Непознати сортове ябълки - Page 2 - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 10:59
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 2 от 2«12
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Непознати сортове ябълки (apple reinette, modi .....)
Непознати сортове ябълки
wrongdreamerДата: Неделя, 24.05.2015, 22:49 | Съобщение # 16
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
От сега си търси цигани-берачи.

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Неделя, 24.05.2015, 22:50
 
poj160arДата: Неделя, 24.05.2015, 22:59 | Съобщение # 17
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Що бе брате така думаш? cool smile Извинявам се за релефа около Пинк лейди и Овърлийза,но в момента са на изчакване на култивация на района около тях в последствие ..., което не им пречи да си се развиват, разбира се и с "малко" моя помощ! wink cool

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Неделя, 24.05.2015, 23:02
 
wrongdreamerДата: Понеделник, 25.05.2015, 14:23 | Съобщение # 18
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Казвам го заради обилното плододаване.

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
poj160arДата: Понеделник, 25.05.2015, 14:46 | Съобщение # 19
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Аха, ясно. good

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
БориниДата: Понеделник, 28.03.2016, 21:27 | Съобщение # 20
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 29
Статус: Offline
Ordonez,искам да изкажа мнение,по отношение издръжливостта на ябълките "Грени смит".Без специални условия и грижи си издържат 6 месеца.Съхранявам ги в неотопляемо помещение/на вилата/ от октомври до април!За мен уникален сорт.Много родовит и издръжлив!Препоръчвам го!Засадих си второ дръвче,което се надявам тази година да даде първа реколта.
Сега съм решил да купя от теб "Пинк лейди" и For lady.Като за втория се колебая между него и Gala Schniga.По снимки в нета много си приличат?!?По магазините тези,които ми харесват ги продават за Гала.....
Колеги,моля и за вашето мнение.Благодаря ви предварително. good
 
wrongdreamerДата: Понеделник, 28.03.2016, 22:23 | Съобщение # 21
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Борини, Така е с Грани Смит. Ако искаш да имаш вкусни ябълки, не ги бери след като са спрели да едреят, защото узряват и става лошо. Не можеш зъб да забиеш в добре узряла Грани.
Сортове много, но защо избра Гала. Това е чисто търговски сорт, като Флорина, като Айванията, като сортовете на Лубера и като много още посредствени, но изобилни сортове.
Имаш Фуджи - всички вариаций, имаш Кокс Ориндж, имаш Лакстън'с Сюпърб, имаш Кобра, която лагерува, онази дето е мутация на Червена Превъзходна, Джеимс Грийвс и още и още.....
Все прекрасни вкусове и добра устойчивост. Макар, че при теб е хладно и почти няма мана. Времената се променят и хората вече търсят вкусни и с високо качество плодове. Количествата ще създават повече проблем, отколкото доходи.
Ако все пак търсиш най комерсиалната ябълка, гледай винаги поляците. Те са най обществено-безотговорни. Те садят Гала Мондиал. И Роял Гала.
Та това мисля аз, но ти сигурно ще обсъдиш темата и с други.
Постъпи спред нуждите си. А Пинл Лейди си е добър избор. Мен малко ме учудва, че садиш Грани, Пинк Лейди и после Гала...
Дано не съм те объркал, вместо да ти помогна.
Поздрави wrong dreamer


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Понеделник, 28.03.2016, 22:26
 
siestaДата: Понеделник, 28.03.2016, 22:32 | Съобщение # 22
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Относно съхраняемостта мога да потвърдя, че и при мен Грени Смит без проблем се съхранява до края на Март, не е проблем да встъпи и в Април. Съхранявам ги в хладна каменна маза или последните години във хладна вътрешна баня, която не ползвам на село през зимата. Плодовете са от мощно развити стари дървета,които почти не поливам,не ги пръскам и торя и слагам в касетки само това, което е останало здраво на дървото след като окапят червивите.
В момента все още имам Айдаред съхранявана при същите условия, само че тя е била третирана два пъти.
Отделен въпрос е дали промишлени количества ябълки може да се съхраняват по този начин, но вкусът на фреш-а от домашна Грени смит съхранена по този начин няма нищо общо с този на тези,които се намират по борсите и магазините в момента.
 
OrdonezДата: Понеделник, 28.03.2016, 23:50 | Съобщение # 23
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
siesta, Грени смит , когато ги съхраняваш , образуват ли ти петна ?? Само по кората, вътре не.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Вторник, 29.03.2016, 20:15 | Съобщение # 24
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Ordonez, Независимо дали е любителско или про количество, трябва да се потдържа висока влажност.
Мокри се цементовия под с вода в която има 3% бордолезов.Може и по стените, ако са от подходящ материал. И тогава няма петна.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
siestaДата: Сряда, 30.03.2016, 19:53 | Съобщение # 25
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Ordonez,Грени Смит не образуват петна, единствени някои екземпляри сват нацяло черни или пък почва гнилостен процес от дунцето,който се разширява,затова от време на време преглеждам касетките и чистя. Явно както споменава колегата влажността е важна, моята баня е на втори етаж, с 3 външни стени и таван бетонна плоча,вътре е фаянс,отвънка има топлоизолация,но през зимата си прави редовно конденз,не съм пръскал с вода. Иначе съм съхранявал с добре и във маза с каменни зидове 70см, която е циментова замазка и отгоре балатум,полувкопана е и винаги е влажно защото явно просмуква през основите. За мен ключово при съхранението на каквото и да е азотното торене, например лука и чесъна, който си сея за лична консумация без да пръскам и торя с каквото и да е се запазва за много дълго за разлика от конвенционално отгледания на колегите в района. Лука може да трае до Май с минимално покарване и без гниене докато в момента имам чесън със съвсем минимално покарване на скилидките. Та според мен с дозите азот трябва да се внимава, освен ако не се гони само количеството.
 
OrdonezДата: Сряда, 30.03.2016, 23:06 | Съобщение # 26
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Явно не съм се изразил правилно. Грени смит , поради ниското си съдържание на плодова захар и факта, че по рецепта се бере при 11% брикс, при съхранение при въздушна влажност от 90-96% В професионални камери и постоянна температура в периметъра от 1.2 до 2С , ако не е третирана веднага след брането , образува едни кръгове, които се изразяват в това, че тъмнозелената кожица изсветлява и видът и вече не е този наситено зелен. Колеги , занимавал съм се професионално 8 години с пакетиране и съхранение на плодове, за това ви задавам този въпрос. Едно от качествата при предлагането на европейския пазар на сорта Грени Смит е цветът и, не толкова вкусът и. Това е кисела ябълка и тя трябва да бъде кисела, сочна с тъмно зелен цвят и без абсолютно никакво загатване на хлебна плодова плът. за това и ви попитах, каква е визията им. Ако може някой да добави и снимка на ябълки от този сорт при 2-3 месечно съхранение, ще съм благодарен, трябват ми за лични изводи и сравнения. :)
siesta, ако може качи снимка на ябълка, но по възможност да е снимана на дневна светлина, но не на директно слънце. благодаря


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
siestaДата: Четвъртък, 31.03.2016, 19:47 | Съобщение # 27
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Нямам възможност да приложа снимка на Грени Смит, защото преди седмица се консумираха последните ябълки на сок. Определено тъмнозеленият цвят изсветлява с времето и се получава отчетливо загатване на хлебна плодова плът.Аз ги употребявам само за сок и дори и в последна фаза ми пускат прилично количество сок,който поне за моя вкус е много умерено кисело-сладък. Също когато се пасират на пюре без да се белят са страхотни.Тази година бих направил сравнение и евентуално фотографиране на плодовете в различни етапи на тяхното съхранение.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Непознати сортове ябълки (apple reinette, modi .....)
Страница 2 от 2«12
Търси: