение, ето отговора на професионалист... по темата една колежка Искра..
...Лициумът, който се среща масово у нас - подивял, също е с азиатски произход, но е Lycium halimifolium. Макар и не толкова популярен като китайския лициум, той има сходно действие като билка - антиоксидант, имуностимулатор, с антираков, с подмладяващ ефект и т.н. Единственото условие е плодовете да се берат добре узрели, иначе съдържат соланин. Китайският лициум (Lycium chinense) е по-популярен като билка и даже и у нас се продават изсушените му плодчета под името "годжи бери". Отглеждането на китайски лициум не би трябвало да е проблем, по изисквания той е абсолютно сходен с местния.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 04.01.2013, 16:08 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Кастрене и подрязване на Годжи Бери

Goji се развива много бързо през летните месеци, когато слънцегреенето, температурата и валежите отговарят на нуждите му за развитие. Подрязването на
растението е ключов елемент за успешното му култивиране с цел максимален добив. Без никакво кастрене Годжи Бери храста не само изглежда грозно, но и има излишък от клончета, които намаляват добива от растението. Традиционно Годжи Бери се оформя във форма подходяща на чадър (Модел Чадър). В последните години се практикуват и нови модели за оформяне на растението с цел увеличаване на добива.

КАСТРЕНЕ НА ГОДЖИ БЕРИ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА
a. Оставете най-голямата здрава издънка за основно стебло; премахнете всякакви странични издънки под 50cm;

b. Когато достигне на височина 60cm, премахнете нарастващия връх на основното стебло, за да стимулирате растежа на страничните клони;

c. Всеки нов клон растящ с ъгъл по-малък от 45 градуса спрямо основното се премахва. Оставят се 3-4 странични клона растящи с ъгъл по-голям от 45
градуса спрямо основното стебло;

d. След като всички странични клони достигнат 30cm на дължина, ако има клонче, което се развива от върха на отрязаното основно стебло право на горе се оставя едно, което да оформи корона през следващата година


ПОДРЯЗВАНЕ НА ГОДЖИ БЕРИ ПРЕЗ 2-5 ГОДИНА

Традиционно, растението Годжи Бери се кастри в края на зимата докато няма движение на сокове и растението спи. За постигане на по-висок добив и качество на плодовете е необходимо лятно кастрене. При това кастрене трябва да се премахнат два типа клонки, за да се контролира прерастването на клони и листа и да се постигне една правилна структура на растението с баланс между надземна и
подземна част способна да осигури максимален добив.

Издънки: Новите издънки, които се появяват от основното стебло или големите клони особено в случаите от местата на предишни премахнати клонки се
характеризират с голям растеж. Този тип нови клонки не носят цветове, но консумират голямо количество хранителни вещества като ограничават изхранването на плодоносещите клонки. Този тип издънки е необходимо да се отстраняват
напълно от основата.

СЪЗДАВАНЕ НА НАСАЖДЕНИЕ ОТ ГОДЖИ БЕРИ
Мястото, определено за насаждение от Годжи Бери, трябва да бъде добре подготвено. Най-добри предшественици са терени, които са били покрити са тревна смеска или едногодишни култури. През есента или пролетта мястото се наторява с 2 т добре угнил оборски тор, 30-40 кг суперфосфат и
15 кг калиев тор на декар, след което се изорава на дълбочина 30-35 см около един месец преди засаждането. Ако това не е направено есента преди засаждането почвата, в която ще се засаждат се обогатява с оборска тор.
Засаждането на Годжи Бери /Goji Berry/ се извършва през пролетта и лятото. Преди засаждането на мястото се изравнява и се маркира. При големи насаждения, където обработката на почвата се извършва с механизирано, растенията се засаждат на разстояние 2-2.5 м между редовете и 1.5- 1.80м между растенията в редовете. За малки насаждения или домашни градинки, при които обработката става на ръка, разстоянията между редовете се намаляват до 1.5м, а тези в редовете - на 1м. Засаждането се извършва в дупки, широки колкото свободно да поберат корените. Младия разсад се изважда от контейнерите внимателно, като се внимава да не се наруши кореновата система . В малко кладенче, направено на ръка се поставя растението. Растението не бива да се засажда по-дълбоко от нивото, в което е било в контейнера. След засаждането почвата около растението се притъпква добре и се полива с 3-4 л вода на всяко растение. За предпазване от бързо изпаряване на полятата вода почвата около засадените растения се посипва със суха пръст. След
засаждането на растенията, почвата в междуредията е достатъчно утъпкана и е препоръчително да се разрохка с култиватор. При засушаване младото насаждение от Годжи Бери се полива според нуждата още 1-2 пъти през лятото.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ГОДЖИ БЕРИ

Растението Годжи Бери /Goji Berry/ не се развива оптимално при уплътнена и заплевена почва. Затова през лятото почвата е добре да се поддържа в разрохкано състояние и чиста от плевели. Това може да се извършва с култиватор или ръчно окопаване около храстите. Първата обработка се
извършва рано напролет, веднага щом почвата изпръхне. След това в зависимост от нуждата през лятото почвата се обработва още 1-2 пъти. Пролетните и летните обработки се правят по-плитко (7- 8 см), а през есента почвата се обработва до 10-12 см дълбочина. Едно от най-важните условия за
получаване на високи и трайни добиви от Годжи Бери е наторяването. На много бедни почви се внася ежегодно през есента или рано напролет по 1-2 т добре угнил оборски тор на декар. На по- богати почви същото количество оборски тор се дава през година. За постигане на максимални
резултати е полезно да се направи двукратно подхранване на насажденията от Годжи Бери с

СЪВЕТИ И УКАЗАНИЯ
минерали торове рано на пролет и при образуването на завръз (през юни). При всяко подхранване се внасят 5 кг амониева селитра на декар. Суперфосфатът и калиевият тор се дават заедно с
обработката след беритбата и през есента в размер по 20кг суперфосфат и 5 кг калиев сулфат на
декар.

Годжи Бери
1 месец след засаждането


2 месеца след засаждането


4 месеца след засаждането


5 месеца след засаждането


За почвече инфо относно къде е насаждението на ЛС
Прикачвания: 1944059.jpg(81Kb) · 4264365.png(368Kb) · 6093986.png(411Kb) · 6513615.png(496Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 13.01.2013, 13:35 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
В такъв вид пристигат растенията в България, при заявка да не се режат на место са прихванати старателно със скоч.



Така изглеждат разопаковани, някои са със 150-170 см височина, резитбата е задължителна и се прави от нас или направо фирмата производител в случая Витроплант. Резитбата обикновенно е на 60 см височина, разклоненията трябва да стават ниско отдолу за да се сформира като храст с голям обем.




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран4Дата: Петък, 08.02.2013, 18:53 | Съобщение # 10
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 74
Статус: Offline
Жоро, тия моите Годжи Берита може ли да ги садя към 16-ти февруари biggrin
И да те питам къде из градината да ги бодна, ако се сещаш за подходящи места biggrin че нямам никаква идея.
Просто като идея ако можеш да дадеш biggrin
 
OrdonezДата: Петък, 08.02.2013, 20:16 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Ако ги засадиш на пълно слънце , това ще те ангажира с по често поливане (пият много вода и страдат от засушаване), ако ги засадиш на шарена сянка е най добре, ще са по некапризни от към поливането. Сади ги далече от домати, чушки и патладжани и гледай да не са в близост до каквито и да е други растения минимум на метър от друг вид. Растата изключително бързо и буйно и много скоро ще превземат територия от два квадрата, но това разбира се лесно се контролира с резитба и отстранвяване на детките, които имат навика да образуват.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
GardeniaДата: Петък, 08.02.2013, 22:08 | Съобщение # 12
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 24
Статус: Offline
Какъв проблем би създала близостта с чушки, домати, патладжан...?
 
Блокиран3Дата: Петък, 08.02.2013, 23:20 | Съобщение # 13
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Аз мисля да засадя покрай оградата и под Кивитата. Да стане нещо като жив плет.

София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Събота, 09.02.2013, 14:24 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Quote (Gardenia)
Какъв проблем би създала близостта с чушки, домати, патладжан...?


Няма възможност да произвеждаш биологично чист продукт, понеже зеленчуците се пръскат с препарати за мана и прочие и за да не попадне върху плодовете, това е причината, а инак може, но няма да произвеждаш БИО biggrin


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
амадДата: Петък, 05.04.2013, 17:19 | Съобщение # 15
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 11
Статус: Offline
Благодаря за годжитата,сега са на балкона,но като си отида на село ще ги сложа направо в градината.Дано да се справя и да се похваля с хубави растения. flower
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » GOJI BERRY (Годжи Бери - плодът на дълголетието)
Страница 1 от 512345»
Търси: