Райска ябълка Diospyros kaki - Page 10 - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 24.07.2017, 17:44
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 10 от 15«12891011121415»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Райска ябълка Diospyros kaki
wrongdreamerДата: Петък, 04.07.2014, 09:20 | Съобщение # 136
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Risha, щом като има инверсии при теб, ще е много по добре да засадиш на пролет, за да укрепне кореновата система и да изкара леко зимата. Дори и тогава, аз бих увил ствола със сено, шума от царевица или слама, а при корена бих понатрупал почва. На трета, четвърта година ще се справят и самостоятелно.
Има много райски в Русе, Разград, Силистра, че и в Ботевград не е топло зимата, но си плододават.
Има силна връзка между кореновата система, достатъчното влагозапасеност и измръзването.
И винаги слагай по 1ч.ч. пепел от широколистни и 3ч.ч. пвсък, добре объркани в ямката.
Мулчирай само напролет - есента е по скоро опасно. Не поливай без нужда. И снимай полодовете - много са красиви.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
RishaДата: Петък, 04.07.2014, 11:13 | Съобщение # 137
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 22
Статус: Offline
Благодаря,Wrongdreamer! Както винаги си много изчерпателен. А това за пепелта и пясъка в ямката, не го бях чувала, важи ли и за други видове? Аз много обичам райска ябълка, но тук "такова животно нема", та приятели ми уреждат количества от пазарите в София. Наистина е и много красив плод. През есента затрупвам младите дръвчета и лозички със стърготини от предишната година, мисля, че така ги предпазвам, дали е грешка?
 
wrongdreamerДата: Петък, 04.07.2014, 20:13 | Съобщение # 138
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Много е добре, дори. Ако предпазваш по този начин фиданките, вероятно ще ядеш смокини, нарове, райски, че и още по южна растителност. При мен имаш нар и лимон, вероятно и доста семена / наистина са ми много дори любителските опаковки /. а аз садя около 50 вида и сорта общо. Всички са някак "екзотични".
Нямам например зеле "Кьосе", но имам кивано. Имам и много билки.
Имам една "бивша" приятелка, която има анемия и е много изплашена да не стане левкемия /майка и почина от левкемия преди 10 години, а имаше анемия/.
Заради нея садя всичките листни зеленчуци в които има много желязо. Е, и аз ги обичам, но не бих си правил труда за една спаначена супа.
Чакам и семена от Artemisia - два вида. Едните са pontica - това е вид хмел които се слага в ракията, а другия е annua която лекува малария и дори рак.
Та такива "работи" в темата за райска ябълка.
Ще се "чуваме" и за напред.
Желая ти успехи.
P.S. Пепелта е за калий, който помага на кореновата система при новозасадени, а пясъка помага на младите корени да се разпрострат по леко.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Петък, 04.07.2014, 20:14
 
OrdonezДата: Събота, 04.10.2014, 18:17 | Съобщение # 139
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Джиро , реколта 2014Джаянт Фую, реколта 2014 годинаХана Фую , реколта 2014
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Неделя, 05.10.2014, 09:03 | Съобщение # 140
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Ordonez, По какво се различават тези 3 сорта, освен по вкуса? Имат ли видими разлики, напр. листа, цвят, едрина и т.н. ? Кои са танинови / от тях / и има ли по трайни след беритбата?
Питам, защото е по лесно, отколкото да проверявам горума.
Много са красиви плодовете.
wacko


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Неделя, 05.10.2014, 16:04 | Съобщение # 141
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Нито един от тях не е танинов, различават се по размера и формата на плода и по листата. От Хана Фую до Джаянт фую няма разлика във вкуса, но Джиро за мен е маалко по добро като вкусови качества, смисъл малко повече ми харесва на вкус , чисто и просто аромата и е една единица в повече, което мен ме кефи. Но за сушене ползвайте предимно Фую

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Неделя, 05.10.2014, 19:54 | Съобщение # 142
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Това беше изчерпателно и напълно достатъчно за мен,
А ще има ли чистоголи Giant Fuyo ?


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Неделя, 05.10.2014, 21:26 | Съобщение # 143
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Да както всяка зима, ще имаме Giant Fuyo, заявили сме на италианците 100 броя от този сорт, утре ще ви покажа клип, как суша фую и джиро smile

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 14.10.2014, 01:29 | Съобщение # 144
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Един разказ за таниновите райски ябълки и тяхната кратка история.

Когато първите бели заселници в Северна Америка опитали таниновата райската ябълка, те не изпитали бурен възторг. Тръпчивият вкус на „храната на боговете” (точно така се превежда от латински diospyros – това е името на този плод) им се сторил меко казано неприятен. Именно такива усещания би получил всеки, който хапне неузряла райска ябълка. По тази причина европейците доста дълго смятали райската ябълка за не ядлива, докато индианците им обяснили, че този плод не се яде до първия мраз. Наивните европейци предположили, че студът подобрява вкусовите качества на този плод, само че индианците имали предвид времето за пълното узряване на „оранжевия домат” – ноември-декември.Тръпчивият вкус на стипцивите разновидности на райската ябълка се обяснява с високото съдържание на танин в плодовете по време на зреенето. Танинът напълно изчезва, когато настъпи абсолютната зрелост. Когато европейците опитали узрялата райска ябълка, те променили мнението си за нея и я сравнили с кайсията.

В Северна Америка индианците наричали райската ябълка putchamin, pasiminan или pessamin в зависимост от диалекта им. От тези наименования дошло английското й название – persimmon. Но дивата американска райска ябълка силно се отличава от тази райска ябълка, която познаваме ние сега - нейните плодове приличат на плодовете на гроздето. От сушените й плодове индианците приготвяли хляб, който наричали prunes. Впрочем сушената райска ябълка е много вкусна. При сушенето тя напълно изгубва тръпчивия компонент от вкуса си. Само че при варенето си го връща обратно. затова не е добре да се вари сушена райска ябълка.Истинската революция на райската ябълка в света се извършила благодарение на Матю Пери, американски адмирал, който през 1855 г. открил Западна Япония, която се намирала повече от 200 години в изолация. Комодорът се върнал в САЩ не с празни ръце - той донесъл райската ябълка - онази другата райска ябълка, която сега целият свят познава - японската или източната.Въобще в света съществуват около 500 разновидности на райската ябълка. Повечето от тях растат при тропически климат и само някои - при умерен. Японската райска ябълка, или както я наричат още - каки (kaki) - е най-разпространената. Но родината на каки е Китай, откъдето този плод се разпространил в другите части на Източна Азия, а по-късно стигнала и до Япония. След страната на изгряващото слънце дошъл ред на Калифорния (САЩ) и на Европа.

Освен северноамериканската и японската райска ябълка съществува и черна райска ябълка (Black Sapote), чиято родина е Мексико. Черната райска ябълка се отличава от своите роднини със зелената си кожица и практически черната си мека част при пълно узряване (у нерзрелия плод меката част има бял цвят). Филипините също могат да се похвалят със своя собствена райска ябълка - маболо (Mabolo), или с кадифена ябълка. Зрялото маболо има яркочервен цвят.

Днес райската ябълка се отглежда на много места: в Япония, Китай, Бирма, Хималаите, северен Виетнам, Индонезия, Филипините, а също в Австралия, Алжир, Франция, Италия, по черноморското крайбрежие на Кавказ, в Крим и други страни.
Описание

Райската ябълка е многостволно или едностволно дърво, което израства до 12-15 м височина. Плодовете й могат да се класифицират в две категории: тръпчиви и нетръпчиви на вкус. По форма плодовете могат да бъдат кръгли, жълъдоподобни, както и ъгловати. Цветът може да се промени от светлооранжев до тъмнооранжев. По тегло и по размер плодовете от един или друг сорт също могат да се различават - от 100 г и помалко до 500 г. Плодът може се яде, но не и семената му, както и листата му.
Райската ябълка е истински витаминен коктейл, който зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце.

Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене.

Витаминът е изключително полезен и за пушачите, които заради поглъщането на катран и никотин имат повишена нужда от защита срещу вредните свободни радикали и срещу дихателните заболявания.

Райската ябълка съдържа и много витамин С. Той помага на организма да пребори вирусите. Витамин С и бета-каротин са идеалната комбинация пък за повишаване на имунитета на организма, разказват лични лекари.

Плодът съдържа и витамин РР, който се препоръчва при умора, депресия, за здрава кожа без акне и здрава коса. Магнезият в райската ябълка пък спомага за добрата работа на сърцето. Желязото пък се препоръчва за бодър тен на лицето и бори анемията. Калият укрепва кръвоносните съдове.
3-4 плода свалят кръвното налягане

Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи. Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства.

Райската ябълка има успокояващи, бактерицидни и прочистващи свойства. Затова резенчетата й могат да се слагат върху рани и изгаряния за по-бързо заздравяване. Народната медицина пък я препоръчва като лек срещу стомашни разстройства. Листата на плода пък са чудесен избор за чай заради това, че съдържат почти всички микроелементи и витамини. Те са полезни за хора със слаб имунитет, кожни проблеми и страдащи от анемия.

Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и задълго глада. Диетолозите упорито препоръчват райската ябълка на хора с наднормено тегло, които са решили да влязат в здравословна форма.
Приложение в кулинарията

Обикновено райската ябълка се яде сурова, като узрее напълно. Някои предпочитат да я поливат с лимонов сок, да й добавят сметана и захар. Но меката й част може да се използва за салати, често я смесват със сладолед или кисело мляко, използват я при печене, в желета, пудинги, мусове, правят от нея мармалад и сладко. Пюрираната мека част на райската ябълка може да се смеси със сметана или извара, с портокалов сок, мед и щипка сол - така ще получите доста необичаен дресинг за салати.

В много страни е особено популярна сушената райска ябълка. От този плод правят вино и бира. Впрочем в Япония от нея се приготвя саке. Печените семена на райската ябълка могат да заменят кафето.

Хранителна и лекарствена ценност

Плодовете на райската ябълка са много ценни за организма. Те съдържат 81% вода, 0,6% пектин, 0,5% протеини, до 18% въглехидрати, органични киселини, 1.2% дъбилни вещества, 200 мг% калий. 127 мг% калций, 56 мг% магнезий, 42 мг% фосфор, 2,5 мг% желязо. Райската ябълка е важен източник на витамини. Съдържанието на витамин С в нея е 15 мг%,. на В1 - 0,02, на В2 0,03, на РР - 0,2 и само на провитамин А - каротин - е 1,2, а понякога достига до 55 мг%. В 100 г райска ябълка има около 60 ккал. Райската ябълка има тонизиращи свойства. Тя подобрява апетита, повишава работоспособността, успокоява нервната система. Поради високо съдържание на лесно усвоими захари в нея тя не се препоръчва при затлъстяване и диабет.

“Масло” от райска ябълка
Продукти:

8 ч.ч. пюре от райска ябълка
1 ч.ч. портокалов сок
1 и 1/2 ч.ч. мед
настърганата кора от 1 портокал

Всички компоненти се смесват в емайлиран съд и се поставят на среден огън. Готвят се, докато масата се сгъсти - приблизително 10-15 минути. След това всичко се излива в стерилизирани буркани и се запечатва. Бурканите се варят 15 минути. От посочените продукти се получава около 2-2,5 л масло. Използва се за намазване на филийки.

Оризов пудинг с райски ябълки
Продукти:

4 ч.ч. ориз
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилия
1/4 ч.ч. стафиди
2 ч.ч. мека част от райска ябълка
1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко
1 разбито яйце
3/4 ч.ч. счукани орехи

Оризът се смесва с меката част от райските ябълки и се оставя да престои известно време. В друг съд се смесват захарта, млякото, брашното, яйцето и ванилията. Двете смеси се съединяват и разбъркват добре.

Прибавят се орехите и стафидите. Пак се разбърква. Цялата маса се изсипва в намаслена тава с обем около 3 л. Пече се 45 минути при температура 170 градуса. Поднася се както гореща, така и добре охладена.

Бисквити с райска ябълка и стафиди
Продукти:

1/2 ч.ч. меко краве масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. мляна канела
1/2 ч.л. мляно индийско орехче
1/4 ч.л. карамфил
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. мека част от райски ябълки
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. счукани орехи

Маслото се разбива, като захарта се прибавя постепенно към него. Разбива се, докато тя се разтвори напълно. Прибавя се яйцето и разбиването продължава. Брашното се смесва с подправките и солта и се присъединява към кремообразната маса. Разбърква се добре.

Меката част на райските ябълки се смесва със содата и се прибавя към тестото. Разбърква се, прибавят се стафидите и орехите. Когато тестото се разбърка добре (стафидите и орехите трябва да бъдат равномерно разпределени в него), то се разпределя на “лъжички” върху намазнена тава. Пече се при температура 180 градуса 12-15 минути.

Тестото трябва да стигне за 35-40 бисквити.
Десерт от райска ябълка, ананас и кокос
Продукти:

4 ч.ч. мека част от зрели райски ябълки
1 ч.ч. парченца пресен ананас
1 ч.ч. кокосови стърготини
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. мед

Всички съставки се смесват и десертът се охлажда.
Печени райски ябълки
Продукти:

12 райски ябълки
250 г захар
настърганата кора от 1 лимон и сокът от 1 лимон
2 яйца
1 ч.ч. сметана
пудра захар
ванилия

Ябълките, ако не са напълно узрели, се заливат в тенджера с вода и се слагат на огъня. Щом водата заври, котлонът се изключва и тенджерата остава захлупена за 30 минути. Ябълките се изваждат и почистват от семките. Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Прибавят се сметаната, ванилията, сокът от лимона и настърганата му кора. Всичко се разбърква добре. С тази смес се напълват издълбаните ябълки, които се пекат на фурна до пълна готовност.

Видео - СУШЕНЕ НА СОРТОВЕТЕ ХАЧИЯ И ФУЮ http://www.marthastewart.com/917533....#917533


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 26.10.2014, 01:17 | Съобщение # 145
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Събота, 22.11.2014, 11:00 | Съобщение # 146
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Ordonez, Хайде да опитаме пак това:
Дата: Сряда, 22.01.2014, 06:57 | Съобщение # 107
Акоакцията по намиране успее аз ще взема 3-4 поне.
hippy icecream


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
poj160arДата: Неделя, 21.12.2014, 22:56 | Съобщение # 147
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Интересни видео материали:

https://www.youtube.com/watch?v=Voy2GNh3AYs

https://www.youtube.com/watch?v=1wQqND6xzMs

https://www.youtube.com/watch?v=B_jYw-14-A4

https://www.youtube.com/watch?v=wgDvqpJLGyM

https://www.youtube.com/watch?v=cBREbFrrt58


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Неделя, 21.12.2014, 23:10
 
OrdonezДата: Неделя, 21.12.2014, 23:35 | Съобщение # 148
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
На четвъртия клип, ако забеляза, колко близо е изрязал под присадката старата дървесина, това е груба грешка. Реже се по нагоре, естенственон не се дава да се развият пъпки и чак на следващата година, се реже мъртвата дървесина, така по този начин има вероятност от засъхване и съответно загиване на калемите. Вероятността не е голяма, но все пак съществува smile . И все пак поздравления.
ПС: Моето дърво в двора Джаянт Фую , тази година беше буквално смляно от градушката, остана само един плод, който също бе пронизан на няколко места и разбира се с времето падна от един ненормално силен вятър, който така наклони клоните, че точно този плод, вследствие на търкане с един дървен кол придържащ едно киви, отново се озова на земята. Така и не опитах джаянт фую, собствено производство, а трябваше да тествам на един приятел, който за щастие градушка не го би.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 20.05.2015, 00:52 | Съобщение # 149
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Оказа се много прав за рязането в близост над присадката. Затова на моята райска ябълка сорт "Gwang Yang" падна присадката, защото беше резната много близо. Не беше кучето виновно, а след обстоен преглед мястото на присадката в основата на семенака и на резника беше изсъхнало на барут, тоест несполучливо присаждане се е получило за съжаление. Затова и резника се е отделил от майката. Нищо, ще чакам друга пратка, когато има доставки. Този сорт е един от най-добрите и е джуджевиден - подходящ за хора с малки овощни градини или такива "претъпкани" като моята и на Митачето... cool wacko smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 20.05.2015, 00:52
 
poj160arДата: Сряда, 20.05.2015, 00:54 | Съобщение # 150
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Persimmon (Kaki) Hybrid Nikitas GiftНикитас Gift е хибрид между американската вариация на райска ябълка. Тъй като този сорт вече е хибрид от второ поколение (райска ябълка х (райска ябълка х American Райска ябълка), съчетавайки характеристиките на добрите плодове на райската ябълка (размер и вкус, сладост, без горчивина) с характеристиките на American Райска ябълка (здравина, издръжливост до -24 ° C).

Период на беритба: Октомври-ноември
Плодове: около 80% от размера на райска ябълка, кръгли на форма плодове, с аромат на карамел; имат жълт цвят, преминавайки в оранжев; след прибиране на реколтата е необходимо да доузреят до пълна зрялост.
Растеж: Бърз, червено-оранжево оцветяване на листата през есента, по-компактен сорт за отглеждане от Meader, достига около 3 м височина, плододава във 2-та година, Харди до -24 ° C.
Опрашване: Сортът не е самофертилен, но лесно и изобилно развива "девствени" плодове без семена; ако има наоколо други сортове райски ябълки, опрашването е възможно и плодовете след това вече ще имат семена.
Съвет: Оплождането на цветовете на Никитас Gift трябва да е много внимателно. Плододаването може да бъде засегнато, ако растежа на леторастите е твърде силен. Необходимо е резитба или пензиране на връхчетата.

Източник: Lubera
Прикачвания: 7931571.jpg(75Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Страница 10 от 15«12891011121415»
Търси: