Маслини - Olive - Page 5 - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 28.07.2017, 07:37
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 5 от 13«12345671213»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Маслини - Olive (Маслини - отглеждани в България)
Маслини - Olive
to30Дата: Неделя, 21.10.2012, 14:55 | Съобщение # 61
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
По добре да кача снимка,защото другия вариант не е в Пловдив. То срамота вече да ви ангажирам за едно рязане да ходите по селата. biggrin
 
coachДата: Вторник, 06.11.2012, 07:23 | Съобщение # 62
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 5
Статус: Offline
Добър вечер на всички в този прекрасен, екзотичен форум!

нов съм тук и пиша във връзка с една маслина, закупена от кавала, която получих наскоро като подарък. опитах се да намеря конкретния сорт посредством табелката, която виси на нея, но не успях. интересува ме дали можете да ми кажете някакви подробности относно, по който трябва да я гледам. висока е около един метър и вече има плодове, които обаче леко се сбръчкаха след като я доведох у дома. нормално ли е това? освен това навсякъде чета от колко много светлина се нуждае маслината, а моята дневна е сравнително тъмна. може ли това да е проблем?
благодаря предварително!

тук е линка към двете снимки:
......................... PS:
и аз го разчитам като "галатс", но нищо подобно не открих.. дали е ранна нямам идея, но са им казали, че е максимално подходяща за климата в българия. ако е засушена, вероятно е, защото я поливам рядко и по малко, тъй като бях останал с впечатлението, че няма нужда от много вода. и оттук следва лаишкия въпрос колко често е желателно да я поливам?!..
Прикачвания: 2768520.jpg(45Kb) · 4769353.jpg(66Kb)
 
OrdonezДата: Вторник, 06.11.2012, 09:10 | Съобщение # 63
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Не, светлината , няма да е голям проблем през зимния период, не и давай обаче много топлина през зимата ако искаш да не останеш без листа. Тази табелка толкова нескопосано е написана... значи...Гала означава мляко, това после ТС .. ли е?? Да ти кажа честно като сорт нищо не ми говори , възможно е да е някакъв местен, имат много синоними, за да се сбръчка така или е доста ранен сорт, ама прекалено ранен или е засушена доста силно, друго обяснение нямам. Нека се изкаже някой друг моля по темата

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 06.11.2012, 18:17 | Съобщение # 64
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Какво иска едно маслиново дръвче за да се чувства добре, накратко...

Азот

Маслиновото дръвче е ненаситно на азот.

Изчислено е, едно дърво консумира около 3,5 килограма азот на 100 килограма маса. Липсата на азот причинява пожълтяване и окапване на листна маса.
Листата обикновенно са най големия показател относно нуждата му. В сухото им вещество се съдържа от 1.3-1.8% само азот.
Торенето с Азот се прави в периода декември - януари, защото диференциацията на пъпката започва от март и азота трябва да бъде на разположение на растението малко по рано.
Не забравяйте че азотните торове се изпаряват лесно и това е причината да се заравя в ямка около ствола на дръвчето.

Калий.

Липсата на калий може лесно да се установи , по следния начин , когато калия в листата падне под 0,8% се получава некроза по тях и се забелязва обезцветяване на самото листо.

Фосфор

Внася се единствено когато в почвата лиспва органична материя.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Вторник, 06.11.2012, 18:38 | Съобщение # 65
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
coach, ,добре дошъл!
Моля,дай снимки на растението в цял ръст от две страни и някакъв предмет за сравнение на височината.По възможност ще бъде добре да видим и почвата в саксията.По възможност опиши при какви условия е гледано растението,как е било торено и поливано.
Благодаря и още веднъж добре дошъл! smile
 
coachДата: Сряда, 07.11.2012, 14:38 | Съобщение # 66
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 5
Статус: Offline
здравейте отново,
благодаря за топлото посрещане! cool
прикачих още две снимки (едната е обърната настрани, но по някаква причина не ми е позволено да я обръщам) в цял ръст и на почвата, която изглежда малко по-светла на живо.. нямам представа как е гледана маслината досега, тъй като е подарък, но от приятел, който също си гледа маслина в домашни условия, знам, че не обича много вода и от около 2 седмици (откакто я имам) съм я поливал някъде 2 пъти, но по малко.. а и навън вече не е чак толкова горещо. не знам дали това е редно и какво е необходимото количество вода, от което има нужда, затова и се обърнах към форума wink за тези добавки, да ги наречем, за които Ороднез споменава още съвсем не съм мислил, но ако получа съвет как и под каква форма конкретно да и ги предоставя, ще се пробвам..

ето и линка: http://coach3.snimka.bg/hobby/maslina.711647
 
pinokioДата: Сряда, 07.11.2012, 18:18 | Съобщение # 67
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Ако,я гледаш там където е снимана-не и достига светлина.Веднъж вече внесена в помещение,не я вади пак навън.Втори стрес ще я убие.Остави я вътре на светло и студено.Постепенно ще опадат всички листа и плодовете.Поливай веднъж или два пъти месечно.Когато няма листа-не ториш.През февруари-март ще забележиш първите зелени леторасли.Тогава ще ториш.Март-април-вадиш на открито.До тогава ще имаш и достатъчно време да се ориентираш за субстратите,торенето,поливането и начините на формиране на короната.Звучи сложно,но не е.Ще ти достави удоволствие.
Успех!
 
coachДата: Събота, 24.11.2012, 12:33 | Съобщение # 68
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 5
Статус: Offline
изглежда сме активно във фазата на листопада, време ли е вече? явно това е нормално, но ме притеснява, че листата са леко сбръчкани силно изсушени и падат само от допир. опасявам се, че съм я пресушил, макар че следвам инструкциите за поливане 1-2 пъти месечно.. исках само разбера дали действително е дошло времето за листопад или моята маслина не върви на добре.. благодаря предварително!
 
OrdonezДата: Събота, 24.11.2012, 23:13 | Съобщение # 69
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Здравей, колега, със сигурност не върви добре за съжаление възможно е засушаване силно да е причината, възможно е и някакво заболяване , макар да е малко вероятно. Възможно е корена нещо да страда, добре е да качиш снимки примерно в тази тема http://exoticplants.ovo.bg/forum/6-25-1 , а е добре и да прочетеш първите и постове и да видиш има ли някакво сходство.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Неделя, 25.11.2012, 10:01 | Съобщение # 70
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Не бързай да я изхвърляш ,coach.
Има случаи при които една маслина в продължение на две години не е давала признаци на живот и след това изведнъж се разлиства.Търпение.В това състояние може да прекара спокойно зимата.Сега направи едно нещо:с ножица отрежи края на една клонка.Ако,не е изсъхнала-надеждата е голяма.
biggrin
 
OrdonezДата: Неделя, 25.11.2012, 16:06 | Съобщение # 71
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ако не е изсъхнала, 100% ще се оправи. Пинокио е абсолютно прав.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
coachДата: Неделя, 25.11.2012, 20:37 | Съобщение # 72
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 5
Статус: Offline
здравейте отново,
последните четири снимки от познатия линк: http://coach3.snimka.bg/hobby/maslina.711647.29097235 са от днес. послушах пинокио и срязах едно от най-изсъхналите клончета и в сърцевината си зеленееше, така че ми се струва, че не е изсъхнала все още: вижте последната снимка.. иначе, разбира се, че няма да се отказвам от маслината, ще я чакам да се оправи wink смятате ли, че трябва да зачестя с поливането или не е това причината за лошото й състояние.. поздрави!
 
OrdonezДата: Неделя, 25.11.2012, 21:18 | Съобщение # 73
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Аз бих направил следното, взимам една голяма кофа пълна я с вода и потапям бавно маслината с контейнера както си е в нея и наблюдавам дали и колко въздух ще излезе, възможно е да има сериозни въздушни джобове по които да се стича водата и дефакто да не върши работа поливката, незнам но за мен това е свързано с корените и тяхното правилно функциониране. Дръж ни в течение за състоянието на клонките огъват ли се или се чупят, маслина лесно не мре и твоята ще живее със сигурност въпроса е навреме да установиш проблема и.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
basistaДата: Понеделник, 26.11.2012, 18:49 | Съобщение # 74
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 32
Статус: Offline
И моята маслина пострада по подобен начин. Когато я взех я сложих(беше края на ноември 2011г) я сложих в хола на топло, и нали се сщате, остана с десетина листенца. Понеже имаме двоен прозорец, френски (ако се не лъжа) който е идеален за домашна оранжерия, моментално я забих там, пооправи се и напролет като занпуска едни яки нови клонки и леста, направо пощръкля. Е, естстествено не роди тази година вероятно в резултат на изживения стрес и шок, но пък е страхотна, много и се радваме всички вкъщи. Тъй и тъй съм се разписал я да попитам по вещите сред нас: кога започва да формира продните си филизи (или съцветия или цветчета, простете ако греша) и какви усложия трябва да и осигуря за да имам сигурен цъвтеж? Сорта не ми е известен, мога да снимам ама като нямам плодчета надали ще е сигурен ориентир. Благодаря предварително и успех на колегата, дано оживее маслинката smile
 
OrdonezДата: Понеделник, 26.11.2012, 19:24 | Съобщение # 75
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
ТУК МОЖЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ ОТГОВОРИТЕ НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ Само не разбрах , какво точно питаш, кога цъфти ли или кога образува плодните пъпки, защото има значение какво питаш конкретно , но на горния линк всичко е описано подробно.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Маслини - Olive (Маслини - отглеждани в България)
Страница 5 от 13«12345671213»
Търси: