Съвети към младите градинари - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 24.07.2017, 17:42
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Съвети към младите градинари (Важно !!!!)
Съвети към младите градинари
OrdonezДата: Петък, 18.04.2014, 15:51 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Тук ще се опитам да опиша няколко важни правила , които трябва да знаем, преди да започнем да се занимаваме с градинарство и въобще с отглеждане на различни видове растения.

1. Изисквания на растенията към температурата.

Температурата е един от главните фактори за живота на растенията, защото всички жизнени процеси ( хранане, дишане , нарастване и др. ) протичат само при определена температура на въздуха и почвата. Принципно по високата температура е по благоприятна за нарастването, стига тя да не надминава +30С .
Растенията се делят на 4ри категории. Първата е за хладен климат, втората е за умерено топъл, третата е за топъл климат и четвъртата е за невзискателни растения, това са растения , които се развиват еднакво добре и на топъл и на студен климат.
Искам пад да отбележа, че тук разглеждаме растения , които ние самите отглеждаме , а не в естествената им среда, информация за естествената им среда можете да намерите на всякъде из нета, коя по вярна, коя грешна и т.н
Към първата група спадат аралия, аукуба, евонимус, циперус, аспидистра, хлорофитум, олеандър, азалия, хотрензия и разбира се Трахикарпус и Хамеропс. Това означава, че тези видове ще нарастват добре при температури от порядъка на +6С до + 12С.
Към втората група в температурен диапазон +12С до + 18С спадат Филодендронът, бегониите, глоксиниите, кампанулите и финиковите палми и разбира се и друга растителност (пиша най известните и тривиални в БГ)
Към третата група спадат всички растения характерни за екваториалния и ултратропичния климат, за да нарастват , диапазона трябва да е над + 18С това са кокосовите палми , така също и много плодни растения, които можете да намерите в нашия онлайн магазин. При тях обаче важен фактор е и въздушната влажност , за която ще пишем по късно.

Друг важен фактор е светлината, за която не малко сме говорили и обсъждали, тук ще споменем нещата на кратко , за да не объркваме съзнателно младите градинари.
Тя е толкова необходима, колкото и топлината, макар , че за кратко време, растенията могат да нарастват и на тъмно, но без светлина растенията не могат да се хранят, деформират се и загиват. Отново се делят на групи, в които попадат растения, които обичат повече часово време светлина, друго по малко. Има растения разбира се, които могат да се развиват успешно при изкуствена светлина, за целта обаче са нужни крушки ( или с нажежаема жичка или луминисцентни лампи, които са с по голям спектър и са по близо до слънчевата светлина, за целта се поставят ниско над растенията.
Една крушка с нажежаема жичка от 100 вата поставена на височина 50 см над върха на растенията е достатъчна за да покрие площ от 1 квадратен метър наредени едно до друго растения. Ако увеличим ватовете, то тогава можем да отглеждаме растения с по широк диапазон на видово разнообразие, без да нарушаваме и стресираме жизнения им цикъл, но за целта е нужно поне 15 - 17 часа греене в денонощието.
Използването на луминисцентни лампи спестява енергия, така, че това е препорчително.
Изискването на растенията към въздуха и почвената влажност ще засегнем още по накратко, понеже няма как да обобщим с две три изречения видовото разнообразие.
Както е известно растенията дишат кислород и въглероден двуокис, които им е необходим за храненето. Растенията дишат както с надземните си части, така и с подземните си. Темата продължава, след като си свърша работата, че изскочи малко работа


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Съвети към младите градинари (Важно !!!!)
Страница 1 от 11
Търси: