Райска ябълка Diospyros kaki - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 28.07.2017, 07:32
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 151231415»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Райска ябълка Diospyros kaki
OrdonezДата: Четвъртък, 05.01.2012, 00:31 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Интересно за персимона...

Плодовете на райската ябълка съдържат много захари- главно глюкоза и фруктоза, органични киселини- лимонена, ябълчна и др. пектинови и багрилни вещества. От витамините най-силно присъства вит.С, а след него се нареждат каротинът, витамините В1, В2 и Р. Минералните соли са представени най-силно от калия (170-180 мг в 100г плод), следват солите на фосфора, калция, магнезия, желязото. От макроелементите впечатляват значителните количества манган, мед и йод. Особено полезна е райската ябълка за хора, прекарали тежко заболяване. Редовната консумация на плодовете укрепва и тонизира организма. Натуралния сок или отвара от райска ябълка се използуват с успех в нар.медицина като отхрачващо средство. Сокът е доказал благоприятното си въздействие при страдащите от различни стомашно-чревни заболявания. Изобилието на йод в райската ябълка помага за лечението на заболявания на щитовидната жлеза, по-конкретно на тиреотоксикоза. Месестата част на пресните плодове може да се използува и външно за налагане на рани, в резултат на което те бързо зарастват.Как да си приготвим витаминозен сок от райска ябълка?- Натурален сок.- Добре узрелите плодове се почистват от дръжки и листенца. Пускат се в емайлиран съд с гореща вода, където престояват от 3 до 5 минути.После водата се изцежда, а нарязаните на дребно ябълки минават през преса или центрофуга. Получения сок (може да се подслади или ароматизира по желание) се налива в бутилки от тъмно стъкло, които се затварят добре с капачки и се стерилизират на водна баня в течение на 12 минути.

Райската ябълка (Diospyros kaki) е известна още с наименованията субтропична хурма, японска хурма, каки и др. Значението и се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. За високата оценка на плодовете може да се съди по гръцкото название на вида диоспирос, което означава храна на боговете. Плодовете съдържат доста захари (до 17-20%), витамини, йод (до 39 мг%), пектин, минерални соли и др. Ценни са не само като храна, а и като диетично и лечебно средство. Полезни са при лечение на скорбут, малокръвие, стомашно-чревни заболявания и др. До 80-90% от захарите се падат на фруктозата, поради което плодовете са подходящи и за болни от диабет. Плодовете на повечето сортове райска ябълка са тръпчиви при беритбата и могат да се консумират в свежо състояние след доузряване при съхранение в продължение на 10-30 дни. Плодовете могат да се сушат или преработват в сладка и конфитюри. Растенията се ценят и заради декоративните им качества - особено красиви са през есента, когато плодовете придобият жълтооранжев цвят, а листата станат пурпурночервени. У нас райската ябълка е разпространена предимно като единични дървета по Черноморието, в Югозападна България, в Сливенско, Хасковско, Пловдивско и др.

Райската ябълка образува дърво, което достига 8-10 м височина. Стъблото и старите клони са с характерно напукване на кората. Присадените растения встъпват в плододаване на 3-тата - 4-тата година след засаждането. Дърветата на повечето сортове райска ябълка образуват само женски цветове, които имат стерилни прашници и не могат да се самооплождат. Други сортове образуват както женски, така и мъжки (с неразвити яйчници, но с жизнен прашец) цветове. Има и такива, които в някои години образуват само женски, а в други години - женски и мъжки цветове. За райската ябълка е характерно партенокарпното (без оплождане) плододаване. При осигурено опрашване и оплождане добивът се повишава. При едни от сортовете (Костата, Хиротаненаши и др.) опрашването не оказва влияние върху оцветяването и вкусовите качества на плодовото месо (константни сортове). При други сортове (Хиакуме и др.) оплодените плодове придобиват по-тъмно оцветяване на плодовото месо и нямат тръпчив вкус преди узряването (вариращи сортове), докато неоплодените са тръпчиви при беритбата.

Райската ябълка се размножава главно чрез присаждане. За подложки се използват обикновено семеначета от кавказка хурма, които образуват мощна коренова система, добре обрасла с влакнести коренчета. Успешното присаждане е в зависимост от някои особености на този овощен вид. Установено е, че по-добри резултати се получават когато се работи в топли дни при отслабнало сокодвижение на подложката.

Присаждането на райската ябълка трябва да се извършва бързо, а привързването - плътно и стегнато. Това се налага от окисляването на таниновите вещества при оставяне на раните по-дълго време открити на въздух, което затруднява срастването на тъкани те на подложката и присадника.

Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - по време на дълбокия покой издържа на температури до -20°С без повреди. От разпространените у нас сортове най-студоустойчив е сортът Костата. Поради късния цъфтеж (края на май-началото на юни) повреди по цветовете не са наблюдавани. Тъй като е влаголюбива овощна култура, при отглеждане в райони с по-малко от 600-700 мм валежи райската ябълка изисква напояване, особено по време на наедряване на плодовете. Не е много взискателна към почвените условия, но най-добре се развива на дълбоки, добре дренирани, влагоемни почви, с достатъчно органично вещество.

При създаване на промишлени насаждения от райска ябълка е необходимо осигуряване на сортове-опрашители (1 мъжко растение на 8-10 женски), с оглед повишаване на добивите. Разстоянията на засаждане в тези насаждения са обикновено 5.5x4-4.5 м. Растенията се формират по подобрена етажна или свободнорастяща корона. През периода на пълно плододаване се прилага просветляване, прореждане и съкращаване на плодните клонки с цел подмладяване на плододаващата дървесина. Най-продуктивни са клончетата с дължина 10-20 см.

Тъй като плодовете не се повреждат от леките есенни слани, те могат да се оставят на дървото и след опадване на листата. Берат се при добиване на максимална едрина и леко омекване. Беритбата се извършва внимателно, с помощта на ножици, като дръжката на плода се реже до чашката. Плодовете без запазена чашка бързо загниват. След беритбата плодовете на райската ябълка се нареждат в щайги на два реда. В долния ред чашките на плодовете са насочени надолу, а в горния - нагоре. Съхраняват се в тъмно, средно влажно помещение при температура около 1°С.

Видео - http://www.youtube.com/watch?v=K7PMICoe ... _embedded#!


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 17.01.2012, 22:10 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Стопанско значение Райската ябълка е една от типичните за суб-тропичния пояс екзотични култури. Нейната ро-дина е Китай, където е одомашнена през древ-ността. Някои сортове, които се отглеждат сега са интродуцирани преди столетия. Плодовете са известни под различни названия: Diospyros (латинското наименование, което в буквален превод означава - "храна на боговете"); Източна (субтропична) хурма; Персимон; Японски Персимон; Японска хурма; Каки; Ориенталски Персимон, Свято дърво, Китайска слива. Китайска смокиня (когато е сушена). При условията на наша-1 та страна плодовете на райската ябълка узряват през първата половина на октомври и ноември. Сезон, през който ко личеството на свежите плодове е от-носително ограничено. Отглежда се зара-ди ценните й хранително-вкусови качества на плодовете (въглехидрати, калций, фосфор, каротин, аскорбинова киселина, магнезий, желязо), които се използват за лекуване на базедова болест, малокръвие, скорбут, стомашно-чревни заболявания, за заздравяване на кървящи венци и като очистително средство. Чашката на цвета и дръжката на плода понякога се взимат за успокояване на хълцането, против кашлица и за облекчаване на дишането. Намира приложение и в сладкарската про-мишленост, за сушене и преработка в сладка, желета, мармалади, пестил и спиртни напитки, вина и ликьори, за приготвяне на саке от неузрели плодове. Печените семена служат за заместител на кафето. Ценна е и дървесината, която се използва за изработване на красиви предмеи, музикални инструменти, мебели ,текстилни совалки и други. Дървесината на райската ябълка е доста твърда и тежка, тъмна на ивици, в оранжево-жълто, розово-оранжево, кафяво или сиво, тясно зърнеста, лесна за обработка. В Япония я ценят за инкрустиране на красиви предмети, които се връчват като награди.

У нас през XIII век е внесен видът Diosporys Lotus (кавказка хурма) вероятно от грузински монаси посетили Бачковсия манастир, а култур- ната райска ябълка е била пренесена в на-чалото на XX век. До 1950 г. райската ябълка не е култивирана в овощни градини, а съществува като единични дървета в частните стопанства. Това са преди всичко някои градове от Черноморското крайбрежие: Поморие; Бургас; Варна; Царево; Ахтопол: Петричко - Санданския регион. В Южна България главно в Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Сливен, Елхово. В Северна България вирее даже и в Плевен. Шумен и другаде. На този етап интерес към тази култура про-явяват повече любители овощари. Биологични особености и изисквания Райската ябълка се отнася към рода Diospyros L.., семейство Ebenacea който включва над 400 вида. За овощарската практика интерес представляват: Кавказката хурма Diospyros Lotus L.Виргинската хурма (Diospyros virgiana L.), Китайска хурма (Diospyros sinensis L. Ромболиста хурма (Diospyros rhombifolia Hemgl.), Субтропична райска ябълка (Diospyros kaki) Естествени находища от диворастящи видо-ве има в Кавказ, Средна Азия, Северна Америка (Вирджиния), Китай, Индия и др. Промишлени насаждения се отглеждат в Китай. Корея, Индия, Япония, Израел, САЩ, а също и някои Средно-азиатски страни. Насаждения има и в Италия, Франция, Албания, Югославия, Корея, България и др. Като растение на субтропичната климатич-на зона се среща съвместно с дафинов лист, маслина, нар и смокиня. Предпочита южните склонове със слаб наклон и защитени от вятъра площи, но вирее и на склонове с различна ек-спозиция. Райската ябълка се развива при различна надморска височина от 0 до 2500 м. В Китай тя з открита в диво състояние на височина 1830 -2500 м. Японският Персимон е бил отглеждан и култивиран в Манджурия на югозапад от Куангтунг, вирее при 1540 м надморска височина. Дървото е било отглеждано дълго време в Северен Виетнам, в планините на Индонезия и Филипините до 1000 м и повече. В част от Централна Америка е отглеждана при височина на морското равнище 1524 м. В средните части на Източна Азия достига до 900 - 1200 м. Райската ябълка е дълговечно дърво, продължителността на живот на единични дър-вета може да достигне от 350 до 450 години, а до 100 години може да се поддържа в период на плододаване. Японската райска ябълка се нуж-дае от субтропичен до умерен климат. Не плододава в тропичните низини. В Бразилия дървото се счита подходящо за всички зони подходящи за цитруса, но тези зони с най-студена зима дават най-високия добив. Тя понася минусови температури до -22°С през зимния период без повреди, а при -22°С до -25°С измръзват части от 1, 2 и 3 годишни клонки. Седемгодишни дървета от сорта Хиакуме издържат до -21.°С.
Сортът Мару отглеждан при същите условия се оказва недостатъчно студоустойчив и се пов-реждат части от стъблото и клоните. В Тбилиси дърветата издържат понижаване на температу-рата до -10°С или -12.5°С. Има сортове, които се повреждат при понижаване на температурите до -15°С - -17°С. Дърветата в средните атлантични щати са известни с това, че са издържали на температури до -6.67°С и са останали в отлично състояние и са плододавали 40г. след това. Атмосферата може да варира от полусуха де висока влажност. Желателно е сумата от активните температури да е над 4000°С. Просветляване на короната води до диференциране на плодните пъпки, което определя редовно и качествено плододаване и води до повишаване жизнеността на дърветата. Райската ябълка е влаголюбиво растение и се адаптира към широк диапазон от влажни почви. Изисква годишни валежи от 600 мм до 1000-1100 мм. Младите дървета са много чувствителни към засушаване. Екстремните засушавания причиняват преждевременно окапване на листата и често плодовете изгарят от слънцето. При понижаване на влажността до 600 мм годишни валежи е задължително да се осигури допълнително поливане, но това по-късно води до слаба студоустойчивост. Не понася големи валежи над 1500гп. Почвата може да е влажна през пролетта, листата са съ-хранени и растат, плодовете са запазени и се развиват. Докато младото дърво се нуждае от обилно поливане, добрият дренаж е от особено значе-ние. Дървото няма предпочитания към опреде-лен тип почви и се развива добре на всякаква умерено-плодородна земя с дълбока рохкава подпочва. Във Флорида песъчлива глинеста поч-ва с подпочвена глина дава добър растеж. Рай-ската ябълка се развива добре в сравнително широк интервал от почви, при РН 4.5 до 8. Мо-же да е толерантна към тежките глинести почви, но изисква те да са дълбоки, добре дренирани. Песъчливите почви са чудесни при наличие на напояване. Двата сорта "Fuyu" и "Jiro" могат да достигнат 3-4 м височина върху този тип почви, а "Hachia" става голямо дърво до 6 м височина. Вегетацията започва при 10°С. Цъфтежът се наблюдава в края на май и началото на юни, но при сорта "Hachia" е в началото на май. Райска-та ябълка е двудомно растение, това обуславя задължително разполагане на сортове опраши-тели в промишлените насаждения. Има ясно из-разен период на задължителен зимен покой. Завръз се образува върху женските екземпляри и без опрашване партенокарпно. В този случай, при липса на опрашители през юни и юли ме-сец, вече напълно формирани плодове опадат. Опадането на завръзите определено започва в края на май и продължава до средата на юли. За отстраняване на този недостатък във всяка фиг. 1 "Риуи (Fuyugaki)"

- Един от най-по-пулярните сортове в света. Плодовете на "Fuyu" са хрупкави като ябълка и сладки като круша. Те са узрели, когато плодовете преминат от зелена към оранжева фаза. Плодът е със среден до едър размер, кръгъл до сплеснат. Понякога четиристранен. Тегло до 220 г. Дълъг 5см и широк 7 см. Кожицата е тъмно-оранжева Месото е светло оранжево до червено без танин и когато не е зрял е сладък. С няколко семена или без семена. Съхранява се добре. Превъзходен за пакетиране и износ. Той е най-популярният безтанинов сорт в Япония. Съхранява се във фризер до късна есен и рано през зимата Късен сорт, готов за бране през октомври, ноември и декември. Може да остане върху дървото още дълго време, около 2 месеца, нестипчив (без танин). Превъзходен за плодова салата. Дървото е силно, продуктивно. "Gosho”(“Giant Fuyu , O’Gosho)- "Императорски палат". Едър, със закръглено-продълговати плодове. Кожицата е червеникаво-оранжева, атрактивна. В пълна зрялост има тъмночервен цвят в сравнение с другите сортове. Качеството на месото е добро, по-сладък от "Fuyu". Зрее късно през октомври. Дървото е като джудже. Ражда редовно, но по малко през някои сезони и е предразположено към преждевременно окапване на плодовете. "Jiro" - Наподобява "Fuyu" и е след-ващ по-важност след него в Япония. Много по-пулярен е в Калифорния. Дървесината е крехка и чуплива. Плодът е едър, с високо качество и се транспортира добре. фиг. 3 Кожицата е бледо-оранжева до оранжево- червена. Вкусът и качеството са превъзходни. Не е стипчив. Постоянно опрашващ се. Няма тъ-мно месо. Едри плодове -180 - 200 г. Зрее къс-но през октомври и рано през декември. "Suruga - Едри плодове. Кожицата е оранжево-червена. Месото е плътно, много сладко с чудесно качество. Трудно омеква на дървото (плодовете са по-скоро като гъба от-колкото меки). Зреят през ноември, съхраняват се добре. Дървото е склонно към алтернативно плододаване. фиг.5 "Costata" - коничен. заострен поня-кога четиристранен, дълъг 6.5 см, широк 5.4 см, с розово-жълта кожа, светло жълто месо, без семена; тъмно месо с няколко семена. Тръпчив в пълна зрялост. Късен сорт. Узрява
Прикачвания: 5373447.jpg(98Kb) · 1690084.jpg(42Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран1Дата: Вторник, 17.01.2012, 23:19 | Съобщение # 3
Младши Оратор
Група: Блокирани
Съобщения: 98
Статус: Offline
Дано се похваля с плод , някой ден и аз ....... smile smile

Живея в настоящето ....и се радвам на възможностите , които ми предлага !!!!
 
superДата: Събота, 21.01.2012, 09:24 | Съобщение # 4
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 1
Статус: Offline
Кога се сади и от къде мога да си взема дръвче?
 
OrdonezДата: Събота, 21.01.2012, 15:52 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Quote (super)
Кога се сади и от къде мога да си взема дръвче?


От нашия онлайн магазин , разполагаме в момента само със сорт "Чоколате" (Тсуруноку), на руски му казват Каральок. Цена на дръвче на гол корен е 10 лв
http://exoticplants.ovo.bg/shop....rsimmon


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 07.02.2012, 15:28 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
[size=9]Diospyros Kaki 'Chocolate' ('Tsurunoko') vs "Jiro" HDPersimmon: how to identify varieties HD
</span>


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Вторник, 07.02.2012, 17:19 | Съобщение # 7
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Благодаря за чудесното представяне.
Само да спомена че се поокапах докато гледах втория клип. tongue
Ordonez, Не е лошо да сложиш едно предупреждение за забрана. "ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ И ХОРА СЪС СЛАБИ НЕРВИ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ГЛЕДА" happy

Сега по същество.
Може ли да ни кажеш кой плод изисква стареене след като се откъсне, и кой може веднага да се консумира ?


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Сряда, 08.02.2012, 01:33 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Разбира се, няколко са утре ще ги изпиша тези които могат да се консумират веднага мисля бяха 4-5 сорта и Чоколатето е един от тях

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
сисакДата: Събота, 25.02.2012, 15:56 | Съобщение # 9
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 4
Статус: Offline
Искам да попитам,ако сега го купя как да го съхранявам докато може да се засади
 
Блокиран3Дата: Събота, 25.02.2012, 18:09 | Съобщение # 10
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Quote (сисак)
Искам да попитам,ако сега го купя как да го съхранявам докато може да се засади

Първо здрасти сисак, ако го си го купиш сега си го зарови в една кофа с влажен пясък, да покрива корените. После когато се размръзи земята направо го сади.


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
Блокиран2Дата: Събота, 25.02.2012, 18:09 | Съобщение # 11
Сержант
Група: Блокирани
Съобщения: 70
Статус: Offline
то вече може да се сади.
 
сисакДата: Неделя, 26.02.2012, 01:05 | Съобщение # 12
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 4
Статус: Offline
Много благодаря за отговорите,много неща си харесах от онлайн магазина smile ,ще купувам и се надявам да помагате със съвети по отглеждането им
 
pinokioДата: Неделя, 26.02.2012, 11:33 | Съобщение # 13
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Бени е прав.В следващите 10 дни времето ще се затопли и растенията ще дръпнат изведнъж.Започнат ли да се развиват ще бъде късно за пресаждане или поне шансовете им за оцеляване ще намалеят много.Дори се чудя кога ще свърша обема работа,която съм запланувал."Точете" лопатите и кирките и пресаждайте.
 
OrdonezДата: Вторник, 17.04.2012, 13:37 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Райската ябълка, понякога наричана ориенталска Райска ябълка или Японска Райска ябълка е с произход евентуално Китай, произход семейство Ebenaceae.
Научното наименование на Diospyros Каки означава че тя е достатъчно добра, за да бъде наречена храна от на боговете.
- Диос = богове , Спирос = пшеница (храна)
Райските ябълки имат много сортове наименования и техни синоними, предимно японски имена, често съкращение на оригиналните версии на японски език , когато са били внасяни в Европа и основно в щатите. Тук ще разгледаме няколко от основните сортове , коио предлагаме и техните особености.

FUYU = зима
Гошо = императорски дворец
HANA = цвете
Ичи = Номер 1
Каки / GAKI = Райска ябълка
KI = живот
SAIJO = най-добрата
TANENASHI = без семена
WASE = ранна , начало

Уникалните форми на плодовете могат да бъдат класифицирани
, както следва:

(1) проекция на формата
(2) кръгли (кръгла, но понякога заострен връх)
(3) сплесната (сплескан като едър стандартен домат).
(4) твърд пръстен около плода, като при "Мидия" и "Tamopan".
(5) четиристранна както при "Great Wall" или "Saijo".
(6) отчетливи странични форми - секции, като в "Шен" и "Peiping".

Fuyu продуктов код за Щатите Look-Up (PLU) код 4428 е сорт, който се отглежда най-много в САЩ. В Израел расте идентичен сорт, но под под името
"Шарон", също изключително масово се продава в Европа.

Плодовете могат да бъдат разделени на две основни категории; нестипцави и стипцави. Както и ранни средноранни и късни.
Ранни : "Изу"
Средноранни: "Хана Fuyu", известен също като "Yotsundani" ,"Гигантско Fuyu", "Мацумото Wase Fuyu","Hanagosho", "Shogatsu","Джиро","Ichikikei Джиро" и
"Мидия"
Късни: "Fuyu", също така известен като Fuyugaki, "Suruga" - най сладкия сорт.

==============================================
Други сортове

"Nishumura Wase"
"Saijo", - един доста сладък сорт.
"Giombo", е подобен на "Saijo" в качеството на плодовете, за хора ценители
"Hachiya", е изключително известен сорт в Калифорния.
"Tanenashi", е най-популярен в Канада и във Флорида, добре даже и да се опраши семена рядко ще намерите, добър сорт за самостоятелни растения в градината

"Hiratanenashi", е широко разпространен и силно застъпен сорт в Япония
"Шен"
"Великата стена"
"Tamopan", едър кръгъл плод плододава доста близо до централното стъбло
"Yomato Hyakume".
"Еврика", силно застъпен в Тексас.
"Гейли"
"Ormond"- късен сорт, често наричан коледна райска ябълка.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 03.05.2012, 10:36 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Само за протокола :присадено на Каки, 2011 , растението е 14 месечно и вече се къса да цъфти.
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Страница 1 от 151231415»
Търси: