Непознати сортове ябълки - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 07:05
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Непознати сортове ябълки (apple reinette, modi .....)
Непознати сортове ябълки
OrdonezДата: Вторник, 07.10.2014, 19:36 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Приятели, в тази тема смятам да представим и обсъждаме лични наблюдения от практиката и впечатления от нет пространството за непознати за нашата географска ширина , сортове ябълки.
Като първи пост искам да представя

An old-fashioned 18th century French apple, with a good reputation for flavour, but usually not a good cropper.
Orleans Reinette phototape



Origins

Species: Malus domestica
Parentage: Unknown
Originates from: France
Introduced: 1770s
Orange Pippin Cultivar ID: 1043
UK National Fruit Collection accession number: 1976-147

Identification

Fruit colour: Red / Orange flush
Bultitude apple group: 7. Flushed / striped, some russeting, sweet

Using

Uses: Eat fresh
Uses: Cooking
Cooking result: Keeps shape
Flavour quality: Very good
Flavour style: Aromatic
Harvest period: Late season
Use / keeping: 2-3 weeks Unusually for a late variety, does not keep particularly well.

Growing

Cropping: Light
Flowering period: Late season
Flowering group: 4 Flowers over quite a long period.
Fertility: Self-sterile
Ploidy: Triploid
Pollinating others: Poor
Vigour: Average growth
Gardening skill: Average
General disease resistance: Average

Climate

Climate suitability: Temperate climates

Disease resistance

Scab - Very susceptible

Сорта е интродуциран още през 18 - ти век, днес се отглежда в Северна Америка и в Европа. Вкусът му е нетрадиционен в сравнение с днешните сортове ябълки. В Англия в накои райони е част от купажа за производството на пресен ябълков сок и ябълково вино ( сайдер ). Вкусът и е плътен с аромат на цитруси ( портокал с мандарина ), кожицата е здрава и дебела. Основното и качество за което се цени е силния и аромат.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Вторник, 07.10.2014, 20:10 | Съобщение # 2
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Пише лоши работи.
Боледува много, ражда малко, не се запазва повече от 3 седмици, лош опрашител за другите.
Но пък вкусна и като я вариш или печеш, запазва формата си.

Добавено (07.10.2014, 19:10)
---------------------------------------------
Honeycrisp apple
Honeycrisp is a medium-to-large sized apple, with a light green/yellow background largely covered with red-orange flush with strong hint of pink if grown in good sunlight. The skin may be flecked with occasional russet dots. The flesh is white, perhaps not quite as bright as a McIntosh style apple, but similarly crisp and not too dense. The colour however can be quite variable.

The flavour is sweet with very little trace of acidity and little depth or complexity. There can also be a trace of pear-drop flavour. In a good example this is a juicy and instantly refreshing apple, in a less good example it will be simply sweet and bland (but still very nice). As its name suggests this is genuinely a crisp / crunchy apple. However since the flesh is quite light, the crunch is surprisingly soft, nothing like the hard crisp crunch of a good Golden Delicious.

Surprisingly for a modern commerical apple variety, Honeycrisp tends to bruise easily, and therefore is usually sold in packs rather than loose. Northern hemisphere fruit ripens relatively early in September. The apples keep until April in storage and retain their crispness. Interestingly it appears that the flavour can improve for 7-10 days after being taken out of cold store, which means that stock taken from cold store and then purchased by consumers is likely to be in optimum condition. In contrast many apple varieties held in cold store tend to ripen and then go past their best very quickly once they are taken out of storage.

Honeycrisp has proven to be a good variety for the commercial grower and also the backyard orchardist. It has good disease resistance and although developed for cold-hardiness, appears to have a very wide climate range.
В противовес на горната - тази е устойчива на болести, на студ, съхранява се 6-7 месеца и пак е като току-що откъсната, хрупкава, но меко хрупкава, а не като Грани Смит и цвета и варира според климата.
Слабо място е, че лесно се драска и трябва да се съхранява в гнезда, а не насипно.
За сега е най добрата която можеш да отглеждаш,
За справка на Ordonez - имат я в Украйна и Полша.

Прикачвания: 6081443.jpg(5Kb)


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Вторник, 07.10.2014, 20:32
 
OrdonezДата: Вторник, 07.10.2014, 22:00 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Слабото и място е доста сериозно, това означава не добра транспортабилност. Аз лично не съм я пробвал на вкус, но доста ме съмнява да бие Фуджи и Пинк Лейди на вкус, но както ти сам казваш " на вкус и цвет...... smile " Другото което не съм съгласен е , факта за съхранението. Не съществува ябълка, която да се съхранява извън хладилник 6-7 месеца, това на практика граничи с невъзможното. А що се касае до Орлеанката, то 2-3 седмици, означава - Извън хладилник. На практика всички ябълки след 3 тата седмица извън хладилник, на стайни условия развалят външния си вид, губят вода и стават хлебни или се скапват. Ще ми е интересно да разбера вкусовите и качества какви са, сладко кисела ли е, кисела ли е или спада към сладките. Другото което ме интересува, кои са родителите и, за да добия по пълна представа за качествата и. Примерно Джеромин, сорта напоследък доказа уникални качества, страхотен външен вид, едрина, цвят , устойчивост на болести, но изключително слаб вкусов показател, така също и доста бързо става "хлебна" и то при стандартно съхранение при 80% влажност и температура от +2.6С .
Темата наистина ме заинтригува, надявам се диалога да бъде дълъг и безкраен, за да се обогатим взаимно с полезна информация приятели.

ПС: да сега прочетох че сорта е сладък с малки нотки на киселост и определено не е моя тип, предпочитам , сладко киселия клас, но на много други ще се хареса определено, примерно на баща ми, който предпочита сладките ябълки за разлика от майка ми, синът ми и мен самия smile
Качвам , малко статистика




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
grДата: Сряда, 08.10.2014, 11:12 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 63
Статус: Offline
В Института по земеделие - Кюстендил поддържат над 400 сорта ябълки. Предполагам, че най-новите ги няма (Honeycrisp имаше до 2008г. патентни права, забраняващи размножаването извън САЩ), но пък със сигурност има ценни стари сортове. Например Grimes golden (която е вероятният родител на Златна превъзходна) е по-ароматна и вкусна, но ражда по-малко и затова постепенно е изоставена от промишлено производство. За мен най-важен е вкусът! Ако някой има вътрешна информация, нека сподели. И дали е възможно да се закупят фиданки или поне калеми от по-редките сортове, които ги няма по разсадниците.
Аз питах преди време там за облепиха, но ми казаха че е само за изследователски цели на института и ми стана ясно, че по официален път нищо няма да стане. sad

Ето какво пише на сайта на института:
"В колекционните насаждения е събран и се поддържа богат генофонд от: череша – 170 сортообразци, вишна – 140, ябълка – 420 от 8 вида, круша – 32 от 2 вида, слива – 91, подложки – 32, ягода – 212, малина – 125, къпина – 18, касис - 9; облепиха – 5, арония – 1, десертни лози - 10 или общо 1360 сортообразци. "


Съобщение редактирано от gr - Сряда, 08.10.2014, 11:34
 
wrongdreamerДата: Четвъртък, 09.10.2014, 10:45 | Съобщение # 5
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Ordonez, ще карам по памет, та може и дане съм прецизен, но тази ябълка произлиза от серия "Crisp" на университета в Минеаполис, който е водещ в САЩ за доста култури. "Honey Crisp" е трето поколение. Първа беше Macoun , после Honeygold, трета е Honey Crisp , а вече има и Sweet Tango. Това за съхранението е не само верно, ами и подобрява вкуса само след седмица на хладно и тъмно.
Всъщност Италия продава главно в гнездови кашони. Нещо повече - ябълките се поставят увити в красива хартия и после в гнездата. Хартията е третирана с траен фунгицид, който предотвратява гниенето. Тоест, това е красиво и практично, а ако и продукта е добър става вече европейска стока.
Нали и ти това правиш. Не внасяш албански сортове мандарини, а от там където хората работят за подобряване качеството, вида и устойчивостта на растенията.
Пинк Лейди на много класации бие Хони Крисп за това защото Крисп дава различен плод ако не и хареса почвата, ако е много горещо, а и оцветяването варира според слънцето. При добри условия, несъмнен победител е "Honey Crisp". Нова Зенландия плати патента и сега внася от тази ябълка в САЩ - още един търговски парадокс. NZ е най големия производител в света / на Honey Crisp /.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Четвъртък, 09.10.2014, 10:49 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
добре убеди ме, ще я внесем, само защото новозеландците са я харесали, а аз им се доверявам на вкуса им smile

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
peterstamovДата: Петък, 10.10.2014, 09:12 | Съобщение # 7
Москвич
Група: Приятели
Съобщения: 248
Статус: Offline
По едно време ви бах питал за Juliet!?
http://www.pomme-juliet.com/an/

Resistant to disease: Contains the Vf gene which provides resistance to apple scab. Also shows resistance to powdery mildew and fire blight


May the Force be with you

Съобщение редактирано от peterstamov - Петък, 10.10.2014, 09:14
 
OrdonezДата: Петък, 10.10.2014, 10:37 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
това , моооже би ще бъде лесно, защото.... Juliet organic apple producers and Pépinières Escande smile ......... а тук имаме някакви позиции

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 30.11.2014, 23:37 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Продажбите на ябълки сорт Пинк Лейди продължават да растат

Продажбите на ябълките Пинк Лейди (Pink Lady®) са се увеличили значително през сезон 2009/10. В сравнение с предишния сезон продажбите в света са се увеличили с 32% и възлизат на 107,5 хил. тона. Германия е най-големият пазар за този сорт ябълки.

Факторите, които определят успеха на ябълките от сорт Пинк Лейди, са високото им качество, мащабната рекламна кампания, включително и на вносителите и дистрибуторите, ефективните и иновативни решения за продажби и маркетинг, рекламата в медиите, телевизионните рекламни кампании. Броят на фирмите, които участват в популяризирането на този сорт ябълки, за година се е увеличил с 25%. Ябълките Пинк Лейди се отглеждат в 2800 стопанства.

В Германия продажбите на този сорт ябълки са се увеличили с 29% в сравнение с предходния сезон, във Франция - със 17%, в Обединеното кралство - със 17%, в Италия - с 27%, Дания - с 21%, в Белгия - с 33%, в Норвегия - с 54%, в Ирландия - с 130%, в Испания - с 60%.

По отношение на износа на Пинк Лейди извън ЕС, водеща позиция тук има Русия с увеличаване на обема на продажбите с 36% в сравнение с предишния сезон. Следва Израел - увеличение с 24%, Източна Европа - с 15%, ОАЕ - с 6%, Сингапур - с 4%.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pepeДата: Понеделник, 01.12.2014, 11:03 | Съобщение # 10
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 349
Статус: Offline
Във Варна в Карфура пуснаха Пинк Лейди на цена 4.80 хубави интересното ,че вътре семките бяха покълнали. Всяка ябълка с етикетче.В Макао също Пинк лейди за 1.99 без етикетче български и от двете места ябълките еднакви как да купиш с етикетчето ???? Етикетчето такова мъничко а струва повече от ябълката biggrin За бога българино правят те на папуас bash Иначе не бях ял такава твърда и хрупкава ябълка.
 
OrdonezДата: Понеделник, 01.12.2014, 19:45 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
pepe, 2 лв за кило Пинк Лейди на БГ пазара си е идеална цена. При нас ги няма за съжаление има само някакви македонски и полски хлебни ябълки, които за нищо не стават, за това си рупам домашното киви smile

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Петък, 22.05.2015, 01:02 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Моята Пинк Лейди ще цъфти доколкото виждам. Малко по-нататък ще кача и снимки.

Добавено (22.05.2015, 01:02)
---------------------------------------------
Вече прецъфтя, да видим дали е вързало някои и друг завръз. cool


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
wrongdreamerДата: Петък, 22.05.2015, 09:42 | Съобщение # 13
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Моята Пинк Лейди ще цъфти доколкото виждам. Малко по-нататък ще кача и снимки
Иво, къде са снимките ? Много народ ще иска да ги види.
И да извадите Пинк Лейди от тук. Те са познат сорт вече.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Петък, 22.05.2015, 09:43
 
poj160arДата: Неделя, 24.05.2015, 19:08 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Митаче, снимах я обаче си забравих usb кабела в джипа и ще кача снимка утре. Само, че опуснах красивите цветове, просто беше вече прецъфтяла, но не съм сигурен дали има завръзи или още е рано да кажа! cool

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Неделя, 24.05.2015, 19:08
 
poj160arДата: Неделя, 24.05.2015, 19:09 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Ето снимката на младото ябълково дръвче сорт "Пинк Лейди":

Прикачвания: 9016700.jpg(259Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Непознати сортове ябълки (apple reinette, modi .....)
Страница 1 от 212»
Търси: