Himalayan honeysuckle - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 29.06.2017, 01:49
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Himalayan honeysuckle (Шоколадово бери)
Himalayan honeysuckle
OrdonezДата: Събота, 14.02.2015, 00:09 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Здравейте, така и не намерих информация на български език за този рядък вид, за това пускам линк на английски и ако някой реши да превежда, ще сме му задължени .

http://fergustheforager.co.uk/recipes-articles/himalayan-honeysuckle/


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Събота, 14.02.2015, 00:40 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Хималайски орлови нокти - не е по твоя линк, но ето достатъчно инфо за вида:Хималайските орлови нокти (Leycesteria formosa) е листопадно растение от род Лейцестерия, то е от сем. Caprifoliaceae (Бъзови).
Произхожда от Китай. През есента листата придобиват червеникав оттенък. Възрастното растение е със среден размер, достига до 1,5 m височина. Хималайските орлови нокти са храст, приличащ на малко дърво с изправени клони. През есента листата придобиват червеникав оттенък.
Лейцестерията – хималайските орлови нокти са градински растения и се отглеждат на открито целогодишно. Понасят добре ниски температури и студени въздушни течния. За да се развива добре, разположете лейцестерията на място, където ще бъде изложена на слънце поне няколко часа дневно.
Преди да настъпят зимните месеци, желателно е корените да се покрият със слой пръст и сухи листа или мулч, за да се предпази растението от студовете.
Препоръчва се не много често поливане – само от време на време, но трябва да помним, че е добре почвата да изсъхва добре в дълбочина – на две-три седмици е достатъчно една-две кофи вода.
Видовете хималайските орлови нокти, които са отглеждани в саксия, се нуждаят от повече поливане в сравнение с градинските сортове. Същевременно те са по-чувствителни в температурно отношение – както и при много ниски, така и при много високи температури има опасност растението да развие коренови заболявания.
Пролетните дъждове и по-високите дневни температури, както и прекалено честите дъждове могат да доведат до гъбични заболявания препоръчва се превантивно третиране със системен фунгицид през пролетта – сезона на новия прираст. В края на зимата също превантивно е добре да се третира с инсектицид – против акари. Трябва също да помним, че това трябва да се направи преди цъфтеж.
Лейцестерията се размножава най-лесно чрез резници – ранна пролет или късно през есента. Друг често прилаган метод е чрез привеждане.
Този храст харесва неутрални, богати и добре дренирани почви. Лейцестерията трябва да се подхранва с тор често, практикува се редовно почвено торене от края на зимния период. Подходящо също е подхранване с тор за цъфтящи на всеки 20-25 дни, когато поливаме. Ако растението (храста) е голямо, или разположено на голяма площ, можем да ползваме гранулирани торове с формула за постепенно отделяне всеки 3-4 месеца. Пролетното торене се тори с богато на азот (N) и фосфор (P) торове за да се стимулира новия растеж и цъфтежа.

Посетителите на Екопарк - Варна могат да го видят в Розариума. Тук рере ще се възползва директно да го види ... biggrin
Прикачвания: 1849164.jpg(123Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Събота, 14.02.2015, 00:44
 
OrdonezДата: Събота, 14.02.2015, 01:47 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Благодаря Иво, обаче нищо не пише за плодовете, а те ме интересуват, аз прочетох че са с вкус на шоколад и карамел. На други места видях, че се използват в кулинарията и предимно в гурме ресторантите, така, че всяко инфо за плодовете на точно този култивар, който внесохме ще ми е интересно.
Тук пък правят чак и сладкиши, а сега деТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Събота, 14.02.2015, 10:21 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Следобяд като се прибера ще се поразровя да открия информация за вкусовите качества и приложенията на плодовете. Наистина изключително интересен харди вид. biggrin

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
wrongdreamerДата: Събота, 14.02.2015, 13:37 | Съобщение # 5
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Ordonez, това е много популярен смокинов сладкиш. Те са заменили сладкото от смокини с пюре от тези шипки.
Затова му викат смокинов на вид /fig style rolls/


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
poj160arДата: Събота, 14.02.2015, 17:30 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Също така издържа на отрицателни температури до -25гр.С, като при продължителни и по-ниски температури надземната част измръзва, но напролет тръгва наново и бързо достига височина от 2 метра. Цъфти след третата година от засаждането.
Вкусът на плодовете наподобява горчив шоколод, сещайте се натуралния чист шоколад. cool
Плодове са дълги около 10 мм., съдържат многобройни малки кафяви семена (дълги до 1,5 мм), които са с овална форма (т.е. елипсовидна ) или яйцевидна.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Събота, 14.02.2015, 17:43
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » УМЕРЕН КЛИМАТ - ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Himalayan honeysuckle (Шоколадово бери)
Страница 1 от 11
Търси: