Райска ябълка Diospyros kaki - Page 13 - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:26
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 13 от 15«121112131415»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Райска ябълка Diospyros kaki
ivobogДата: Вторник, 24.11.2015, 10:43 | Съобщение # 181
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 73
Статус: Offline
Ordonez, следващият път ще се обознача good , ще трябва да се запозная и с другитие съфорумци лично.
 
siestaДата: Понеделник, 18.01.2016, 23:58 | Съобщение # 182
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Здравейте!В момента на пазара, поне в Бургас е така, се продава единствено вносна райска ябълка от Испания, на касетките пише име на сорта Rojo Brillante. Вашият разсадник планира ли да направи внос на посадъчен материал от този сорт, имате ли информация за някакви евентуални недостатъци на сорта. Аз лично на вкус ми харесва, но най-важното е да има трайност. Имам единични дървета Костата,Фуйо, Чинебули, Хиакуме, но искам да имам по-дълъг период плодове за консумация и раздаване на приятели:).
 
wrongdreamerДата: Вторник, 19.01.2016, 08:29 | Съобщение # 183
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Мислех, че Рохо Брилянте е една от най нетрайните заради по меката си консистенция.
siesta, би ли опитал да опишеш вкуса и качествата на плода моля ?
А сортове имаме поне 10 различни от изброените от теб.

Разгледай тук - „Екзотик Плантс България“ ООД


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Вторник, 19.01.2016, 08:40
 
OrdonezДата: Вторник, 19.01.2016, 17:12 | Съобщение # 184
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
siesta, разполагаме с внос на Брилианте, но е на цена от 7 евро за брой, положили сме го в контейнери от 5 литра и ще го пуснем през лятото, налични количества 35 броя

Едни от добрите сортове за съхранение са Таненаши, Джиро и Тсуруноко, за сметка на, Хана Фую и Джаянт Фую. въпреки, че Джиро е близък братовчед на Фую, то той трае доста повече на стайна температура.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Вторник, 19.01.2016, 20:44 | Съобщение # 185
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
А Там Кам ?
Не знаеш ?
Аз също.
Ама то е цвят, то е размер, то е Брикси....


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Сряда, 20.01.2016, 11:35 | Съобщение # 186
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
wrongdreamer, за съжаление в момента нямам от този сорт, а дървото което съм посадил е на втора година и сега трябва да даде завръз ако го задържи де. :)
Забележка : не знам дали на някои им е известно, но аз тази година изсуших около 2 тона райски ябълки на три партиди, като последната стана върхъТ, та любим сорт за сушене ако питате ми е Хачия и Таненаши, като съотношението е 65% към 35 % :). Суших и Джиро, обаче е много сочна и има малко сушо вещество, така, че там загубите са по големи и определено Джиро си е супер само за прясна консумация в твърдо състояние


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
siestaДата: Петък, 22.01.2016, 16:34 | Съобщение # 187
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Здравейте,

Благодаря ви много за отговора. Радвам се,че имате налични Rojo Brillante ще се свържа с вас като реша дали да поръчам единична или повече бройки, обмислям за закупя и други неща от вас и ще трябва да преценя дали да ми ги доставите с куриер или е по удачно да си ги взема лично с кола.
Вкуса на Брилянте ми допада макар, че ми харесват по-сочни сладки плодове, но те пък ще са нетрайни. Интересно ми е според вас предвид на горещото време в Испания как успяват да изкарат по това време на годината плод, който да да не е разкашкан. В хладилници ли ги съхраняват,третират ли ги с някаква химия.
Wrongdreamer, в ютуб намерих следния клип за Брилянте https://www.youtube.com/watch?v=ZxLiOiqNQaM .
Първата ни райска ябълка сме засадили сигурно преди около 12г. за съжаление не сме записали името на сорта,2008 баща ми почина, дълго време си мислехме, че е Костата с оглед на това, че засадена в село,което е в полите на Иточна Стара планина,доста е ветровито,има винаги снежни навявания,при сух студ падат до -15-20 темепературите, някои години са измръзвали смикини,но после възстановяват. Ябълката е засадена пред къщата и засега не е измръзвала,после като видях истинска Костата разбрах, че е или трябва да е Чинебули или Хиро Таненаши,по снимки между тези двете намирам разлика единствено в големината и подобие във формата. Съхранявам я във доста хладно помещение в касетки,но винаги третата седмица на Ноември почва да става много мека и постепенно да ферментира,иначе ципата не се пука.Става много сочна аз си изсмуквам месото със уста и език през ципата smile и цвета е ярко червеникаво оранжево.Ако не я изям до края на Ноември или раздам на приятели както тази година трябва да се хвърля. Няколко години след тази ябълка пак в двора засяхме друг сорт,който е овален,по-месест,безтанинов,но все таки доста сочен и към 1-2 седмица на декември трябва да се изяжда за да не се хвърля.Предполагам, че е Хиакуме или Фуйо,но не съм сигурен. Догодина ще направя снимки и пак ще пита, ще отида и в разсадника на Дянков в Бургас откъдето е купена да питам,те предлагат само няколко сорта и предполагам лесно ще я определим.
Преди 4 години на полето засадих в рамките на млада бадемова градина(Тексас и Фираня) 3 дръвчета Костата и 3 Фуйо, поливал съм ги само първите две години,на височина са под метър,но тази година дадоха първите плодове,от тази година ще почна да ги поливам и торя за да видя дали ще дръпнат.От подветрената страна ябълките има друга 5 годишна бадемова градина, над нея вече 9 годишна череши, но все таки през зимата е доста ветровито и сухият студ си е сериозен. Исках да си направя експеримент дали в тези неблагоприятни полски условия ще оцелеят,първо мислех само Костата,после сложих и Фуйо. Извода поне за мен и за моите условия е,че и други сортове освен Костата може да оцеляват, а Костатите май ще трябва да ги облагородявам с по-хубав сорт.
На другото село,което е на 14км от Бургас с доста мек климат и закътан двор преди 5-6 години засадихме две дръвчета,последните три години дават плод,като тази най-много. Едното според мен е като ябълката от другото село,която е овална,месестаа,сладка,безтанинова,едра. Не бяха се обагрили напълно в края на Ноември,но първата седмица на Декември ги обрах защото косарите накълваха доста и накълваните почнаха да гният.Плодовете на второто дръвче пак ги обрахме по същото време, те също нямат танин, едри са, с форма подобна на Чинебули и Хиро Таненанши,но ципата им седи доста стабилна и до 10 януари им нямаше нищо,можеха още да стоят,но изкушението да ги изядем беше по-голямо. И така свърши сезона на едно буквално преяждане с ябълки и раздаване на приятели.Ще се радвам да споделите някакви съвети освен избора на по траен сорт, които може да удължат срока на съхранение. Понеже не съм сигурен в,коя секция да задам този въпрос искам да ви попитам дали предлагате рожково дърво и дали е възможно да се отглежда в България?Аз си купувам рожково брашно от магазина,това лято един съсед турчин ми даде две семки,които негови колеги от Турция консумирали,сложих ги във вода края на Юли, и чак Ноември едната покълна,преместих я в малка саксия,и сега си я гледам в апартамента и вече е на 3 лист с височина към 10см. Четох, че дори облагородените почвали да раждат към 7-ма година,но за студоустойчивост нищо не можаха да намеря. Ще се радвам ако имате да кажете нещо по въпроса да го споделите и може би пуснете като отделна тема в подходяща секция на форума.
 
OrdonezДата: Петък, 22.01.2016, 22:08 | Съобщение # 188
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Ами аз освен да кажа, че ще чакаме снимки на плодовете, мисля, че ще ги определим ако се снимат от вън една до друга, така, ще може да се сравни както размера им, така и формата им. Разрез не е нужен, освен ако нямат семена smile в България освен Костата е разпространен и сортовете като Таненаши, Джиро, Хиро Таненаши и Чинебули. Фую не е много разпространен, а за Хачия ( моя любим сорт, да не говорим ), така , че с интерес ще чакаме снимки както на дърветата , така и на плодовете им.

Що се касае до факта, че сега има райски ябълки на пазара, то съхранението им става по следния начин. Плодовете се берат в предберитбена зрялост и се съхраняват в хладилни камери при температура от -0,5С до -1С, при влажност 75-80%, вадят се когато има заявка и се пакетират полузрели, като дозряват в търговските вериги и техните складове.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Събота, 23.01.2016, 09:44 | Съобщение # 189
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
siesta, прегледах клипа и както очаквах - пулпата е като пюре.
Ако беше търсен ефект бих казал, че цвета и размера са отлични, но аз също исках да засадя и Ordonez, ми каза че са меки и нетрайни.
Все пак, ако ги садиш за семейството - давай !
Аз търся сортове за пазар - едри, твърди, с красив цвят и без петна.
Бих казал, че търсейки подходящи сортове, човек трябва сам да прецени след обстойно проучване.
Желая ти успехи !

Добавено (23.01.2016, 09:44)
---------------------------------------------
Малко информация за един силно подценяван сорт райска ябълка - Гуанг Янг
Ранозреещ като Ичи и Джиро. Може да се консумира още когато стане оранжев и твърд. Името идва от град Гуанг Янг в Корея.
Много едър безсеменен плод. Дървото е джуджевидно и рано влиза в плододаване. Изисква отсточние 3м в диаметър. Расте до около 3м височина и обитава зона 6-9 .

ХАРАКТЕРИСТИКИ

Pest Resistance Excellent
Disease Resistance Very Good
Drought Tolerance Good
Heat Tolerance Very Good
Sun Tolerance Very Good
Wet Soil Tolerance Fair
Shade Tolerance Fair
No Spray Very Good
Salt Tolerance Fair
Fresh for Kids Excellent
Deer Resistance Fair
Thorns No
Plant Type Tree
Soil TypeAdaptable
Edible Type Fruit
Self Fertile Yes
Това май няма нужда от превод.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Събота, 23.01.2016, 09:48
 
OrdonezДата: Събота, 23.01.2016, 21:12 | Съобщение # 190
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Ето този клип е сниман и озвучен от мене и е точно за този сорт, който коментиратеТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
siestaДата: Събота, 23.01.2016, 23:48 | Съобщение # 191
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Ordonez ,Благодаря ти за обяснението за съхранението, и аз имах подобна догадка, ще ми е интересно да видя трайността и в реални условия, предполагам и вкусът и ще бъде по плътен и истински ако е стояла максимално дълго на дървото.
Днес сутринта в Бургаския Lidl, имаше малки картонени кашончета с райски ябълки от Испания, не беше изписан сорта, но вместо Martinez беше марка Sharoni, формата беше сплескана като на Чинебули и Хиро Таненаши. Ако имаш време и минаваш покрай някой Lidl вашия район може да провериш за какъв сорт става дума. Интересно сега се сетих докато пиша, че им запомних сайта и на него дават Ройо Брилянте http://www.interterra.es/es/productos_rojo_brillante.php, в магазина бяха сплескани по форма и по дребни от ябълките на Мартинез.
Wrongdreamer, вероятно ще си взема единични бройки от Ройо Брилянте за разнообразие и семейна/приятелска консумация. Със сигурност се изисква задълбочено проучване, но що се отнася за по-дълготрайни сортове като гледам вариантите не са много, хладилно помещение нямам намерение да ползвам, по скоро разчитам на хладни каменни изби за бавно узряване. Един въпрос според вас съхранение на тъмно забавя ли омекването? Тази година поне в Бургас българските райски ябълки по магазините свършиха много бързо, като цяло ги предлагат в големи кашони където са или много твърди екземпляри или такива, които се разкашкват. Аз моите независимо дали са едри или дребни като си ги наредя на един или максимум два реда с обърнати дупенца в малки дървени или картонени касетки изглеждат супер и всеки особено пък жените ахкат колко са красиви. Досега не съм продавал, тази година имах за продаване, но предпочитах да раздавам, предполагам ако ги бях предложил на някой плод и зеленчук наредени и перфектно обагрени както бяха щяха да ги лапнат като бонбон.
Имам един 13дка залепени за черешите и бадемите ми,вече 3-4 години почиват и мисля с какво да ги засадя.Да е нещо което лесно се гледа, не ми гълта много от времето, не съвпада като труд интензивните дейности като бране на череши бадеми,и ако може за брането да не съм зависим от цигани, а да се справям семейно и с приятели. Доста съм ентусиазиран откакто ви видях сайта, имам идеята евентуално да засадя една голяма част от тази нива с разнообразни сортове райски ябълки, смокини,екзотични плодове а защо не и други любими плодове като кайсии. Въобще да го направя една райска градина, водещо да е разнообразието, а не както сега монокултурна черешова и бадемова градина с няколко сорта. Не търся бърза възвращаемост трябва само да помисля кога и с какво да започна може би следващата пролет защото доколкото знам за качествен посадачен материал трябва да се направи поръчка поне година напред.
 
wrongdreamerДата: Неделя, 24.01.2016, 09:02 | Съобщение # 192
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
siesta, къде е това място ?
За тези плодни се иска завет. Но пък и той се постига. Идеята ти не е нова за този сайт. Вече е сложено началото на 7-8 такива градини. Ако прибавим и дворовете, цифрата скча двойно. С това искам да кажа, че е възможно да направиш такава градина.
Монокултурите са за земевладелците. Ние земеделците сме по разнообразието.
Да си сложиш МП3 на ушите, да заредиш с най готините кючеци и после : режи, пръскай, копай доде свършат батерийте.

P.S. - Sharoni е сорт
:snap: wink lumped


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Неделя, 24.01.2016, 11:02
 
OrdonezДата: Неделя, 24.01.2016, 13:55 | Съобщение # 193
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
siesta, Да вчера видях този сорт, аз също огледах кашона да видя има ли надпис за сорта и понеже не намерих си купих за да определя за какво иде реч. По форма и вкус за мен това е 100% сорта Шарон, който е мутация на японски сорт нестипчив, който е създаден в Израел и сега се отглежда най вече в Израел , Испания , Италия и някои държави в Южна Америка, като Чили и Аржентина.
Ето ти снимка на сорта Шарон


Ето и на ранния сорт БрилянтеЗабележка : Тези в Лидъл бяха дребни, просто защото едрите са скъпички , а БГ не е богата държава, въпреки , че има голямо количество олигарси, то те ядат пържоли smile


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 24.01.2016, 14:03 | Съобщение # 194
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Между другото пак да припомня, търся калеми от Хиакуме и Хачия, ето да се порадвате малко на видео на първия сортТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 24.01.2016, 14:06 | Съобщение # 195
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Гуанг Янг го искам от отдавна, но не мога да си намеря. Имах едно младо дръвче от Гого, но едната ми кавказка овчарка беше минала през него като валяк и го беше счупила под присадката за съжаление и аз го махнах и засадих на негово място Джиро. Много ми се иска Гого да внесе отново сорта, защото е с добри качества плода и с компактни размери за малки градинки или пълни от всякъде с растения като на повечето съфорумци тук! smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Неделя, 24.01.2016, 14:07
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Райска ябълка Diospyros kaki (Интересни Факти)
Страница 13 от 15«121112131415»
Търси: