Торене - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 04.12.2016, 04:54
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Торене (Всичко свързано с торенето)
Торене
OrdonezДата: Вторник, 21.10.2014, 00:29 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Торенето има важно значение за ускоряването на растежа и подобряването на общото състояние на растението. Торенето бива органично , неорганично ( минерално ) и бактериално. Видът на торовете, формата на торенеи количеството, зависи от състава на почвата или субстрата на контейнера.
Ще споделя наблюдения и съвети от моя личен близо 22 годишен опит.
1. Препоръчвам задължително торене с органични торове ( визирам градина ) средно около 2 тона на декар
2. Торове съдържащи калций, внасяме предварително при създаването на млада градина, обикновенно 6 месеца преди почвообработката.
3. Фосфорни и калиеви торове, внасяме пролетта.
4. Азотните торове , внасяме по време на вегетацията.
5. Магнезия , който е микротор , така също и елемента бор внасяме само при необходимост.

Фенологичните признаци, можем сами да определим.

Симптоми :

1 . Липасата на азот можем да установим лесно: растенията са със слаб растеж, бледо зелена окраска и пожълтяване на листата. Намален размер на листната пластинка и по ранен листопад.
2 При липстата на фосфор, се наблюдава почервеняване на листата през пролетта и лятото, а изсъхващите листа стават почти черни на цвят.
3. Недостига пък на калий, предизвиква покафеняване , пожълтяване и отмиране на листната периферия, както и набръчкване и свиване на листата.
5. При недостиг на калции, умират връхните пъпки и част от корените, а мангана предизвиква мраморносива окраска на листата.
Това са основните елементи и основните симптоми.

Някои колеги съм забелязал, смятат, че повечето от широколистните видове изпитват недостиг на основните хранителни вещества, ако в 100грама суха почва , която е взета или от градината или от контейнера в който се отглежда растението, се съдържат усвоими форми на азота по малко от 9 грама, фосфор , по малко от 18 грама и калий по малко от 10 грама. Разбира се това се извършва в лаборатория, аз примерно за целта ползвам лабораторията на ВСИ Пловдив, преди години, цената беше около 35 лв ако не греша.

Реакцията на почвения разтвор се променя в процеса на отглеждане на растенията, тук говоря за пе хато ( pH ) . А промяната се дължи на въздействието на самите растения, прилаганите торове и продължителността .
Например за рози и декоративни храсти препоръчвам pH 6-7,5 , за иглолистни и магнолии pH 5-6, а за рододендроните pH 4-5.

Всички въпроси свързани с торенето могат да се обсъждат в тази тема . Дано съм бил полезен


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ОБРАЗОВАНИЕ - ДЕНДРОЛОГИЯ » ЕКОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ » Торене (Всичко свързано с торенето)
Страница 1 от 11
Търси: