Blackberry - Къпини - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:47
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Blackberry - Къпини (Едър сорт облагородена къпина с много сладък вкус)
Blackberry - Къпини
poj160arДата: Събота, 05.07.2014, 10:20 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Kiowa (Кайова) е изключително голям храст къпина. Има най-добро качество и най-добрата твърдост от всички възможни сортове. Дава 6 седмици реколта, което си е направо отлично. Това е най-големия сорт къпина, селектиран до настоящия момент.
От последните две снимки се вижда, че е необходимо подрязване защото бастуните стигат до 6-8 метра височина при отлични хранителни условия за растенията и е необходима конструкция или вишка за бране, а така с подрязването се насърчава и избиването на странични разклонения и плододаването. smile

My WebPage

My WebPage

My WebPage

Растителни Характеристики
Pest Resistance - Отличен
Устойчивост на болести - Отличен
Толерантност към суша - Много добър
Heat Tolerance - Отличен
Толерантност към влажност - Много добър
Толерантност към слънцето - Отличен
Wet Soil Tolerance - Справедлив
Shade Tolerance - Добър
Не Spray - Много добър
Salt Tolerance - Добър
Fresh за деца - Много добър
Deer Resistance - Добър
Трънливост - Да

Къпина
Грижа Guide

Blackberry Care Guide

Къпините са многогодишни растения с двугодишен растеж и плодни навици. Вечнатат част е в корена за съхранение, което е достатъчно за през зимата като издръжливост. Тяхната двугодишна част се намира в нов растеж, която се оставя да презимува и ржда плодове през следващия сезон и "умира" /не плододава/ след това. Това налага да се режат или премахват бастуните, които са произвели вече плодове през този сезон.

Почва
Трябва да е добре дренирана с високо съдържание на хумус или органична материя, не по-малко от 2%. Почвите трябва да са леко кисели 5.8-6.8PH. Те предпочитат пясъчните loams с курса пясък или глина.

Озеленяване
Засаждането може да се направи целогодишно, ако времето позволява. Дълбочина на садене на растенията е от решаващо значение, както и при другите растения. Растенията в една и съща дълбочина са в саксии. Къпините не са дълбоко вкоренени растения, та че не се налага изкопаване на дълбоки ямки за легла на корените.

Мулчиране
Много по-лесно растат къпините ако са мулчирани. Могат да бъдат използвани старо сено, дървени стърготини и талаш. Мулчирането трябва да се прилага някъде между края на есента и началото на пролетта, когато влажността на почвата е в изобилие. Мулчирането може да действа иэ като тор, което също е добре. Добавянето на прегорял оборски тор през зимните месеци до съществуващата мулч е пожелателно.
На втората година растенията нарастват обилно, необходимо е плевене около тях и при възможност се мулчират.
Наследството не се нуждае от никакви перголи по принцип. Почти не се налагат грижи по поддръжка на растенията. През есента се изваждат старите мъртви бастуни и почистване на леглата като цяло.
Сортът Wyeberry първи узряват. Kiowa започва да узрява малко преди Triple Crown, но те се припокриват също.
Прекарва се повече време при прибирането на плодовете спрямо отглеждането. Добивите се консумират пресни, като може да се замразят и за зимна употреба.

"Кайова" къпината както писахме по-горе произвежда едни от най-големите плодове.

The "Kiowa" къпина (Rubus х "Племето Киова") произвежда големи, лъскави плодове за период до шест седмици през лятото. Бастуните достигат до 6 метра височина с разпространение до 8 метра. The "Kiowa" BlackBerry е възникнал в Университета на Арканзас през 1983 г. от кръстоска на два сорта, Арката 791 и Арк 1058. Видовете станаха публично достояние през 1996 година. Тя придоби популярност благодарение на своите големи плодове и нарастващия навик да се издига нагоре храста, което не изисква повдигане и връзване като при останалите сортове къпини. Роден сортът в Северна Америка расте в Министерството на земеделието на растителна издръжливост от зоните на САЩ - от 4 до 9. С грижа, къпини произвеждат изобилие от плодове в продължение на години.
Изберете място за отглеждане на къпини. Намерете място за засаждане на най-малко 300 метра от малинови парцели. Храстът се нуждае от добре дренирана, глинесто-песъчлива почва и пълно слънце за най-добро производство на плодове.
Почвата за сорта "Киова" трябва да е с рН в диапазон от 5.5 до 7.0.
Промяна на почвата се прави, когато е необходимо. Използвайте сяра за понижаване на рН и вар, за да го повдигне. Разстелете го върху почвата. Нанесете 4-инчов слой на компост върху почвата за да подобряване на отводняването.
Съвет за първа година - бастуни се поддържат на около 3 до 4 метра височина през пролетта, за да насърчи растежа. Къпините произвеждат плодове на на 2-годишни бастуни. След плододаването отрежете бастуните до нивото на земята.
Осигурете вода всяка седмица по време на сезона на растеж от май до октомври. Водата се подава два пъти седмично, или по време на суша. Водата се сипва в основата на растенията или може да се използва поливна система за капково напояване за да се предотврати заболяване и плодово гниене.

За наторяване подходящ тор е NPK 20-20-20 или направо подготвени био торове за къпини и малини. Необходими са много количества хранителни вещества за обилно плододаване и оптимално развитие на растенията.

Това е от мен за сега. Ако желае някой колега от форума може да обогати темата. Ще чакаме Гого да внесе от този сорт. Изтекоха ми очите от снимките и данните в нета... cool surprised wink
Прикачвания: 9800124.jpg(64Kb) · 8187210.jpg(185Kb) · 1997059.jpg(3Kb) · 1619578.jpg(9Kb) · 7358965.jpg(11Kb) · 2790543.jpg(20Kb) · 0162387.jpg(35Kb) · 0648427.jpg(28Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Събота, 05.07.2014, 10:53
 
OrdonezДата: Събота, 05.07.2014, 11:24 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Много хубава тема Иво, продължавам да търся този сорт, ако някой го притежава, моля да сподели впечатления
ПС: французите я имат, но там ми е неудобно с доставките, търся я при германците, ще видим какво може да измисля


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Събота, 05.07.2014, 11:31 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Виж случайно чеха Зденек дали няма инфо за този сорт... cool

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Събота, 05.07.2014, 11:31
 
wrongdreamerДата: Неделя, 06.07.2014, 23:32 | Съобщение # 4
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Характеристики на растението
Устийчивост на неприятели - Отлична
Устойчивост на болести - Отлична
Устойчивост на засушаване - Много добра
Устойчивост към горещини - Отлична
Толерантност към влажност - Много добра
Толерантност към директно слънце - Отлична
Толерантност към почвена влага - Умерена
Толерантност към засенчване - Добра
Толерантност към овлажняване на листата - Много добра
Устойчивост към засолени почви - Добра
Пресни плодове за деца - Много добри
Deer Resistance - Добър / това е дали се напада от елени и важи само за САЩ /
С бодли - Да

Как да се грижим за къпините
Къпините са многогодишни растения с двугодишен цикъл на плододаване. Важната част е корена и е достатъчно той да оцелее през зимата. Едногодишната част ще има нов растеж, който се оставя да презимува и да роди плодове през следващия сезон, след което "умира" и не плододава. Това налага да се режат или премахват частите, които са плододавали през сезона.
Почва
Трябва да е добре дренирана с високо съдържание на хумус или органична материя, не по-малко от 2%. Почвите трябва да са леко кисели 5.8-6.8PH. Те предпочитат богатите пясъчливи почви с едър пясък и глина.

Засаждане
Засаждането може да се прави целогодишно, ако времето позволява. Дълбочината на садене на растениятата е от решаващо значение / както и при другите растения/. Растенията трябва дфа са на една и съща дълбочина, както са били в в саксиите. Къпините не са растения с дълбоки коренени , така че не се налага изкопаване на дълбоки ями.

Мулчиране
Много по-лесно растат къпините ако са мулчирани. Могат да бъдат използвани старо сено, дървени стърготини или талаш. Мулчирането трябва да се прилага някъде между края на есента и началото на пролетта, когато влажността на почвата е изобилна. Мулчирането може да действа и като тор, което също е добре. Добавянето на прегорял оборски тор през зимните месеци до съществуващата мулч е пожелателно.
На втората година растенията нарастват обилно, но е необходимо плевене и при възможност да се мулчират.
Новия прираст не се нуждае от никакви перголи. Почти не се налагат грижи по поддръжка на растенията. През есента се изрязват старите мъртви части и се почистват леглата като цяло.
Сортът Wyeberry първи узряват. Kiowa започва да узрява малко преди Triple Crown, но се припокриват.
Отнема повече време прибирането на плодовете отколкото отглеждането. Добивите се консумират пресни, като може и да се замразят.
Къпината"Кайова" произвежда едни от най-едрите плодове.

Тя плододава за период до шест седмици през лятото. Ластарите достигат до 6 метра височина и се разпростират до 8 метра.
Сорта"Kiowa" е създаден в Университета на Арканзас през 1983 г. от кръстоска на два сорта, Арката 791 и Арк 1058. Стана публично популярен през 1996 година, благодарение на своите големи плодове и навика на растението да се издига нагоре , което не изисква повдигане и връзване като при останалите сортове къпини. Сортът расте в зоните от 4 до 9. С добри грижи, къпини произвеждат изобилие от плодове в продължение на години.
Изберете място за отглеждане на къпините. Намерете място за засаждане на най-малко 300 метра от малинови храсти. Храстът се нуждае от добре дренирана, глинесто-песъчлива почва и пълно огряване за най-добро плододаване.
Почвата за сорта "Киова" трябва да е с рН в диапазон от 5.5 до 7.0.
Промяна на почвата се прави, ако е необходимо. Използвайте сяра за понижаване на рН и вар, за да го повдигне. Разстелете я върху почвата. Нанесете 10см слой от компост върху почвата за да подобряване на отводняването.
Съвет за първата година - храста да се подкрепя до около 3 до 4 метра височина през пролетта, за да се насърчи растежа. След плододаването орежете ластарите до нивото на земята.
Осигурете вода поне веднъж седмично по време на сезона на растеж от май до октомври. Водата се подава два пъти седмично, или при суша.Сипва се в основата на растенията или може да се използва поливна система за капково напояване за да се предотвратят заболявания и плодово гниене.

За наторяване подходящ тор е NPK 20-20-20 или специално подготвени био торове за къпини и малини. Необходими са големи количества хранителни вещества за обилно плододаване и оптимално развитие на растенията.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Неделя, 06.07.2014, 23:39
 
poj160arДата: Понеделник, 07.07.2014, 01:44 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Благодарско Митаче за превода. applause flower

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 07.07.2014, 01:45
 
grДата: Понеделник, 07.07.2014, 14:27 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 66
Статус: Offline
Изглежда са много бодливи surprised

източник: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=4956&page=3
 
wrongdreamerДата: Понеделник, 07.07.2014, 14:43 | Съобщение # 7
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Така е. "Отнема повече време прибирането на плодовете отколкото отглеждането"
Аз съм на мнение, че предложението за състава на торовете е доста неточно.
Първо - капините толерират по кисела почва и калия трябваше да е в по умерено количество.
Второ - NPK 20-20-20 е комерсиален цветарски тор и не е предназначен за плододаващи. Много е силен.
Трето - при така добре изправенорастящи храсти е небходимо повече азот и фосфор.
Аз бих ползвал 8-8-5 или нещо близко, при това бавноразтворим.
Бих добавил и друго - повече сулфатни торове - напр. Амониев сулфат или ако мамерите, Калциев сулфат ще е по добре от 20-20-20.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Понеделник, 18.08.2014, 17:29 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Нещо тази тема доста се изостави, а според мен незаслужено. Имате ли си идея каква е цената на къпините в момента ?? Визирам утвърдените сортове, а не крайпътните диви къпини.
Ето тези например са на цена 19 евро за килограм, а в същото време цената за килограм Мангостан е 8.5 евро. Нямам идея какъв сорт са , само видях че производителя е Prestige Fruit и толкова smile , снимката е правена в Солун , вчера сутринта. Та ако искате можем да обменяме качествени сортове къпини, но само с проверени качества :)

Прикачвания: 0339207.jpg(62Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 18.08.2014, 18:13 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Дааа , намерих производителя, веднага го разконспирирах, а той е Fruit Masters Holland

The blackberry is a member of the rose family. Blackberries have been systematically cultivated since the mid-20th century. They are also commonly found in the wild a long paths and in forests. Blackberry bushes can grow to a height of one to two metres and produce prickly leaves. There are many different blackberry varieties, most of which are the outcomes of crossbreeding.

Our most important blackberry variety is Loch Ness.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Понеделник, 10.08.2015, 00:00 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Привет, приятели. Нещо тази тема съвсем я забатачихме. Моите къпини са отрупани с плод - абе нещо страшно е - да ти е кеф да ги гледаш. Майка ми колко компот направи от плодовете им не е за вярване. Плодовете са с размер на около половин кибритена кутия. Един буркан събира около 10-12 плода. Направете съпоставка с размерите на крушите и ябълката от панерата. smile

Прикачвания: 2191660.jpg(204Kb) · 4683074.jpg(177Kb) · 7427289.jpg(130Kb) · 4690473.jpg(141Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 10.08.2015, 00:03
 
OrdonezДата: Понеделник, 10.08.2015, 01:32 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
как е вкуса Иво, защото аз тази година имам доста наблюдения за вкусовите качества, така, че ще ми е интересно да споделиш , като сравниш с дръги сортове примерно

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Понеделник, 10.08.2015, 13:03 | Съобщение # 12
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
poj160ar, това не е ли Лох Нес ?
Така ми се иска да имам 1-2 дка читава почва. Да, ама не.
Магданозовата ми "Орегон" е 10 см от земята. Жива е, ама....
Трябва и корен за да порастне.
Капината, приятели иска равномерни промени. Умерен , мек климат, постоянна влага,
температури от 20 до26-7'С и тогава имаш контрол. Прореждаш, просветляваш,вентилираш и т.н.
Моето е Етиопски пейзаж. И ми е мъка вселенска. Но неможе хем....хем...., нали !
icecream


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
ivobogДата: Понеделник, 10.08.2015, 15:01 | Съобщение # 13
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 73
Статус: Offline
Като гледам тия плодове ме изпълва благородна завист poj160ar, . Очите са много лаком човешки орган. Тъкмо се успокоя на тема къпини и някой отново ми припали чергата. Пак започнах да мисля къде да им намеря място. poj160ar, това какъв сорт е?
Тъкмо направих няколко буркана желе смес малини и къпини.
То при мен май виреят само дребни плодове дето трудно се берат и/или много бодат biggrin
 
OrdonezДата: Понеделник, 10.08.2015, 17:50 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
wrongdreamer, магданозените ми орегонки засадени в земята на 1 км въздушно от тебе , в почва кирпич, са по метър вече, обаче всеки ден поливане здраво

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Понеделник, 10.08.2015, 19:11 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Митаче, от голямо значение е водата и торенето, знаеш. wink Моите са насадени на скеле точно под компостерите и се поливат всяка вечер, та направо пощуряват от влага и минерали.
Вкусът е сладък с лека нотка на кисело, но това е от поливането. Миналата година ги поливахме по-рядко и бяха още по вкусни, но за сметка на това и по дребнички, но същевременно доста по-едри от нормалните и познати сортове къпини.
Не си ги спомням двата сорта. А другия сорт, който е без бодли вече премина с плододаването. Него не съм го снимал, но правете сметка, че стеблата му са с дебелина колкото на 4-5 годишно дръвче. Взел съм ги и двата сорта от Гого през 2013г., та така, че ако той помни какво е предлагал моля да сподели кои са били сортовете за да не гадаем. По принцип не съм голям фен на малините и къпините и затоване не ги помня, а и странното е, че и в градинарския тефтер не съм ги отбелязял, но ги гледам ей така за спорта, както се казва. cool
А нещо стана с къпината ми Карака бляк още в саксийката през ранната пролет и си замина, но за сега не мисля повече да увеличавам "къпинажа си". Имам и малини сорт "Незнаен" biggrin , но са едрички и много сладки.

Митаче, на Лох Нес плодовете са по овални, издължени и с по дребни зрънца, а тези са по едри, закръглени и със сравнително едри зърна. Видно е от моите снимки и тези в първия пост, с който почнахме темата, но пак казвам може и да бъркам! cool


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 10.08.2015, 19:22
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Blackberry - Къпини (Едър сорт облагородена къпина с много сладък вкус)
Страница 1 от 212»
Търси: