Водата ! - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 03:45
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Водата ! (Въпроси свързани с поливането на растенията)
Водата !
OrdonezДата: Събота, 18.10.2014, 01:01 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Преди да зададете въпрос свързан с поливането, моля прочетете това внимателно.

Поливането: Потребността от поливане на растението, зависи от годишния сезон, състава на почвата, условията при които се отглежда растението и неговия размер. Общо известно е , че от ноември до март растежа се забавя, така също и изпарението на вода от листата намалява. Обилните и чести поливания през зимата води до преовлажняване на почвата, недостиг на кислород до корените ( лоша аерация ) и несъмнено резултат е загниване на корените. Пълното засушаване на почвата също е недопустимо, даже през зимата. При неправилно поливане - в случая - малко и по често е възможно да мокрим само горния слой на почвата в саксията , а надолу да остава сухо ( средния и долния слой ) .
За това препоръчвам, обилно поливане на контейнера , с по големи паузи. Добре е да се снабдите с влагомер ( за по неопитните ) с който да мерите на определена дълбочина. Може да използвате познатата техника , за поливане на два етапа. Поливате веднъж и след десетина минути , втори път, така накисването ще бъде равномерно и няма да имате изтичане на излишната вода от отворите , а ще се получи ефекта - накисване.
Растенията които отглеждате в стая, поливайте с вода с температура около 20 С, за това е добре да налеете предварително водата и да я оставите няколко часа да достигне оптималната стайна температура. Има едно неписано правило. Растения , които поливаме лятото на всеки два дни, то зимата поливаме веднъж седмично, а растения които поливаме на всеки 5 дни, зимата поливаме веднъж на десет дни.
Това е накратко, дано съм бил полезен


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Събота, 18.10.2014, 13:12 | Съобщение # 2
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Много пренебрегвана тема. И много важна. Половината /че и повече / нямат представа как, кога и по колко да поливат.
А проблемите с поливките и преполивките са "убили" толкова много растения.
От мен GOOD LUCK на темата


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Водата ! (Въпроси свързани с поливането на растенията)
Страница 1 от 11
Търси: