Shipova - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:15
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Shipova (X Sorbopyrus auricularis (Knoop) Schneider)
Shipova
OrdonezДата: Вторник, 28.10.2014, 03:11 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
X Sorbopyrus auricularis (Knoop) Schneider

В тази тема ще обсъждаме един необичаен хибрид.
А именно интергенен хибрид, който е създаден по писменни дании около 1610 година в Европа, след което е рамножаван предимно чрез присаждане, защото много рядко образува семена годни да продължат родителите си.
Името Sorbopyrus е получено от двамата си родители, а именно офиката (Sorbus) и крушата (Pyrus). Растенията, които са кръстоска между два различни рода започват в началото на името си започват с "X". (Хибридите между два различни вида, но от един и същи род пак имат буквичката "х" , но между името на рода и името на вида.)

Sorbopyrus е предполагаем хибрид между Pyrus Communis L. и Sorbus aria (L.) Crantz , но някой смятат, че е конкретно с White Beam.
Основно резници за присаждане са взимани от едно дърво засадено във Франция през 1834 година, което е достигнало до 30 метра височина. През 1959 година в Югославия е създаден сорт , който е наречен Shipova. От там е и пренесен в САЩ, където намира по голямо разпространение отколкото в Европа.
Плодовете са с овална форма и са с размер на едра слива или кайсия. Дръжката им е около три сантиметра. В плододаване дръвчетата влизат късно, но си заслужава чакането. Плодът е много вкусен има атрактивен жълточервен цвят. ЛИпсата на жизнеспособни семена напомня за неговия хибриден произход.Sorbopyrus е бавен, за да започне лагер, но вкусен плод си струва чакането. Плодовете са кост, дълга около 2 инча и широки, и узряват в средата на август. Те са с размер на слива или голяма кайсия, леко крушовидни и узряват до наситено жълта с атрактивно оранжево-червен руж, когато е изложена на слънце. Липсата на жизнеспособни семена, които се появяват като изсъхна семена палта, свидетелстват за неговата хибриден произход.
Силно устойчив на струпясване и почти не боледува. Студоустойчив е в зона 5


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Четвъртък, 18.12.2014, 12:26 | Съобщение # 2
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Защо няма отзиви? Това е много търсен плод в Европа.Независимо, че е студоустойчив, плода се определя като екзотичен заради "особения" си вкус.
При възможност, аз ще взема. Както и Скоруша.
Ражда изобилно,почти няма врагове и заболявания, много е траен и атрактивен, полезен за здравето, студоустойчив и .......
Звучи забавно, а ?
Ordonez, опитай с малка доставка.
То който иска Попски круши може да си купи отвсякъде, но ако искаш нещо специално, трябва сам да си го отгледаш / за сега /.
barbarian bash dollar


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Четвъртък, 18.12.2014, 12:27
 
OrdonezДата: Четвъртък, 18.12.2014, 18:41 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
wrongdreamer, Няма какво да опитвам, пристигат през февруари, растения 40 броя директно от Сент Сир де Вал, поръчката е направена вече. Дриймър, много добри отзиви прочетох за тях от французите, смятам да заложа сериозно на тях. Между другото имаме страшно интересни неща в разсадника, но имам забрана да ги качвам в магазина, все още, ако дойдат паспортите в събота, ще мога да ги кача, защото не само че са лицензни, ами и са в процедура на патентоване, едното е ASF 08-64, нещо уникално, парагвайка, която в началото на годината ще се патентова и реално не може да се закупи никъде, както и да се намери нищо за нея в нета, на този етап. Но ние я имаме, как и от къде, за сега няма да разкривам, само ще кажа , отзивите са суперлативи м суперлативи и т.н
Така, че е добре да се запомни този пост, име все още не е измислено на този номер селекция, име ще се сложи, едва когато се патентова както си му е реда. Може да се закупи при нас на този етап, единствено в разсадника на место или с поръчка по телефон, в работно време .


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Shipova (X Sorbopyrus auricularis (Knoop) Schneider)
Страница 1 от 11
Търси: