Райска ябълка Diospyros kaki - Page 11 - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 05.12.2016, 07:32
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 11 от 15«129101112131415»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Райска ябълка Diospyros kaki
OrdonezДата: Сряда, 20.05.2015, 19:53 | Съобщение # 151
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Един приятел присажда и от този сорт и действително нямаш грижи за Северна България, верно трябва да го пуснем наесен за северняците, въпреки, че не е нещо особено, все пак е нещо smile .

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 20.05.2015, 23:01 | Съобщение # 152
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
"А, хич, както се вика". cool Е, Гого каквото и да е предполагам, че е доста по-добро от "сорта "Костата", който се предлага в БГ, а се оказва от споделеното до тук, че освен, че е нищо особенно като вкус, но и с минимална и "непостоянна" зимоустойчивост, сещаш се. cool Аз лично никога не бих си "играл" и занимавал с този сорт "Костата" - за мен специално е напълно безинтересен, като искам да подчертая колеги, че не искам в никакъв случай да обидя тези, които имат от този сорт в градината си!!! Просто на мен не ми е фен! cool

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 20.05.2015, 23:07
 
OrdonezДата: Четвъртък, 21.05.2015, 19:21 | Съобщение # 153
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Иво, тъй наречената "костата" с риск да си навлека неприятели, ама за никакъв не става, сори, да ме извиняват феновете и, но пълен шит, до като хибридката за която говориш е доста над нивото на гореспоменатата

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Четвъртък, 21.05.2015, 20:19 | Съобщение # 154
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Гого, абсолютно си прав, братле! При възможност помисили да внесеш от "Лубера" освен другите растения и от този сорт поради добрата студоустойчивост, която му дават швейцарците, както и от гроздето "Оазис". Много е добро! cool

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Сряда, 19.08.2015, 22:47 | Съобщение # 155
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
poj160ar, малко да те зарадвам, ще имаме посадъчен материал за Северна България, без никакви грижи. Есента smile

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 19.08.2015, 23:40 | Съобщение # 156
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Ordonez, ооооо записвам се пръв!!! smile good Само гледай да не свършат преди да разбера, че Филипопол ми е близко с метана и се сещай какво те чака, знаеш!!! wink smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 19.08.2015, 23:44
 
ivobogДата: Четвъртък, 20.08.2015, 11:27 | Съобщение # 157
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 72
Статус: Offline
Да се включа и аз в заявката, макар че досегашните ми опити за отглеждане на райска ябълка са почти неуспешни. Три дръвчета, две изсъхнаха и избиха под присадката. А на всичкото от горе тази зима и не измръзнаха, а продължиха да се развиват. Третата върви добре, още няма плод, но се надявам догодина да ме зарадва. smile
Засега при мен добре се развиват дребни, бодливи, трудни за бране растения. angry
 
poj160arДата: Четвъртък, 20.08.2015, 19:15 | Съобщение # 158
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
ivobog, тези двете райски ябълки или им присади калеми на някой хубав сорт райски ябълки или ги махни и бодни други. Подложката им е обикновено от семенаци на дива Каквказка хурма и нямат абсолютно никаква стойност освен за подложка. Понякога за подложка се използва и Виргинска хурма. cool wink

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Четвъртък, 20.08.2015, 19:18
 
ivobogДата: Петък, 21.08.2015, 15:27 | Съобщение # 159
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 72
Статус: Offline
poj160ar, замислях се за присаждане, ама не ми е най-силната страна, а и нямам калеми, ако намеря калеми от други сортов може да се пробвам, опита ми с череша беше успешен, ама чета че райската ябълка е трудна за ашладисване.
Предлагам майстора с калемите да ги присади, а после заедно ще ги полеем, за да се прихванат. wine
 
wrongdreamerДата: Петък, 21.08.2015, 22:12 | Съобщение # 160
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
За поливанете е необходимо трети, че иначе не хваща...
Съхне всичко неправилно полято.
wine


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
ivobogДата: Събота, 22.08.2015, 09:40 | Съобщение # 161
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 72
Статус: Offline
Няма да променяме традициите я, щом трябва трети няма да се дърпаме, може и повече, ако трябва и ще му попеем след това , белким се прихване rah barbarian

Съобщение редактирано от ivobog - Събота, 22.08.2015, 09:41
 
poj160arДата: Неделя, 23.08.2015, 22:02 | Съобщение # 162
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
wrongdreamer, smile roll snap wine rah faint

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Неделя, 15.11.2015, 03:39 | Съобщение # 163
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
В сезона на райските ябълки сме ( един от любимите ми плодове )

малко позната и непозната информация от мен от практиката ми, ще цитирам по памет.

Стягащи, стипцави или наричани още танинови сортове с много високо търговско значение са :
Hongsi - корейски сорт
'Hachiya' - най добрата за направата на Хошигаки
'Kōshū hyakume' - този сорт в момента използвам за направата на Хошигаки
'Fuji' - неизвестен за мен сорт, но много популярен
Tanenashi - добър , вкусен , но не е подходящ за Хошигаки
'Hiratanenashi' - за него важи, всичко като горния сорт
'Tone wase' - добър сорт , силно продуктивен , рядко се ползва за Хошигаки
'Saijō' - много добър сорт , ползва се за Хошигаки , предимно в Япония
'Dōjō hachiya' - за него важи всичко като за първия сорт в списъка

Без танинови сортове, сортове, които се консумират и твърди:

Fuyū'- уникален сорт, ползва се за Хошигаки
Dan gam - корейски сорт, рядко се ползва за Хошигаки, може би само в Кореа, изключителни вкусови качества
'Jirō' - подходящ за прясна консумация, яде се и не белен, изключителни вкусови показатели, рядко се ползва за Хошигаки, заради трудността му при белене. Много добър сорт, разпространен е в Европа, силно студоустойчив.
'Taishū' - родовит сорт
'Hanagosho' - прекрасен аромат и добра текстура
'Izu' - много добър за прясна консумация но не и за хошигаки
'Sōshū' - нов японски сорт, тепърва ще се тества по света


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 15.11.2015, 04:09 | Съобщение # 164
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
И още малко инфо , пускам в нов пост, където ще засегна познатите ни вече сортове :

Моите фаворити от стягащите сортове подредени по мое осмотрение :)

Eureka - добро качество, червен цвят на месото и на кожицата, сплеснати средни до едри плодове и не подходящи за Хошигаки , класирам ги на 5 то място
Добрата новина е че зрее много късно и така имаме пресни плодове през зимата. Силно устойчиви на засушаване

Hachiya - много едър , продълговат сорт, моя фаворит за Хошигаки. Класирам ги на 1 во място в класацията ми за суровина за Хошигаки.

Honan Red - плодовете не са едри, сплеснати са, но са много подходящи за сушене, аз ги класирам на 4 то място в класацията ми. Много тънка кожица.

Saijo - доста се чудих дали да ги класирам на второ или трето място, но твърдо заемат моето 2 ро място за вкус и атрактивен вид. Мога да твърдя смело, че са едни от най атрактивно изглеждащите при сушене и на практика са и най скъпите . Цената на сушен продукт от този сорт достига до 50 долара за килограм

Tamopan - много едър плод, широк и сплеснат по средата, но в моята класация за сушене отива на 6 то място именно заради структурата му, която не позволява механично обелване.

Tanenashi - коничен плод, идеален за сушене, поставям го на 3 то място в класацията си за направата на Хошигаки. Много добър цвят, аромат и вкус в съвкупност.

От безтаниновите сортове, най подходящи за Хошигаки са в моята класация

1 во място Фую
2 ро място Джиро

От сортовете , които зависят от опрашването , какъв ще бъде вкуса им като твърди, дали стипцави или не, на първо място класирам сорта Хиакуме, а на второ място Тсуруноко. Двата сорта имат изразен карамелен вкус при сушене.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
georgiДата: Неделя, 15.11.2015, 20:09 | Съобщение # 165
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 135
Статус: Offline
Quote Ordonez ()
ще имаме посадъчен материал за Северна България, без никакви грижи. Есента

Има ли вече от студоустойчиви и вкусни сортове?
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Страница 11 от 15«129101112131415»
Търси: