Honeyberry - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 03:46
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 712367»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Honeyberry (Lonicera Kamtschatica)
Honeyberry
OrdonezДата: Вторник, 05.03.2013, 16:44 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Конкретно ще засегнем сорта , на който сме се спрели за бъдещо предлагане в магазина ни.

(Lonicera coerulea VaR. Kamtschatica) "Войтек"

Здрав и дълголетен храст с живот над и около 35-40 години. Расте до 160 см на височина , цъфти април в бяло жълто. Плодовете му зреят принципно рано. Не е взискателен към почви, а студоустойчивостта му е до - 45 С . Плодовете му са едри за вида .
Плодовете му съдържат много хранителни и минерални вещества . Те са с продълговата форма , През май се появяват първите плодове , които са готови за консумация още през месец юни. Размерите им достигат до 3-3.5 см.Плодовете са в морско синьо и са покрити с восъчен слой. Освен това те са сочни и вкусни. Вкусът им може да се опише като сладко - кисел. Плодовете не зреят по едно и също време , така , че ние събираме реколтата на няколко етапа, от един храст можем да съберем до 4 кг плодове. Сорта който разглеждаме Войтек е най сладкия от всички познати сортове на Лоницера Камчатика. Това е и причината да сме се спрели на неговото отглеждане и за в бъдеще да застъпим производството му.

Грижи: никакви проблеми с климата в България, може да вирее спокойно и на 2000 метра надморска височина . Устойчив на вредители и болести, единствената ни грижа е борбата с плевелите. Ако се наложи да се пръска срещу листни въшки. Расте както на слънце така и на частична сянка. Предпочита прохладни места. Засаждането му на пълна сянка води до некачествени плодове във вкусово отношение. Почвата не бива да бъде прекалено тежка. Трябва да е пропусклива и да се поддържа влажна. и pH не по ниско от 5.5. Растеният се нуждаят от чужд опрашител за по добро плододаване, така че най малко трябва да се садят две растения. Растенията се садят между метър и два едно от друго.

Подрязване: в първите години не е необходимо да се режат, но след 4 тата година е нужно да се поддържа правилна форма . Всяка година се зачиства от счупени и изсъхнали клонки.

Цвят на плодове: Тъмносин
плодово зреене: V - VI
Височина на Растението: 1,6 - 1.8 m
Позиция: Слънчева
Студоустойчивост: Много висока - 45С
Плодове размер: Много едри за вида
Приложение: в редове покрай огради, на пергола или около беседки
Най вкусните плодове за вида.


МАЙСКА БОРОВИНКА, ЯДЛИВ ОРЛОВ НОКЪТ - Статията написа kategarbo

Пробвали ли сте вкуса на този чудесен ягодов плод и знаете ли за неговите полезни свойства?

Това овощно растение е почти непознато за България. Обикновено свързваме лоницерата с род красивоцъфтящи храсти и лиани с над 250 разновидности. На български за този овощен вид се използват наименованията ядлива лоницера, ядлив орлов нокът или майска боровинка. Прекрасно е да вкусиш нейните чудодейни плодове.

Ядливата лоницера спада към род Lonícera на семейство Caprifoliaceae. Широко е разпространена в горите на Сибир и Далечния изток и се среща чак в Камчатка.Това е сравнително млада култура, селекционирана от учените, която зрее със 7-10 дни по-рано от ягодата и се цени особено поради високото съдържание на Р-активни полифеноли и микроелементи. За ценните й качества можем да съдим и по цената, която в Украйна е с 5 до 7 пъти по-висока от тази на ягодата. През последното десетилетие, тази култура е хит в руските градини и се превръща в една от ключовите ягодоплодни храсти. Много ценена и в Япония. Издръжлива е на зимните студове и в периода на дълбокия покой растенията понасят без повреди тежките студове до минус 45-47 градуса, а в Челябинск през 1978-1979 г. минусовите температури от 52 градуса не са повредили храстите. За сравнение ще посочим, че студове от -32оС до -36оС повреждат малиновите пъпки, а при ягодата растенията се повреждат и при -16 до -18°C. Ядливата лоницера е високодобивна и дълготрайна култура. Храстите достигат на височина около 1,5 m и често започват да плододават още в годината на засаждане, а в пълно плододаване встъпват на 2-3-та година. Опрашването е кръстосано и трябва да се засаждат повече сортове. Плодовете на някои едроплодни селекции достигат до 4 cm дължина. От един храст могат да се получат до 4-6 kg плодове. При узряване плодовете не окапват. Вкусът е много хармоничен, с подходящо съотношение на киселини и захари и наподобява това на горската боровинка, с привкус на сини сливи, череши и диви ягоди. Селекционерите са създали сортове, при които горчивината на плодовете е изчезнала, а семената са много малко и почти не се усещат. Сокът е тъмно рубинен и често се използва за оцветяване в сладкарството. Плодовете се консумират пресни, изсушени или замразени, без да губят хранителните си качества. Преработват се в компоти, сладка, конфитюри,желета, сокове, вина и др. Растенията са устойчиви на повечето болести и неприятели и използването на химически средства е сведено до нула. Освен като овощна култура, лоницерата се цени и в цветарството поради декоративния си ефект, който се запазва през целия вегетативен период.

Използване на плодовете за медицински цели

· Полезни са за всички възрасти;

· Това са най-ранните пресни плодове в градината;

· Пречистват тялото от тежките метали;

· Предоставят на организма богат комплекс от витамини и минерали, нормализират стомашно-чревния тракт, жлъчката и черния дроб.

· Препоръчат се при инфекциозни болести, както и за хора, занимаващи се с тежък физически и умствен труд;

· Помагат при хипертония (шепа плодове, консумирана ежедневно намалява високото кръвно налягане за продължителен период от време).

· Отвара от цветове на лоницера в народната медицина се използва за лечение на главоболие и виене на свят.

· В тибетската традиционна медицина, отварата от едногодишни леторасти, заедно с листата се използват като силен диуретик.

· Много народи използват сока на плодовете за лечение на гнойни рани и различни кожни заболявания;

· Отвара от листата се употребява за гаргара при заболявания на гърлото и устата.

· С прах от изсушени листа се посипват раните, като се използват силните им антисептични свойства. Този показател на въздействие върху организма е равен на действието на отвари от евкалипт, градински чай, лайка.

Отглеждане на лоницерата

Лоницерата изисква засаждане на слънчеви места, защото при засенчване добивът рязко намалява. Почвата трябва да е рохката, водопропусклива. Избягват се киселите почви. Засаждането на храстите се извършва наесен, но може и напролет, когато е приключил растежът на леторастите. Разстоянията на засаждане са 1,5 m. В изкопаните ями за засаждане се поставя добре угнил оборски тор, премесен с почва. След засаждането растенията се поливат с вода и се мулчират за запазване на влагата по-дълго време. Поливки се правят при леко увяхване на листата. Те са особено важни през време на цъфтежа и наедряване на плодовете. След петата година от засаждането се правят резитби през есента или началото на пролетта (след листопада). Обикновено се премахват засъхналите и застарели клони и се оставят млади прирасти. Налага се минимална санитарна резитба. Главното е да не се съкращават върховете на клонките, тъй като там са съсредоточени плодните пъпки. Размножаването на храстите става по познатите способи – чрез резници, отводи, разделяне на храстите и др. Останалите грижи са както при другите овощни видове. При правилно отглеждане растенията могат да останат в пълно плододаване и до 25 години без да намаляват добивите.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 09.04.2013, 11:12 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
biggrin :D Браво, страхотна статия! biggrin

Добавено (09.04.2013, 11:12)
---------------------------------------------
Ето още една статия взета от интернет сайт за този чудес плододаващ храст, на който плодовете сас с вкусовите качества на облагородената американска боровинка и малко на манго:
Това овощно растение е почти непознато за България. Обикновено свързваме лоницерата с род красивоцъфтящи храсти и лиани с над 250 разновидности. На български за този овощен вид се използват наименованията ядлива лоницера, ядлив орлов нокът или майска боровинка. Прекрасно е да вкусиш нейните чудодейни плодове.

Ядливата лоницера спада към род Lonícera на семейство Caprifoliaceae. Широко е разпространена в горите на Сибир и Далечния изток и се среща чак в Камчатка.Това е сравнително млада култура, селекционирана от учените, която зрее със 7-10 дни по-рано от ягодата и се цени особено поради високото съдържание на Р-активни полифеноли и микроелементи. За ценните й качества можем да съдим и по цената, която в Украйна е с 5 до 7 пъти по-висока от тази на ягодата. През последното десетилетие, тази култура е хит в руските градини и се превръща в една от ключовите ягодоплодни храсти. Много ценена и в Япония. Издръжлива е на зимните студове и в периода на дълбокия покой растенията понасят без повреди тежките студове до минус 45-47 градуса, а в Челябинск през 1978-1979 г. минусовите температури от 52 градуса не са повредили храстите. За сравнение ще посочим, че студове от -32оС до -36оС повреждат малиновите пъпки, а при ягодата растенията се повреждат и при -16 до -18°C. Ядливата лоницера е високодобивна и дълготрайна култура. Храстите достигат на височина около 1,5 m и често започват да плододават още в годината на засаждане, а в пълно плододаване встъпват на 2-3-та година. Опрашването е кръстосано и трябва да се засаждат повече сортове. Плодовете на някои едроплодни селекции достигат до 4 cm дължина. От един храст могат да се получат до 4-6 kg плодове. При узряване плодовете не окапват. Вкусът е много хармоничен, с подходящо съотношение на киселини и захари и наподобява това на горската боровинка, с привкус на сини сливи, череши и диви ягоди. Селекционерите са създали сортове, при които горчивината на плодовете е изчезнала, а семената са много малко и почти не се усещат. Сокът е тъмно рубинен и често се използва за оцветяване в сладкарството. Плодовете се консумират пресни, изсушени или замразени, без да губят хранителните си качества. Преработват се в компоти, сладка, конфитюри,желета, сокове, вина и др. Растенията са устойчиви на повечето болести и неприятели и използването на химически средства е сведено до нула. Освен като овощна култура, лоницерата се цени и в цветарството поради декоративния си ефект, който се запазва през целия вегетативен период.

Използване на плодовете за медицински цели:

· Полезни са за всички възрасти;

· Това са най-ранните пресни плодове в градината;

· Пречистват тялото от тежките метали;

· Предоставят на организма богат комплекс от витамини и минерали, нормализират стомашно-чревния тракт, жлъчката и черния дроб.

· Препоръчат се при инфекциозни болести, както и за хора, занимаващи се с тежък физически и умствен труд;

· Помагат при хипертония (шепа плодове, консумирана ежедневно намалява високото кръвно налягане за продължителен период от време).

· Отвара от цветове на лоницера в народната медицина се използва за лечение на главоболие и виене на свят.

· В тибетската традиционна медицина, отварата от едногодишни леторасти, заедно с листата се използват като силен диуретик.

· Много народи използват сока на плодовете за лечение на гнойни рани и различни кожни заболявания;

· Отвара от листата се употребява за гаргара при заболявания на гърлото и устата.

· С прах от изсушени листа се посипват раните, като се използват силните им антисептични свойства. Този показател на въздействие върху организма е равен на действието на отвари от евкалипт, градински чай, лайка.

Отглеждане на лоницерата:

Лоницерата изисква засаждане на слънчеви места, защото при засенчване добивът рязко намалява. Почвата трябва да е рохката, водопропусклива. Избягват се киселите почви. Засаждането на храстите се извършва наесен, но може и напролет, когато е приключил растежът на леторастите. Разстоянията на засаждане са 1,5 m. В изкопаните ями за засаждане се поставя добре угнил оборски тор, премесен с почва. След засаждането растенията се поливат с вода и се мулчират за запазване на влагата по-дълго време. Поливки се правят при леко увяхване на листата. Те са особено важни през време на цъфтежа и наедряване на плодовете. След петата година от засаждането се правят резитби през есента или началото на пролетта (след листопада). Обикновено се премахват засъхналите и застарели клони и се оставят млади прирасти. Налага се минимална санитарна резитба. Главното е да не се съкращават върховете на клонките, тъй като там са съсредоточени плодните пъпки. Размножаването на храстите става по познатите способи – чрез резници, отводи, разделяне на храстите и др. Останалите грижи са както при другите овощни видове. При правилно отглеждане растенията могат да останат в пълно плододаване и над 25 години без да намаляват добивите. :)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Вторник, 09.04.2013, 17:15 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ей този откъс най ми хареса smile .... За ценните й качества можем да съдим и по цената, която в Украйна е с 5 до 7 пъти по-висока от тази на ягодата. През последното десетилетие, тази култура е хит в руските градини и се превръща в една от ключовите ягодоплодни храсти.
Край... запалих се по лоницерите :)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 17.04.2013, 19:47 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Е как smile , покрай твоите растения и от постовете в повечето от темите и аз се запалих, чакам вече с нетърпение да си ги получа двете храстчета в Ботевград. А пък ако знаеш Гого с какво огромно "КРЕЩЯЩО" нетърпение чакам двете асимини трилоба, просто незнам. Избодох си очите да чета и превеждам информация за тях. sad Но ще чакам, какво да се прави. biggrin

Послепис: ДА НЕ МЕ ЗАБРАВИШ, приятелю, че ако свършат просто незнам, и аз ще съм свършен, ужас!!! sad

Добавено (17.04.2013, 19:47)
---------------------------------------------
Еййййй, цъвтят двете Лоницери та се късат, ха да видим после.... Ще кача и снимки , приятели. Нооооо, не се мотайте, а се любувайте и ....... си ги имайтеееееееее..... biggrin


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 17.04.2013, 19:48
 
poj160arДата: Събота, 04.05.2013, 21:14 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
biggrin Ето малко изображения на това изключително полезно за здравето и с много вкусни плодчета храстовидно растение:
Прикачвания: 4335616.jpg(5Kb) · 7765661.jpg(9Kb) · 3091092.jpg(9Kb) · 7951477.jpg(8Kb) · 4357058.jpg(10Kb) · 9956934.jpg(12Kb) · 9720271.jpg(18Kb) · 9842513.jpg(8Kb) · 8232818.jpg(12Kb) · 7719961.jpg(8Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
poj160arДата: Събота, 04.05.2013, 21:15 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Местообитание в Русия:
Прикачвания: 5942109.jpg(12Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
georgiДата: Петък, 13.12.2013, 21:43 | Съобщение # 7
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 150
Статус: Offline
След като прочетох материала за това растение, направо се влюбих в него. Тази есен поръчах и засадих две и чакам с нетърпение пролетта за да видя развитието им. Имам обаче въпрос към колеги, които вече имат по-стари лоницери. В момента моите са по-скоро като стъблата на зелен боб-доста нежни и гъвкави, а по снимките виждам снимани клончета, подобни на дървесни. Та въпросът ми е - кога започва да съзрява растението и да преминава от "детския" си стадий в по-дървесен, зрял вид? И трябва ли да прилагаме някаква резитба?
 
poj160arДата: Събота, 14.12.2013, 00:08 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
georgi, значи вземи и ги превържи добре към едно набито колче в земята, защото щом не са вдървесени ще се пречупят първо от тежестта на снега през зимата и второ могат да измръзнат частично по-младите си леторастчета. Забий колчетата в земята на разстояние около 10-тина сантиметра от основата на стеблата за да не повредиш корените и превържи внимателно като "сноп" стеблата към колчетата и още нещо - за всеки случай ако имаш възможност понатрупай трици през първата зима около коренчетата за топлоизолация и и направи от 4 колчета и някаква поставка над тях - нещо като навес да се получи да опазиш лоницерите на 100 % през първата зима щом не са вдървесени, а що се отнася в последствие за догодина и така нататък вече нямай грижи и си свиркай ... Е, това е от мен съотборнико с растенията, ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Събота, 14.12.2013, 00:09
 
georgiДата: Неделя, 15.12.2013, 00:25 | Съобщение # 9
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 150
Статус: Offline
Колче забивам в ямата още преди засаждането и после около него насипвам почвената смес и засаждам растението. Увил съм летораслите около колчето и съм ги привързал. Но предпазно обвиване или насипване около корените не съм правил. Мога да го направя тия дни.... Тук имаше студени утрини... до минус 6-7. Да се надяваме, че не са нанесли повреди.
 
OrdonezДата: Неделя, 15.12.2013, 18:10 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Family: Caprifoliaceae (cap-ree-foh-lee-AY-see-ee) (Info) (cap-ree-foh-lee-AY-see-ee) (Info)
Genus: Lonicera (luh-NIS-er-a) (Info)
Species: edulis var. kamtschatica

Category:
Edible Fruits and Nuts

Height:
4-6 ft. (1.2-1.8 m)
6-8 ft. (1.8-2.4 m)

Spacing:
4-6 ft. (1.2-1.8 m)

Hardiness:
USDA Zone 3a: to -39.9 °C (-40 °F)

Read more: http://davesgarden.com/guides/pf/go/202269/#ixzz2nYZKHvZF


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Неделя, 12.01.2014, 13:28 | Съобщение # 11
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
georgi, Ти от къде взе лоницерата и от какъв вид е. Май само камчатика не е цвете и се вдървесява. Моята беше 15 см и си беше вдървесена. Дано са ядливи.

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
poj160arДата: Неделя, 12.01.2014, 13:32 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
wrongdreamer, Лоницера Камчатика е храстовидно растение с изключително сладки и едри плодчета, наподобяващи вкуса на ягода и боровинка. За поръчка пиши на Ordonez ако внесе евентуално. Последните бройки при него през 2013г. и от всички наличности в БГ съм ги купил и няма в момента. Ще чакаме да внесе от чужбина, но ти му пиши тук или на Л.С. smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Неделя, 12.01.2014, 16:38 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
При Димитър цъфтя и май върза няколко плодчета, но не съм сигурен, инак я я внесох от Румъния , моята трябва тази година да плододава ще ви кажа, какво е положението. Трябва да имам етикети ще ги снимам

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 12.01.2014, 16:44 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
мдаа ето доставчика

SC Yurta Prod Srl
Brasov , Romania
www.yurta.ro

Аз имам засаден само един храст и вдървеси стбълцата.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 12.01.2014, 17:30 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Те, и моите цъфтяха тази пролет, но не вързаха. Може би се дължи на транспорта или времето през пролетта. А много цветчета имаха, подобни на вид като на годжи бери.

Между другото предлагам на модератора /Ordonez/ да направи запитване тук в тази тема или на челната страница за желаещи да си закупят от този изключително невероятен и интересен плодов храст и всеки желаеш да се записва и при събиране на известен брой желаещи да се направи поръчка.
"За ценните й качества можем да съдим и по цената, която в Украйна е с 5 до 7 пъти по-висока от тази на ягодата. През последното десетилетие, тази култура е хит в руските градини и се превръща в една от ключовите ягодоплодни храсти. Много ценена е и в Япония."
Сортът "Войтек" е най-добър според моите проучвания и трябва да се комбинира с друг сорт от тези плодни храсти за да е сигурно опрашването и с добри добиви, като в последващите години добива се увеличава многократно също като при боровинките. Така, че имайте в предвид необходими са Ви поне два различни храста. Ако храстите са от един и същи сорт, то добивите в годините постепенно намаляват, какво да се прави - това е природа ...!!! wacko biggrin


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Неделя, 12.01.2014, 17:35
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Honeyberry (Lonicera Kamtschatica)
Страница 1 от 712367»
Търси: