Chaenomeles Maylei - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 07:39
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 3123»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Chaenomeles Maylei (Планински лимон)
Chaenomeles Maylei
OrdonezДата: Понеделник, 11.11.2013, 22:10 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Описание



Планинският лимон е невисок храст, достигащ височина 60 см. Не се нуждае от резитби. Цъфти през април-май с оранжева до карминено-червена багра. Цъфтежът продължава около месец и половина. Плодовете му узряват през септември-октомври, имат жълт цвят до руменец, тежестта на един плод варира от 20 гр. до 120 гр., вкусът е тръпчиво сладко-кисел.

Издръжлив е на засушаване, засенчване, студове, болести и неприятели. Не се нуждае от растителна защита.

Разсажда се безпроблемно пролетно и есенно време - през март или ноември. Безпроблемно вирее на всякакъв вид почви с изключение на силно алкални.

Засажда се в дупка с 30 см ширина и 40 см дълбочина на 30-90 см разстояние едно от друго.

По правило в природата естествената селекция води към бодливи форми, които се появяват в следствие на нуждата от защита – при планинския лимон има и форми, които са без бодли.

Произход

Планинският лимон е пренесен в България от Памирската ботаническа градина в Хорог (4000 м.н.в.) преди 40 години от агронома Веселин Орешков. Латинското му название е Chaenomeles Maulei /Mauleya/, вид от рода Chaenomeles с родина Япония.

Родът Хеномелес включва няколко вида растения с произход Източна Азия, които днес най-общо се наричат Японска дюля, макар че това название не е съвсем правилно. Хеномелесът е отделен род (различен от Cydonia (Дюля)) и не всички негови представители произхождат от Япония.


Химичен състав

Планинският лимон съдържа пет пъти повече витамин С от лимона (100-223 mg%), десет пъти повече витамин Р (910мг%) от ябълките и има високо съдържание на пектин (0,6-2,5%).

Съдържа пет вида плодови киселини - лимонена, винена, ябълчна, янтарна и аскорбинова.

Янтарната киселина се използва като противовъзпалително и противостресово средство. Тя подобрява дейността на бъбреците и подпомага за нормализиране на алкално-киселинното равновесие на кръвта и възстановява силите на крайно изтощени и възрастни хора. Янтарната киселина се съдържа и в кехлибара, той отдавна е известен като камък на магическото прочистване и предпазва от негативна енергия.

Голямото съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) поддържа нервната система, което е много важно за днешния динамичен и напрегнат начин на живот.

Витамин Р има антиалергично, антивирусно действие, подобрява кръвообращението и подсилва здравината на кръвоносните съдове и еластичността на стените им. Витамин Р помага при натъртвания, отоци и инфекции, има болкоуспокояващ ефект при спортни травми, укрепва и поддържа здрава съединителната тъкан. Прилага се при лечение на ревматизъм, хипертония, атеросклероза, стомашна язва и всякакви заболявания от съдов произход. Липсата на витамин Р води до обща слабост, умора, липса на сили за физическа дейност, честа поява на синини и кръвоизливи, мускулна слабост. Той участва като катализатор при извършване на химическите реакции в организма и по-доброто усвояване на витамин С.

Пектинът допринася за човешкия организъм с това, че абсорбира отровите в тялото и ги изхвърля навън.

Плодовите киселини в кръвната плазма на човека правят възможно червените кръвни телца да поемат повече кислород от белите дробове, да го отнесат на клетките, а от тях да отнемат повече въглероден окис, който да бъде изхвърлен навън. Плодовите киселини се разграждат в дебелото черво, като стимулират моториката на стомашно-чревния тракт и поддържат нормална чревна флора и в крайна сметка създават слабоалкална среда в кръвната плазма, условие за дълъг и здрав живот.

Как се консумира?

Поради силно киселия вкус на плодовете му планинският лимон е трудно да се консумира директно. Плодовете могат да се настържат и/или изстискат и да се добавят към храната.

От тях се получава чудесен сок, който може да бъде естествен заместител на оцета и лимона и да овкусява различни видове храни, може да се пие като напитка – подсладена (или не) по наш вкус или да се използва като естествен препарат за миене на съдове.

Плодовете могат да бъдат нарязани и изсушени, на вкус са приятно кисели и същевременно запазват полезните си качества.

История

В края на далечния XVIII век при посещение в Япония шведският ботаник К. Тунберг забелязва интересно растение. Смятайки, че е открил нов вид крушово дърво, той го кръщава Pyrus japonica. В началото на XIX век ботаниците го изключват от рода Pyrus (круша) и го причисляват към Cydonia (дюля), като растението получава наименованието Cydonia japonica.

През 1822 г. английският ботаник Д. Линдли, установявайки, че растението се отличава и от дюлята, го отделя в нов род Хеномелес (Chaenomeles, от гр. ез. chaino – зяпам и melon – ябълка).

Представител на рода Хеномелес е въведен за първи път в Европа от директора на Кралската ботаническа градина в Лондон Д. Банкс, който е смятал, че въвежда вида, открит от Тунберг. По-късно се оказва, че става въпрос за друг представител на рода, а именно Chaenomeles speciaosa с родина Китай. Освен него от Китай произхожда и Chaenomeles cathayensis, който е най-едрият представител от рода.

Растението, видяно и описано от Тунберг, а именно днешният Chaenomeles japonica, се въвежда за първи път в Англия през 1869 г. от градинарите Maule под името Pyrus maulei.

Описание на вида от Харвардския университет Свалите тук

Съвременност

След интродукцията на нови лечебни растения в България от Веселин Орешков през 60-те години на XX век в Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян започват да се изпитват качествата на нови перспективни плодово-лекарствени култури, една от които е планинският лимон (хеномелес маулей) – „това е алтернативна на лимона култура, с високо съдържание на органични киселини, витамин С и богат минерален състав и специфично етерично масло” (Георгиев, Д. (2006), Хеномелес – перспективна плодово-лекарствена култура, Сборник на докладите от първия международен симпозиум „Екологични подходи при производството на безопасни храни”, 305-308).


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 12.11.2013, 19:02 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Пускам дословно описанието на производителя на посадъчен материал. Днес пристигнаха първите бройки, останалите до каря на седмицата.7

Снимката е правена от мен на част от плодовете , които пристигнаха с растенията



Планински лимон ( Северен лимон ) - 40С - Chaenomeles Maylei

Отглежда се в масиви с търговска и лечебна цел в Норвегия, Швеция, Канада , Латвия и Беларус. Продукцията основно се използва за сокове. добива се сок с неповторим екзотичен вкус. Органични киселини до 5,19 %, като в най голямо количество са лимонената и ябълчената. 1/3 са винената, фумаровата и хлорфеновата киселини, последната е най мощния антиоксидант. Съдържанието и на аскорбинова киселина в нормата от 102.08 до 366 мг % го прави разбира се фаворит , доста преди лимона по лечебни качества. Цитрус Лимон съдържа 40 - 95 мг % . Богат е на Р активни съединения до 1160 мг % , каротин, Витамини Б1 и Б2 , тиамин, рибофлавин, а в кората се съдържа много ценно в световен мащам етерично масло. Отглежда се лесно и максималната му височина която достига е 2 метра.

Хеномелес японский, или японская айва (Chaenomeles japonica = Cydonia japonica);
Хеномелес Маулея, или низкая айва (Ch. maylei = Cydonia maylei). Сорт 'Альпина'; - това коментираме в темите
Хеномелес китайский (Ch. sinensis;);
Х. прекрасный (Ch. speciosa (Sweet) Nakai);
Гибриды Ch. x superba и Ch. х californica.
Прикачвания: 2785633.jpg(54Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 19.01.2014, 18:40 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
След като тотално въведох аронията като култура в България и създадохме Асоциацията на аронио производителите през 2010 г., сега идва ред на Планинския лимон (Chaenomeles maulei), който интродуцирах в края на 60-те години от ботаническата градина с най-висока надморска височина в света (4000 м.н.в.) – гр. Хорог в Памир. Това растение произхожда от Япония и расте по склоновете на Фуджияма. То е уникално. За него великият Лутер Бербанк казва, че има невероятно бъдеще.

Планинският лимон е изключително красив по време на цъфтеж, който продължава около месец и половина. Не се напада от болести и неприятели. Когато през септември узреят плодовете му, те издават много силен и приятен аромат; изключително устойчив на засушаване и студ; издържа на голямо засенчване; не се нуждае от резитби; дълговечен е (при поредната инвентаризация на Кралската ботаническа градина Кю в Лондон през 2009 г. се установило, че само две растения са живи от създаването на градината и едното от тях е планинският лимон – всички останали са периодично подсаждани).

След повече от 40 години работа с планинския лимон съм изумен от неговите възхитителни качества и непретенциозност с изключение на едно – не обича варовити почви. От него имам отбрани много интересни форми и хибриди с японска дюля. Плододават ежегодно и плодовете са много благодатни за преработка. Той е едно от растенията, които ще присъстват в градините на хората в утрешния ден.

Откъс от книгата на Веселин Орешков "Път към свободата" (2013)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 19.01.2014, 18:45 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Изумен съм от факта, че растенията ми вече имат листа, дали това се дължи на факта, че майчиното растение е от ботаническата градина с най-висока надморска височина в света (4000 м.н.в.) – гр. Хорог в Памир? Посадъчния материал , който имам е от същия този Веселин Орешков. Не сме ги пуснали в магазина, но съм дал на доста наши клиенти. Оставихме си само посадъчен материал за размножаване, които ще засадим на определено за целта место. Между другото, изцеден сок от няколко плода планински лимон, те зарежда с такава енергия, че за мен бе непонятно, да не говорим за вкусовите показатели на сока. Аз лично не бях пил до сега толкова вкусна консистенция - съвкупност от доста аромати, наподобяващи екзотични тропически плодове. Моля всеки на който съм дал растения да сподели как се държат на обекта, защото при мен имат листа и няма да се учудя, ако по големите и цъфнат скоро.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
reimbrantДата: Неделя, 19.01.2014, 20:35 | Съобщение # 5
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 141
Статус: Offline
Гого здравей,моят лимон,където го исвади от лихена в двора е с мноого издънки като храст ,храстово ли трябва да се поддържа или като надебелеят клонките с времето да се намаляват и да се офоррмя като дърво или да го оставям да се развива както той си знае,имам в предвид резитба някаква за в бъдеще.мерси предварително

Добавено (19.01.2014, 19:35)
---------------------------------------------
Хем досега четох написаното и пак питам с глупави въпроси ,върнах се пак нагоре и видях че с това започва -не се нуждае от резитба


За да победи злото,е необходимо само едно нещо-добрите хора да не правят нищо
 
OrdonezДата: Неделя, 19.01.2014, 20:48 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
От твоя дето ти го дадох стават 3 храстчета перфектни, раздели го с ножицата коренището

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pepeДата: Понеделник, 20.01.2014, 12:11 | Съобщение # 7
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 353
Статус: Offline
И моите са увеличили доста пъпките.Аз съм на 158 метра надморска.
 
wrongdreamerДата: Вторник, 21.01.2014, 14:41 | Съобщение # 8
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Ако се помоля подходящо /разменям мило и драго/ за планински лимон, дали ще има някой да се отзове ?
Може и да му върна 2 отраснали, може и да го купя, може и да му окопая двора или да му пренеса въглищата.
Смешно, но не бях видял темата досега. Аз и в магазина не съм проверил, може и да има.
Тази пролет трябва да се снабдя непременно.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Вторник, 21.01.2014, 15:26 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Предлагахме до скоро но се изчерпаха, оставихме си само майчини растения за размножаване, всеки може да ти даде, защото съм дал на почти всички от форума.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pepeДата: Вторник, 21.01.2014, 19:06 | Съобщение # 10
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 353
Статус: Offline
Аз ще мога но есента 2014 получих 3 мъничета едното е напъпило а другите нищо ..... още ,но ако се хванат ще ти изкарам щото и аз късно се усетих и ги засадих края на есента.
 
poj160arДата: Вторник, 21.01.2014, 21:56 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
За тези, които не са виждали този красив плододаващ храст, моля:

Прикачвания: 1425522.jpg(58Kb) · 2650948.jpg(38Kb) · 9859212.jpg(8Kb) · 2003752.jpg(243Kb) · 6087534.jpg(229Kb) · 3297356.jpg(228Kb) · 1057607.jpg(16Kb) · 5446264.jpg(42Kb) · 5482277.jpg(200Kb) · 0627830.jpg(114Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
poj160arДата: Вторник, 21.01.2014, 21:57 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
При добри грижи растения могат да живеят от 60 до 80 години на едно място. Размножава се със семена, зелени и зрели резници и разделяне на храста. Най-често практикуваният начин за размножаване е последният /разделянето на храста чрез корените/, който винаги е успешен. Цветовете на японската дюля са големи, 5 см в диаметър, ярко червени, събрани в съцветия по 2-6 броя.
СЕМЕНАЧЕТАТА ЗАПОЧВАТ ДА ЦЪФТЯТ ПО-КЪСНО
Първият цъфтеж на растенията, отгледани от семена започва на 3-тата - 4-тата година. Годните за консумация плодове са закръглени до 6 см в диаметър, жълто-зелени и узряват в края на септември-октомври.
ПРЕДИМСТВОТО Е В РАННИЯ ЦЪФТЕЖ
Храстът расте доста бавно в началото, годишен прираст от 3 - 5 см. В последствие ускорява растежа си. Расте обаче много по-бързо, когато е засаден в плодородна почва и се полива нормално. Когато има много студени зими с малко сняг понякога, но рядко краищата на леторастите могат да се повредят от студа, което не е фатално в никакви случаи. Цветните пъпки, които се намират по-близо до земята не се повреждат от ниските температури, така че растенията цъфтят и плододават всяка година, когато достигнат полова зрялост. Голямото предимство на това растение е началото на цъфтежа - тогава, когато има малко цъфнали растения.Може да се използва за единични или групови бордюри при озеленяването на площи, както и за жив плет. За тази цел храстите се поддържат на височина не повече от 1 м. Силно извитите стъбла с бодли дълги до 1 см се преплитат в плътна завеса, гарнирана от изумрудено-зелените листа, гъсто разположени на клончетата. Плодовете имат не само декоративна стойност. Не са подходящи за консумация в сурово състояние, защото са много твърди и стипчиви, но след замразяване омекват и стават годни за употреба (например за приготвяне на ликьори, желета и т.н.). Съдържат повече пектин от ябълките и повече витамин C от лимоните.
Е, това е от мен в помощ на Вас, драги градинари и любители на зелената флора. За радост и аз имам от този прекрасен вид в моя двор ... biggrin

Прикачвания: 3387298.jpg(37Kb) · 5428074.jpg(28Kb) · 7047640.jpg(25Kb) · 6455080.jpg(82Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Вторник, 21.01.2014, 22:08
 
OrdonezДата: Вторник, 21.01.2014, 23:25 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Това е чистата японска дюля Иво, планинския лимон не е с такава форма на плода и цвят, то е с такава форма



При изписването на снимката съм сбъркал една буква за което сори

Ето разликата между двата вида МАРКИРАЙ ТУК


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 21.01.2014, 23:30 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Вярно, както казваш. Но храста на външен вид и по красота и цвят е почти същия. smile

Интересен видеоматериал от България:My WebPage

Плодовете са богати на Р-активни съединения, значителни количества каротин и витамини С, В1, В2, тиамин, рибофлавин. Биологичните характеристики на плодовете са с висока лечебна и стопанска стойност. В много европейски страни те са използват като евтино и достъпно витаминозно и общоукрепващо средство за лечение и профилактика на различни заболявания, както и в чая.

Прикачвания: 9286839.jpg(22Kb) · 0965162.gif(37Kb) · 6539923.jpg(64Kb) · 5328311.jpg(96Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Вторник, 21.01.2014, 23:40
 
OrdonezДата: Вторник, 21.01.2014, 23:43 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Много благодаря за инфото в клипа, да това е. Между другото виж и руския линк който съм ти пратил в по горния пост под снимката, също е интересен, а тази нова телевизия, агро , скоро ще и пиша да направим филм за асимината, но това ще стане , през август септември за да дегустираме и плодове, и чрез тях да разпространим паупау в България.

Аз съм го казвал много пъти, сокът от планински лимон не може да го сравнявам с нищо познато, той е с уникален аромат и страхотен вкус, само му добавяш лъжица захар и става нещо перфектно.

Братушките го наричат северен лимон, даже са пуснали рецепта, така както и аз го правя http://oranjev.ertk.info/kuins/dyulya_severna_limon.html


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Chaenomeles Maylei (Планински лимон)
Страница 1 от 3123»
Търси: