Фейхоа — Feijoa - Page 2 - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 12:45
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 2 от 8«123478»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Фейхоа — Feijoa (Всичко за растението, опрашване и зимна защита)
Фейхоа — Feijoa
to30Дата: Вторник, 17.04.2012, 22:24 | Съобщение # 16
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
Много благодаря за обяснението! biggrin Правете ги и като не се получи с моето ще дойда да си купя направо готово! biggrin

Добавено (17.04.2012, 21:24)
---------------------------------------------
Много благодаря за обяснението. Вие ги оформяйте и като не стане моето ще дойда да си купя едно готово от вашите и всичко ще е ОК! biggrin

 
OrdonezДата: Четвъртък, 03.05.2012, 12:32 | Съобщение # 17
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Всичко тази година ще ни зарадва с плодове, ето фейхоата цъфнала в целия си чар. Отбелязвам първи отворени пъпки 2 май 2012 година. Растението се гледа в оранжерия и това е причината за ранния цъфтеж.



Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
амадДата: Четвъртък, 11.10.2012, 16:47 | Съобщение # 18
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 11
Статус: Offline
от сутринта имам вече фейхоя,но е оформена като храстче-някъде към 60см. е и не знам нищо за нея,как се гледа ,обича ли вода ,абе всичко ми е мътно,зимата трябва да е вътре нали,и падат ли и листата или е вечно зелена flowers uhm
 
OrdonezДата: Четвъртък, 11.10.2012, 19:10 | Съобщение # 19
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Вечнозелена е, листата може зимата да поокапят поради липса на светлина , но не капят фрапиращо, рано напролет се сабужда още през февруари (края на месеца) и започва растежния цикъл който продължава при благоприятни условия до късна есен. При добри грижи ще видиш цвят след 3-4 години, за да плододава пълноценно е добре да са две растения, Лятото се полива обилно, но търпи на суша, зимата по лимитирано поливане , като засъхне добре. Скор ще снимам клип на моите плодове след като узреят и ще докладвам за вкусовите качества.
Зимата в моята зона се гледа навън , няма проблем, но нашия микроклимат е зона 8 , ти в коя зона си ???
ПС: Ще се зарадваме ако качиш някоя друга качествена снимка на твоето растение.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
амадДата: Четвъртък, 11.10.2012, 21:35 | Съобщение # 20
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 11
Статус: Offline
аз за сега ще я гледам в София,но напролет отива в Кюстендил-там ми е градината и повечето градински цветя,ами то щом трябва да са поне две ще се наложи да си купя още една,вие имате ли при вас и кога да си я купя сега или напролет,нямам хубав апарат,като дойдат децата ще ги помоля да ги снимат,аз мога само с телефона ,но по късно angel1 pioneer flowers
 
OrdonezДата: Четвъртък, 11.10.2012, 21:59 | Съобщение # 21
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
На пролет си я купи, тъкмо ще ти я отгледаме до пролетта, цената не се променя, просто ще си вземеш по голямо растение :)

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
амадДата: Петък, 12.10.2012, 10:22 | Съобщение # 22
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 11
Статус: Offline
ок,много благодаря,тъкмо да видя дали ще се справя biggrin clover flowers
 
to30Дата: Петък, 19.10.2012, 22:55 | Съобщение # 23
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
Я ами то и аз имам само една. И аз искам още една пролетта. Трябва ли да са една до друга засадени? Аз вече напълних около нея мястото и ще трябва да местя нещо за да сложа и другата. Трябва ли да я увивам в нещо за зимата?
 
OrdonezДата: Петък, 19.10.2012, 23:39 | Съобщение # 24
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Аз зимата моите не съм ги увивал и си издържаха, но е добре да снимаш твоята и да качиш снимка за да се види разположението и в градината, за да се прецени точно от какво има нужда. Дали е близо до стена и т.н

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
to30Дата: Неделя, 21.10.2012, 14:53 | Съобщение # 25
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
Ще я снимам. Точно до стена е. А отдолу в пръста има много железни парчета останали от една постройка преди това на същото място. Пече я от сутринта до 14ч и след това сянка.
 
OrdonezДата: Сряда, 31.10.2012, 16:12 | Съобщение # 26
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Може да я срещнете в литературата със синонимите си и местни названия - акка, ананасова трева, pineapple quava (на английски) и feijoa (на френски). Тя е субтропично вечнозелено плодово дърво, което се отглежда заради вкусните си плодове, но и поради декоративната си стойност, за украса на градини.

Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за компоти, желета, напитки, сосове, глазури и др. При прясна консумация плодовете се разрязват напряко и с чаена лъжичка се изгребва вкусното и ароматно плодово месо. Уникална е способността на фейхоата да натрупва в плодовете си големи количества лесноусвоими от организма на човека водоразтворими съединения на йод (1 g свежи плодове съдържат 10 mg йод), което я прави незаменим продукт при нарушена функция на щитовидната жлеза. Плодовете съдържат до 12,5 % захари, 3,5 % яблъчна киселина, витамин С, пет аминокиселини, пектинови вещества, фенолни съединения и др. Това ги прави незаменима хранителна добавка при атеросклероза, при възпалителни заболявания на жлъчно-пикочния тракт, при гастрит, пиелонефрит, авитаминоза и др. Етеричното масло, състоящо се от 93 специфични вещества, се използва в дерматологията и козметиката.

Фейхоата спада към сем. Mirtaceae и произхожда от субтропичните райони на Южна Америка – Южна Бразилия, Северна Аржентина, Уругвай и Парагвай. Това уникално плодово-декоративно растение е било изследвано от ботаника на миналия век Селлов, откъдето носи и видовото си название, а родовото си получава от фамилията на първооткривателя си - директора на бразилския Музей по естествена история - Джоани де Силва Фейхо. Като културно растение е познато от 1890 г., когато се появява за първи път във Франция. През 1900 г. фейхоата е била пренесена в Ялта и Сухуми, а през 1901 г. – в Калифорния. Много бързо се разпространява в Средиземноморието. Растенията са приспособени към климата на субтропика, но едновременно с това се отглеждат и при температури до –11оС без съществени повреди. Като декоративно растение фейхоата е разпространена в субтропичните райони на Черноморското крайбрежие, Австралия, Индия, Япония, Мароко, Алжир, Калифорния и др.

Като културно растение се използва вида Feijoa sellowiana. Дървото или храстът достигат на височина около 4 m. Листата са овално-елипсовидни, плътни, лъскави, зелени, отдолу сребристо-сиви, леко опушени, с характерен аромат. Цветовете са много красиви, с размери 3-4 cm в диаметър, единично разположени или в съцветия. Чашката е съставена от 4 на брой чашелистчета. Венчелистчетата са месести, розово-червени от вътрешната страна, а отдолу - ослепително бели. Многобройни дълги тичинки обграждат месестото малиновочервено стълбче на плодника. Цъфтежът продължава около 2 месеца (през периода май-юни-юли). Плодовете са тъмнозелени, с размери 5-10 cm дължина и 4-6 cm в диаметър, приличащи на малка краставичка, в единия край на която са останали частите от цветната чашка. Средната маса на плодовете се движи от 25 до 130 g. Едно дърво дава около 30 kg плодове, а отглежданите при стайни условия – 2-3 kg. Плодовете се берат още зелени (недозрели) и дозряват много добре в тъмни и прохладни помещения. При узряване на плодовете те добиват различна окраска в зависимост от вида и сорта – жълтеникави, червеникави, оранжеви, виолетови и др. Консумират се, когато омекнат. Плодовото месо е кремаво-бяло, с вкус на ягода и ананас, сочно, сладкокисело, много вкусно, освежаващо, леко зърнесто. Семената са овални, разпределени в четири семенни камерки и не се отделят от месото.

Фейхоата е светлолюбива, топлолюбива и влаголюбива култура. Може да се отглежда както на бедни песъкливи и каменисти почви, така и на богати почви. Реагира много добре на торене. През летните горещи дни растенията се нуждаят от оросяване.

Растенията не се нападат много от болести и неприятели. При преовлажняване на почвата възникват условия за развитие на гъбни болести.

Размножаването на фейхоата става чрез семена, резници, отводи, издънки и др. Семената са готови за посев около 5-6 дни след отделянето им от месото. Те се засяват през февруари в навлажнен субстрат от почва, торф и пясък в съотношение 1:1:1, на дълбочина 0,5 cm. На топло семената поникват за 7-10 дни. При формирани 3-5 листа, растенията се пикират в отделни съдове. Получените растения от семена не запазват качествата на сорта и встъпват в плододаване на 5-6-та година. За размножаване с резници се използват връхните или средни части на полувдървесинелите клончета, нарязани с дължина около 10 cm и 2-3 листа, през периода септември-декември, след приключване на вегетацията. Третираните с препарати за гъбни заболявания и растежни регулатори резници се заравят в почва и пясък в съотношение 1:1 за вкореняване. Поставят се при температура 26-28оС, но не на пряка слънчева светлина. Влажността се поддържа в граници от 90-100 % и вкореняването се извършва за 2 месеца. Напролет вкоренените резници се засаждат на постоянно място. Обикновено започват да плододават на четвъртата година. За ускорено производство на посадъчен материал може да се използват многобройните издънки, с височина над 30 cm, които се пензират за оформяне на коронка. За стайно отглеждане на фейхоа, растенията се съкращават на по-малка височина, за да се получат по-ниски растения. При размножаване чрез отводи клонките трябва да се превиват внимателно, защото са лесночупливи.

Фейхоата дава силни прирасти в различни посоки, а цветовете и плодовете се формират върху прирастите от текущата година, което налага прищипване на леторастите, когато са с дължина около 20 cm. Това придава на растенията по-компактна структура, с по-малка височина.

По-важните болести и неприятели по стайните декоративни тропични и субтропични култури са:

- Гъбни болести – сиво гниене, бяло гниене, стъблено гниене, брашнеста мана, антракноза, фитофтора, фузариоза и др. Патогените трудно се диагностицират, много са заразни и нападат слабите растения. Най-важна е профилактиката и спазване на чистота, тъй като голяма част от гъбните заболявания се принасят с почва и прах.

- Вирусни болести – мозайка по листата и цветовете. Пренасят се от насекоми, червеи, трипсове и др. Спорите на гъбите също могат да внедрят вирусите в клетките. Наблюдава се изоставане в ръста на листата или на целите растения. Жалко, но препарати за лечение на вирусните заболявания няма.

- Бактериални заболявания – бактериален рак. Бактериите попадат в тъканите на растенията обикновено през дихателните устица на листата или през поразени части на кореновата система. Ето защо не се допуска преовлажняване на корените.

- Болести, причинени от прекалено овлажняване на почвата и въздуха, недостиг на осветление, прекомерно торене или недостиг на хранителни вещества и др. Нужно е да се открие причината и своевременно да се отстрани.

- Неприятели – телени червеи, щитовидни въшки, белокрилки, попови прасета и др. Унищожават се незабавно, защото, освен че вредят директно на растенията, са и преносители на различни заболявания.

Не проявявайте самоинициатива при използване на химическата борба. Обърнете се към специалистите. Те ще ви консултират най-правилно за вида на заболяването, нужните препарати и дози, вида на вредителите и начините за тяхното унищожаване, както и за технологията на отглеждане.

Прикачвания: 9707411.jpg(247Kb) · 4979952.jpg(196Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Сряда, 31.10.2012, 23:12 | Съобщение # 27
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Сега и ако ни кажеш как и при какви условия се сдоби с тези плодове ? Знаем че са от твое дръвче. Но кажи как достигна до този процес ?

София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
амадДата: Четвъртък, 01.11.2012, 12:09 | Съобщение # 28
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 11
Статус: Offline
Браво за плодовете,ама кажи тайната и на нас ,и ние искаме да имаме clap flowers gossip thumbup
 
OrdonezДата: Четвъртък, 01.11.2012, 20:59 | Съобщение # 29
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Има едно дръвче (дърво) около петнайсет годишно, с височина около 3 метра и ширина на короната още толкова, ще направя клип как се събират плодовете , нека поокапят още малко и ще снимам най подробно, приятели.
ПС: Всъщност дървото е собственост на един приятел, който прави желе и сладко от фейхоата около десетина буркана, всичко останало около 3 - 4 щайги ги прибирам аз, а пък аз му се отблагодарявам с череши напролет. Тази година ще приберем над 15 килограма фейхоа, сега в момента зрее, за вкуса няма да говоря , някаква смесица е със силен , ама много силен аромат, разбира се супер приятен.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 04.11.2012, 22:30 | Съобщение # 30
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline

Добра статия но на руски, някой ако иска да я преведе , струва си наистина...
Чем же полезны плоды фейхоа и какие болезни лечат?
Прежде всего, фейхоа – единственное растение, которое по содержанию йода можно сравнить с морепродуктами. А зачем нашему организму йод? А за тем, чтобы память была хорошая, чтобы мыслительные процессы не тормозились.

Есть йод у нас в организме – мы бодры, веселы, полон сил и энергии, можем многое сделать. Если нет йода – мы ощущаем слабость, становимся вялыми и быстро утомляемся.

Фрукты КрымаПомимо высокого содержания йода в фейхоа имеются 93 полезных вещества, и именно поэтому фейхоа можно считать копилкой полезных веществ. В нём есть практически все витамины, клетчатка, пектины, яблочная кислота, незаменимые сахара, микро- и макроэлементы.

Кроме заболеваний щитовидной железы, связанных с недостатком йода в организме, плоды фейхоа рекомендуют использовать при атеросклерозе, гипо- и авитаминозе, воспалительных заболеваниях желудочно-кишечного тракта, гастрите, пиелонефрите. Также достаточно быстро фейхоа помогает наладить обмен веществ, снизить давление и «успокоить» сердце. А если вас беспокоят проблемы с кожей, то справиться с этой проблемой поможет эфирное масло плодов, обладающее противовоспалительными свойствами.

Вкус и запах фейхоа напоминает сочетание клубники, киви и ананаса. Представьте только, насколько можно разнообразить блюда! Из небольших зеленых плодов делают варенье, джемы, компоты, десерты, салаты и соусы. Фейхоа хорошо сочетается с различными морепродуктами, особенно с благородными рыбами - черной треской, морским волком и прочими.

Рыбу можно фаршировать фейхоа, а можно просто подавать фейхоа в качествеСостав йода в лавашегарнира к ней. Пикантный вкус плоды придают свинине и мясу птицы. В гарнире фейхоа хорошо смотрится с отварными небольшими овощами - морковью, брюссельской капустой, цуккини. Но сами плоды лучше не подвергать термической обработке, так как они становятся чересчур мягкими.

Прежде чем познакомиться с некоторыми рецептами, необходимо знать, как правильно выбирать фейхоа. Чтобы не ошибиться и купить хорошие плоды, нужно разрезать одну ягодку вдоль: если мякоть прозрачная, значит, плод созревший. Если фрукт коричневого цвета, не торопитесь покупать его, он уже подпорчен. Ну а если мякоть белая и непрозрачная – фрукт не доспел.

В сыром виде плоды сохраняют все свои свойства не более недели, а потому покупая с запасом, помните, что лучше всего сразу использовать их в готовку (например, просто протереть с сахаром).

Итак, несколько вкусных и полезных рецептов, которые не только разнообразят вашу кухню, но и с легкостью украсят праздничный стол в новогоднюю ночь.

«Сырое варенье».
Измельчить до кашицы плоды фейхоа (в мясорубке или блендером), предварительно очищать от кожуры не нужно (в ней очень много витаминов). Получившуюся массу смешать с сахаром в пропорции 1:1 (кто любит покислее, тогда 1:1,5). Разложить в пастеризованные банки и хранить в холодильнике. В это варенье также можно добавить раздробленный грецкий орех или фундук.

«Варенье с имбирем»
Измельчить фейхоа, смешать с сахаром (20% от веса фруктов), добавить воды и поставить вариться на шесть часов, время от времени снимая пенки и помешивая. Варить нужно на медленном огне или ещё лучше – на водяной бане. Попробуйте добавить в варенье свежий тёртый имбирь. Сочетание острого имбиря и ароматного фейхоа придаст обычному варенью новый вкус и глубину. Полученное варенье лучше пропустить через сито, чтобы отделились семена, волокна имбиря и прочие ненужные части.

«Соус из фейхоа»
Соус из фейхоа готовится также, только без добавления сахара. Чтобы придать остроту, лучше всего добавить немного чеснока, белого или черного перца. Особенно хорошо такой соус сочетается с мясными блюдами и блюдами из птицы.

«Свекольный салат с фейхоа и орехами»
Состав: 1 средняя свекла, 100-200 г фейхоа, несколько грецких орехов, растительное масло, соль.
Отварить свеклу и очистить от кожуры и натереть на терке. Фейхоа очистить и мелко порезать. Измельчить орехи. Все ингредиенты перемешать, и приправить растительным маслом и посолить. Овощной диетический салат содержит клетчатку и витамины, имеет низкую калорийность ,что делает его очень полезным и для здоровья, и для похудения после обильного застолья.

Недостаток йода гастрит«Салат из свинины с фейхоа и лаймом»
Свинину промыть, просушить и нарезать тонкими брусками. Фейхоа и лайм промыть и нарезать кружками. Лук нарезать тонкой соломкой. Хорошо прогреть в сковороде растительное масло. Прожарить кусочки свинины в течение 3 минут. Затем добавить лайм, фейхоа и лук. Готовить еще 3 минуты. Долить соевый соус, красное вино, добавить паприку и порезанный кешью. Перемешать и снять с огня. Микс из разных видов салата порвать на кусочки и перемешать с майонезом и нежирным йогуртом. Необычный праздничный салат готов!

«Курица с фейхоа»
Мясо курицы очистить от костей и нарезать на кусочки примерно 4х6 см. Далее готовите маринад из сока лимона, теплой воды, соли, сахара, специй для курицы и лаврового листа. Кусочки курицы выложить в маринад и держите там 2,5 часа. В это время фейхоа очистить и нарезать поперек тонкими кружочками (примерно в 0.3см). Курицу после маринада поместить на сковороду с высокими краями, подлить туда немного маринада и далее перекладывать кусочками курицы кусочки фейхоа. Сверху присыпать тертым на мелкой терке пармезаном, добавить несколько веточек киндзы и закрыть все это фольгой, загибая ее за края сковороды. Запекать примерно 50 минут при температуре 150с.

«Настойка из фейхоа с клюквой»
Полстакана клюквы вымыть и растолочь. Фейхоа (200 г) вымыть, очистить и порезать произвольно. Все положить в емкость объемом 700 мл. Приготовить сахарный сироп: 50 г сахара растворить в 75 мл воды и довести до кипения. Сироп влить в емкость с ягодами. Дополнить емкость водкой до полной, перемешать и закрыть. Настаивать в темном месте не меньше недели.

Это лишь некоторые рецепты с добавлением фейхоа. Но и этого вполне достаточно, чтобы разнообразить свой рацион и праздничный стол чем-то новеньким. И помните, ваше здоровье – в ваших руках!


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Фейхоа — Feijoa (Всичко за растението, опрашване и зимна защита)
Страница 2 от 8«123478»
Търси: