Platerina - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 23.06.2017, 16:50
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Platerina (Всичко за тях)
Platerina
OrdonezДата: Вторник, 04.12.2012, 20:51 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Какво е Платерина ???
Създадена е чрез хибридизация на Донътс с подбрани сортове нектарини.

В продължение на много години фермери, агрономи и учени работят за подобряването на сортовете, както за техните вкусови каества така и за красивия им външен вид, за да се получи накрая вкусен и питателен плод.
Точното възникване не е ясно, предполага се че в района на Мурсия (Испания) са били опитани първите платерини в разсадника "Provedo" Logroño, La Rioja. През 2007 г. е патентован най добрия сорт с най добра визия и вкус под името Платерина, така че можем да твърдим спокойно, че ние сме пионерите на този вид в България.Що се отнася до вкуса, този плод се откроява като много сладък и притежава дълбок аромат. Месото е много сочно, с много добра текстура, лесно смилаема в устата, зрелите са прекалено сладки, добре е да се консумират преди да омекнат много. Поради размерите си , външния вид и гладката кожа, бързо се превърнаха в любим плод на малчуганите.

Поради факта че все още е нов на пазара плод, цената на европейските пазари е в пъти по висока за килограм от обикновенните праскови, но пък в предвид , че доста бързо се създават нови насаждения из цяла Испания Италия и Гърция, очаква се близките години цените да се нормализират.

Тук в тази тема можем да коментираме както сортовете , така и личното производство на плодове, отглеждането на дръвчетата и т.н
Прикачвания: 8918917.jpg(63Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 04.12.2012, 22:47 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Двата нови сорта в нашия онлайн магазин, моля когато поръчвате упоменавайте кой сорт желаете да ви изпратим.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 19.02.2013, 16:03 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Мисля че е време да пусна по съществен пост относно Платерините, понеже имам доста запитвания на ЛС с въпроса .. Що е то ?

Въпреки, че Парагвайската плоска прасковка , като наименование се използва в търговските вериги в Европа, и под това наименование се спрягат всички видове под един знаменател, ние я обозначаваме накратко с името "Платерина", нашите сортове, които предлагаме са разработени и създадени преди точно 4 ри години от института Agroalimentàries (Irta). Основната разлика между останалите "ДОНЪТСИ" и парагвайски платерини е кожата и. Платерината притежава кожица като на нектарините , тънка и мека, така че плода се консумира с нея.

Официално, Платерината, е плод на разработка през 2003 г. на разсадници Provedo , водещ производител на селскостопански растения, базирани в Логроно, Естремадура и Кастилия Ла Манча, регистрираното наименование на този плод е Platerina ® 110.
Основната причина да се създаде този вид са малките деца, да бъдат стимулирани да консумират естествени, натурални витамини, чрез плода (интерсна визия, сладки, без мъх)
Платерината е изключително сладък плод (около 15 ° Brix), с добър аромат и вкус, като много наподобява познатите ни вече мъхести Донътси.. Нейната текстура е хрупкава, но когато се отхапе, сокът и буквално ви залива (изключително сочна). Сортовете варират, ние сме застъпили най добрите с най добра окраска и сладост.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Platerina (Всичко за тях)
Страница 1 от 11
Търси: