Торене - Форум Екзотик Плантс България
Вторник, 17.01.2017, 09:58
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Торене (Всичко свързано с торенето)
Торене
OrdonezДата: Вторник, 21.10.2014, 00:29 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3765
Статус: Offline
Торенето има важно значение за ускоряването на растежа и подобряването на общото състояние на растението. Торенето бива органично , неорганично ( минерално ) и бактериално. Видът на торовете, формата на торенеи количеството, зависи от състава на почвата или субстрата на контейнера.
Ще споделя наблюдения и съвети от моя личен близо 22 годишен опит.
1. Препоръчвам задължително торене с органични торове ( визирам градина ) средно около 2 тона на декар
2. Торове съдържащи калций, внасяме предварително при създаването на млада градина, обикновенно 6 месеца преди почвообработката.
3. Фосфорни и калиеви торове, внасяме пролетта.
4. Азотните торове , внасяме по време на вегетацията.
5. Магнезия , който е микротор , така също и елемента бор внасяме само при необходимост.

Фенологичните признаци, можем сами да определим.

Симптоми :

1 . Липасата на азот можем да установим лесно: растенията са със слаб растеж, бледо зелена окраска и пожълтяване на листата. Намален размер на листната пластинка и по ранен листопад.
2 При липстата на фосфор, се наблюдава почервеняване на листата през пролетта и лятото, а изсъхващите листа стават почти черни на цвят.
3. Недостига пък на калий, предизвиква покафеняване , пожълтяване и отмиране на листната периферия, както и набръчкване и свиване на листата.
5. При недостиг на калции, умират връхните пъпки и част от корените, а мангана предизвиква мраморносива окраска на листата.
Това са основните елементи и основните симптоми.

Някои колеги съм забелязал, смятат, че повечето от широколистните видове изпитват недостиг на основните хранителни вещества, ако в 100грама суха почва , която е взета или от градината или от контейнера в който се отглежда растението, се съдържат усвоими форми на азота по малко от 9 грама, фосфор , по малко от 18 грама и калий по малко от 10 грама. Разбира се това се извършва в лаборатория, аз примерно за целта ползвам лабораторията на ВСИ Пловдив, преди години, цената беше около 35 лв ако не греша.

Реакцията на почвения разтвор се променя в процеса на отглеждане на растенията, тук говоря за пе хато ( pH ) . А промяната се дължи на въздействието на самите растения, прилаганите торове и продължителността .
Например за рози и декоративни храсти препоръчвам pH 6-7,5 , за иглолистни и магнолии pH 5-6, а за рододендроните pH 4-5.

Всички въпроси свързани с торенето могат да се обсъждат в тази тема . Дано съм бил полезен


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
GOBDAДата: Четвъртък, 29.12.2016, 22:45 | Съобщение # 2
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 10
Статус: Offline
За торенето на палмите кое е по-добре, торенето с бавно действащи или бързо действащи торове? Тук някъде прочетох за Сисол-растежен стимулатор, сдобих се с него и мога да кажа, че е много добър. Обаче не се намира по магазините в София, съдржа екстракт от кафяви водорасли като Palm Focus, дали някой не е открил нещо подобно но по-лесно достъпно?
 
poj160arДата: Неделя, 01.01.2017, 12:43 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2116
Статус: Offline
Има много био торове. Например Хумустин, Алга 600 и други.

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
GOBDAДата: Неделя, 01.01.2017, 16:19 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 10
Статус: Offline
Благодаря за информацията, записах си ги и ще ги пробвам. Най-хубавото е, че ги продават в сортови семена и цените са нормални.
 
wrongdreamerДата: Неделя, 01.01.2017, 21:08 | Съобщение # 5
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 893
Статус: Offline
Приятелю, с торовете се отнеси предпазливо.
Различните торове се прилагат на различни растения, по различен начин и в различна дозировка.
Моят съвет е да питаш докато ги разбереш.
Има основно пролетно подхранване и последващо лятно, което никога не е по често от веднъж на две седмици. За листните е два пъти по на рядко.
Ако, например прекалиш с азотните торове, ще си докараш калиев дефицит и започват жълтите петна, които ще те притеснят.
Преди години един съсед пренатори царевица със суперфосфат. Лехите бяха побелели от тор. 25 години по късно градината не ражда дори плевели.
Получи се някакъв "отровен" слой.
Биопрепаратите не са така силни, но могат да увредят растението при предозировка. И пръскай само листната маса, без плевелите и насекомите.
Това се постига с дребна "мъгла" и пълно безветрие. И с пръскачка със спусък, не кранче.
А аз също много харесвам "Сийсол". Предпазва здравата от гъбични. Особенно на пролет. Дъжда не го измива лесно. Но мирише отвратително. На лебеди.
Успехи и напомняй с въпроси. Ще получиш много мнения.
wine


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
GOBDAДата: Четвъртък, 12.01.2017, 23:26 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 10
Статус: Offline
Да знам, че торовете са нож с две остиета, но ми се струва че растенията ми имат слаб растеж, Трахикарпус на 7 години е около 80см заедно с листата. А иначе със сисола аз поливам, никога не съм пръскал а може да е по-добре.

Добавено (12.01.2017, 23:26)
---------------------------------------------
Имам едно питане: четох, че торенето със супер фосфат давало добри резултати при трахикарпусите. Супер фосфата не е ли фосфорно торене, ако е така защо на всякъде дават тор за палми в съотношение N-P-K 3-1-3, тоест P-фосфор в най-ниска концентрация спрямо азот и калий ?

 
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Торене (Всичко свързано с торенето)
Страница 1 от 11
Търси: