Маслини - Резитби, Сортове, Болести - Page 5 - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:44
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 5 от 5«12345
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Маслини - Резитби, Сортове, Болести (Сортове , Засаждане, бране, болести и вредители)
Маслини - Резитби, Сортове, Болести
OrdonezДата: Четвъртък, 22.01.2015, 22:38 | Съобщение # 61
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Много хора идвайки да си купуват маслиново дръвче ме питат, лесно ли се размножава маслината и когато им отговоря, че много лесно, те казват че са пробвали но не успяват, освен с въздушен отвод, който отнема обикновенно около 3 месеца и със семена, което пук отнема като занимание около цяла година. Размножаването, чрез резници, става много лесно, стига да се спазват няколко основни действия в точно определено време.

Всички сортове маслини се размножават по един и същ начин, това какъв сорт е маслината няма никакво значение, техниките са еднакви и спазването им води до 90% успеваемост.

1. Взимаме и си подготвяме субстрата, той се състои от 50% чист речен пясък и 50% субстрат от финната фракция.
2. Подбираме си резници от дървото майка, точно в момента, когато тазгодишните клонки спират растежа си и започват да се втвърдяват, това се прави обикновенно след цъфтежа, при вече оформени плодове.
3. Взимаме подходящи саксии за целта е добре да са тесни и дълбоки. Пълним ги с приготвения субстрат и поливаме обилно за да няма въздушни джобове.
4. Подбираме си 20 сантиметрови резници, за предпочитане е да са от върховете на клонките. Дебелината на резниците е добре да е около 6 мм. Премахваме всички листа в основата, като оставяме само върховите, като не бива да оставяме повече от 4-5 листенца по върха. Обработваме с вкоренител аз ползвам прахообразен. Поставете внимателно резника в саксийката.
5. След като направите всички тези процедури, поставяте саксийките в микрооранжерийка тип тунел. Оранжерийката трябва да бъде частично засенчена за да поддържа температура от порядъка на 24-25С, като най важното е да следите температурата на почвата, това се постига с електронен термометър с шнур ( има ги по 12 - 14 лв ) , който държите отвън и мерите с кабела температурата на почвата на една от саксийките, тя трябва да е точно 21С, допуска се до 23С, но не по ниска от 20С. Оросявате минимум два пъти на ден листната маса, или поддържате влажна земя за да има висока въздушна влажност. Внимавайте да не засушите субстрата, когато проветрявате, имайте в предвид , че проветрението е много важен фактор.
6. След три месеца ще имате корени, но не се радвайте, процедурата продължава и следващите три четири месеца до началото на следващия вегетационен период. Като през зимата поливате веднъж на две седмици ако ги държите на темп около 10С, рано на пролет можете да ги прехвърлите в по големи контейнери.

Важно, първата година дръжте на сенчесто място в градината, за да имате по силен растеж, успех приятели.

Няма да пиша автора на статията, че нямам толкова титли пред името си happy happy happy happy happy


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Петък, 23.01.2015, 12:18 | Съобщение # 62
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Е, напиши поне "Моя милост Георги Гошев" happy happy happy

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
wrongdreamerДата: Събота, 24.01.2015, 00:02 | Съобщение # 63
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Скромността краси човека......

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Маслини - Резитби, Сортове, Болести (Сортове , Засаждане, бране, болести и вредители)
Страница 5 от 5«12345
Търси: