Шизандра /Китайски лимонник/ - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 28.07.2017, 07:32
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Шизандра /Китайски лимонник/ (Много полезна лиана за човешкото здраве с гроздчета)
Шизандра /Китайски лимонник/
poj160arДата: Вторник, 04.02.2014, 21:08 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Шизандра /Китайски лимонник/Биохимичен състав
Известен от древни времена, китайският лимонник има уникален химичен състав и това се отнася до почти всички части на растението-едногодишни клонки и кората им, листа и корени и преди всичко, разбира се – плодове и семена. Не случайно този вид е включен в списъка на десетте най-ценни растения в света. Китайските лекари и тибетските лами отнасяли лимонника към лекарствените растения от първа категория.
Плодовете са богати с органични киселини-лимонена (10.94%), ябълчена (7.6%), винена (около 0.8%), янтърна и др., което определя и киселичкия им вкус.
Значително съдържание на аскорбинова киселина (витамин C), достигащо в сушените плодове до 250-360 мг %, а според някои автори и до 500-580 мг % . Съдържат още неголеми количества захари, в свежи плодове до 1.5 %, а в изсушените-16%; биофлавоноиди, каротиноиди, сапонини, пектин (около 4%), танини и багрилни вещества (около 0.15%), съединения с P-витаминно действие, етерично масло. Натуралния сок от плодовете на лимонника съдаржа: сухо вещество-11.7-12.9%; киселини-5.2-9.8%; пектин-0.15%; захари 0.7-2%; танини и багрилни вещестесва -0.11-0.35% и около 0.03% токоферол (витамин Е). Листата, летораслите и корените също са много ценни. Например в листата съдържанеито на витамин C е пет пъти повече от това в плодовете. Сравнително високо е и масленото съдържание –в листата -0.8%, в кората 0.6%, докато в плодовата кожица и плодовото месо е само 0.1-0.3%. Минералните вещества са представени от солите на калция, желязото, мангана, фосфора и на редица микроелементи в това число кобалт, никел и мед.
Почти всички части на растението съдържат етерично масло –кората (0.6-1.21%), стъблата (0.2-0.7%), но най- много семената. Чрез пресоването им се получава 33.8% обикновено тлъсто масло и от 1.6 до 1.9% етерично масло с подчертано траен аромат на лимон. В състава на първото влизат глицериди на линоленовата, олеинова и други мастни киселини, допълнени от токофероли (витамин Е). В семената се съдържат известни количества белтъчни вещества. В корените и кората на младите леторасти е установено наличието на хинин.
При продължителни изследвания проведени в Англия, Русия, САЩ, Швеция и на други страни е установено, че в плодовете на шизандрата се съдържат съединения, които не са витамини , не са ензими или минерални соли. Нарекли ги адаптогени , а по- късно лигнани(лигналити), т.е.жизнено важна субстанция, която не само подобрява, а удължава живота на човека. Шизандринът е основна съставка на тази група съединения и се представя с относително стабилно съдържание около 1.1%, като варира от 0.75 до 1.86% (в 1.25 г суха дрога се съдържа 20 мг лигнани).
Съдържанието на шизандрин и сходните му съединения обуславят основните фармакологични (лечебни) свойства на китайския лимонник.
Лечебни свойства
Обобщените изследвания показват, че лимонника има широк спектър на въздействие върху организма на човека, но преди всичко като природен адаптоген и стимулатор на централната нервна система. Препаратите, получени главно от семената, премахват умората, сънливостта, лошото настроение, помагат при депресивни състояния; повишават работоспособността и не само физическата, а преди всичко активират дейността на мозъчните клетки; подобряват познавателните способности, като подпомагат усвояването на сложни знания; при възрастни хора поддържат паметта в активно състояние. Тонизиращото, освежаващо и стимулиращо действие на лимонника е особенно ясно изразено при напрегната умствена работа или такава, която изисква максимално съсредоточаване на вниманието и бързо вземане на важни решения. В тези случай много важно е, че неговото тонизиращо действие не е съпроводено с изтощаване на нервните клетки.
Установено е положителното влияние на препаратите от шизандра върху работата на сърцето и сърдечно –съдовата система, върху обмяната на веществата и състава на кръвта в тази посока се действа за удължаване на живота , главно чрез задържане процесите не стареене.Засилват тонуса на сърцето и сърдечните съкращения, като увеличават амплитудата им. Препаратите от лимонника имат защитен ефект върху тъканите на сърцето, увредени от продължително приемане на лекарства. Препоръчват се също и като стимулиращо средство при сърдечни заболявания от функционален характер и отслабено дишане. Добре се повлияват и болните от астма. При хипотонии артериалното налягане се повишава. Имат стимулиращо въздействие върху имунната система, като осигуряват и устойчивост към пораженията, които нанасят болестите, заедно с ускоряване на възстановителните процеси. При пневмонии успокояват нощното изпотяване и намаляват отделянето на секрети от белите дробове, а след хепатит стимулират възстановяването на чернодробните клетки. Изграждат в организма поносимост към стрес-физиологичен и психологичен, както и към действието на слаби отрови. Потискат процесите на затлъстяване. Китайският лимонник противодейства на уврежданията настъпили в следствие на консумация на повече алкохол, захар, кафе. Предпазва от усложнения при захарен диабет и може да спомогне при лечение на леки форми. Има и защитен ефект срещу токсични вещества-радиоактивно замърсяване и рентгенова радиация, химични отрови , запрашаване. Поддържа силите при тежко и продължително натоварване, като чрез индиректно въздействие върху целия организъм му помага да мобилизира силите си и да се справи без увреждания.
Особен интерес предствлява способността на плодовете да усилват чувствителноста на периферното и централното зрение, ускоряват привикването на очите към тъмнина, подобряват нощното зрение. Помагат и на хора с късогледство. Препоръчват се за профилактика при зрителна умора следствие продължителна
работа пред екрани или при работа изискваща постоянно различаване на цветовете. Лимонникът повишава устойчивостта на организма на кислороден глад. Това го прави подходящ при условията на понижено атмосферно налягане и при всички случай на помещения , в които съдържанието на кислород е понижено. За лечебни цели се използват листа, леторасти, плодове и семена. Листата се събират в началото до средата на лятото, плодовете – при узряване , леторастите – след листопада, късно есен или рано напролет преди набъбване на пъпките. Най-често се използват сушените плодове.
Използване
В източните страни лимонникът се използва най вече от здрави хора за поддържане на работоспособността за по-дълго време, за спадане на напрежението, за поддържане на телесното тегло в оптимални граници. А също така предпазва човека от енергията на завистта, злобата и агресията. Засилва енергията и привликателността на човека. Това е аромата на късмета и успеха.
Всеки може сам да установи оптималната доза за своя организъм. Това се прави чрез пробни дози, като се знае, че ефектът може да се очаква 30-40 минути след приема и че продължава 4-6 часа. Ако лимонникът се употребява разумно и през устата, той много рядко ще даде странични явления.
Използваема част:
Узрелите плодове и семената.
Рецепта:
За стимулиране на сърдечно- съдовата система и потентността :
• няколко пресни плодове или 0.5 g сухи се консумират по два пъти дневно преди обяд. Спиртната настойка се пие по 20-30 капки два пъти дневно преди обяд.
Китайският лимонник освен признато лечебно е и прекрастно декоративно растение. По време на вегетацията блестящите кафяво-червени леторасти нависват като гирлянди, украсени в началото на лятото със зелените гланцирани листа и восъчно бели цветове. Техният аромат запалва всичко наоколо. Красиви са и през есента с пурпурночервените си плодове и своебразните есенни баграи на листата. Шизандрата е уникален вид и няколко растения във вашата градина, около къщата и дори на терасата , но най-вече около беседката или мястото за отдих, ще разнообразят обстановката със своята рядкост,оригиналност и красота. Наистина може да се гордеете, че я отглеждате и я имате близо до себе си.
Технология на отглеждане
Китайският лимонник е сенкоиздържлив и студоустойчив вид. Обича богати с хумус добре дренирани и влагоемни почви, но не преовлажнени. Има плитка коренова система, в първите години е бавно растящ, а след това дава обилно издънки. Засажда се през есента или рано на пролет, преди набъбване на пъпките. Разстоянията на засаждане са 60 -100 см растение от растение. Изкопават се дупки с размери 60-60-60 см, с дренаж на дъното. При запълването на дупките и самото засаждане се спазват традиционните изисквания за овощни дървета, като се внасят следните количества торове: две кофи прегорял оборски тор, смесен с листовка, пясък или перлит в съотношение 2:1:0,3 ; троен суперфосфат 200-250 гр. и калиев сулфат 120 -130 гр., добре размесени с почва. Преди да се постави растението на съответната дълбочина , се насипва над торовете изолиращ слой само от рохкава почва без торове. Дълбочината на засаждане е същата, както в разсадника. Следват поливка и мулчиране с рохкава почва, слама или листовка.
Лимонникът много добре реагира на обилно наторяване с азот, фосфор и калии. То се извършва ежегодно. През годините преди встъпване в плододаване торовете се внасят на два – три пъти , а след това на три- четири пъти. Първото подхраванае се извършва рано напролет, преди началото на вегетацията, след това в периода на оформяне на завръзите, наедряване на плодовете и интезивен растеж на леторастите и на края след беритба и през есента за удължаване живота на листата и като подготовка за добро и сигурно презимуване.
Ежегодно се подрязват слабите и сухи клонки, а почвата около него се разрохква и мулчира. Редовно се полива. Не се напада от болести и вредители и затова не се налагат пръскания с препарати.

ИЗТОЧНИК: zeleno.bg

Предупреждения

Големите дози могат да предизвикат киселини в стомаха. Не трябва да се използва по време на бременност, тъй като може да стимулира матката.

Традиционна употреба

Използва се като билка за лечение на черния дроб, тя доказва, че е ефективна при хепатит и лоша функция на черния дроб.
Тъй като стимулира нервната система, това води до увеличаване скоростта на нервния рефлексен отговор, като по този начин се повишава умствената яснота. Той традиционно се предписва за лечение на такива психични заболявания като неврози, но се дава и за подобряване на концентрацията и координацията, практика, която е потвърдена от научните изследвания.
Плодовете на растението стимулират гръбначния мозък и мозъка да засилват и ускоряват рефлексите. Тези, които ги ядат, работят по-добре и по-ефективно. Въпреки стимулирането, хората не са чувстват нервни, какъвто ефект се наблюдава след приема на кофеин. Освен това се стимулира дишането и работи толкова силно, че растението се използва при предозиране с морфин за неутрализиране на дихателната парализа, до която води това.
Когато се прилага венозно, намалява кръвното налягане; в алкохолни разтвори действа като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове).
Използва се за усилване на ритмичните контракции и осигуряване на добро раждане. Също така подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Подобрява сетивните възприятия чрез увеличаване на зрителната острота и зрителното поле, както и за разпознаване на различните видове усещания. Помага на хората да се справят със стреса и подобрява издръжливостта. Плодовете се смятат за силно полезни при лечение на депресия и се знае, че подобряват състояния като раздразнителност и слаба памет. Билката е адаптоген, концепция, позната в китайската медицина, но трудна за разбиране от западняците. Адаптогените помагат за индивидуалната адаптация към заобикалящата среда, особено при стрес. Чесънът и женшена са класически примери. Всъщност, всички тонизиращи растения са адаптогени. Освен това се използва за стимулиране на матката и усилване на ритмичните контракции. Като тоник, укрепва и тонизира различни органи на тялото. В Китай, плодовете са дъвчат всеки ден в продължение на 100 дни. Използва се и като сексуален стимулант за мъже и жени, подобрява издръжливостта. Въпреки че е стимулант, в китайската медицина се използва за "тих дух и спокойно сърце". Прилага се при безсъние и нарушен сън. Той е отличен пример как една билка може да работи по очевидно противоречиви начини с цел възстановяване нормалното функциониране на тялото. Използва се в лечението на такива респираторни инфекции като хронична кашлица, задух и хрипове.
Използва се за тонизиране и усилване на бъбречната функция и в подпомагане на тялото за балансиране нивата на течностите, което я прави полезна за лечение на нощно изпотяване, жажда и често уриниране. Напоследък китайските билкари са започнали да използват лимонника за лечение на обриви (уртикария) и други кожни проблеми като екзема.
Той се използва за широк спектър от други заболявания, включително диария и дизентерия, за подобряване на загубено зрение и слух.
В китайската медицина, растението се използва и за проблеми с храносмилателния тракт, като чревни възпаления, а също и за безсъние, нощна еякулация, кашлица, хронична диария, задух, спонтанни прояви на изпотяване, хепатит и страхови състояния.
Видът Schisandra sphenanthera е по-малко лечебно- активен и обикновено се използва в китайската медицина при кашлица.
Но най-ценното им свойство е, че тонизират – не случайно билката се препоръчва от древни времена срещу сексуална слабост, а отварата като ободряваща напитка при тежки умствени и физически натоварвания.

Лабораторен анализ: My WebPage

Начин на употреба:
Около 10 г изсушени плодове се нарязват на дребно и се запарват с 500 мл вряща вода. Кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден. Спиртният извлек се употребява по 20 капки 3 пъти на ден.Има произведен фармацевтичен препарат под названието „Schizandrin“ в капсули – 2-3 пъти по 1 капсула.
Или пък 1 с.л. дневно от пресни или изсушени плодчета или на чай като годжи бери-то.

И още нещо много интересно от Блога на Ани Пешева:

Ракия с китайски лимонникСъстав:
хубава ракия – 500 мл
плодчета от лимонник – 50 г

Начин на приготвяне:
Лимонникът се поставя в бутилка с хубава ракия. Всеки ден се разклаща по 1 път. След 2 седмици е готова.

Доза: 2 пъти на ден по 5-10 мл

Лечебни свойства:
Успокоява сърцето и духа, лекува безсъние, сърцебиене, липса на сили, виене на свят, слаба памет, раздразнителност.
Противопоказания: бременност, епилепсия, високо кръвно, силна превъзбуда, излишък на патогенна горещина в тялото.

Наздраве!

Въпреки, че билката е много полезна с нея не трябва да се прекалява.
Билката китайски лимонник се събира и обработва за консумация през септември. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други билки.
От плодовете се изцежда сок. Вече изцедените плодове се заливат с кипяща вода в съотношение 1:1 и отново се изцеждат. Соковете от първото и второто изтискване се смесват, прецежда се, загрява се до 95 градуса, след което се запечатва в малки шишенца. Това може да се използва като добавка към чай и други напитки по 1 чаена лъжичка на чаша. Да внимава Гого тук, той е по чаьовете! smile tongue
За стимулиране на сърдечно-съдовата система и потентността се препоръчва изяждането на няколко пресни или половин грам изсушени плодчета от китайския лимонник, два пъти дневно до обяд.
В специализираните магазини се продава готова настойка и етерично масло от китайски лимонник. Настойката се приема на два пъти до обяд в доза по 25 капки.
Прикачвания: 2369266.jpg(50Kb) · 7280151.jpg(40Kb) · 0873082.jpg(69Kb) · 4778645.jpg(71Kb) · 5361673.jpg(48Kb) · 0162527.jpg(12Kb) · 7444618.jpg(14Kb) · 8661317.jpg(18Kb) · 4801465.jpg(36Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Вторник, 04.02.2014, 21:39
 
OrdonezДата: Сряда, 05.02.2014, 00:02 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Много хубава тема , благодаря ти Иво за което

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 05.02.2014, 01:08 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
smile biggrin good

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
reimbrantДата: Сряда, 05.02.2014, 12:10 | Съобщение # 4
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 141
Статус: Offline
А във връзка с китайският лимонник и аз не съъм много информиранпросто попаднах по миналата година на него в нета видях че има уникално полезни свойства и че е студо устойчив намерих човек в бг който ги продава и си поръчах вече съм забравил цената за която го купих но ако не се лъжа мисля че беше 10 лева.Имаше 5 6 филиза/а според мен трябва един да се пусне и да върви нагоре докато се качи на асмата например/аз подведох повечето за вкореняване и пуснах 2 да вървят нагоре,ако нещо стане с единия филиз другия поне да се изкачи до заветния връх

тези отводите за вкореняването нещо закъсаха а двете нагоре израснаха 2 метра по стълба на асмата и като че ли горещината на лятото ги поспря да се качват повече.тази година ще го видя как ще се държи и ще пиша.Но определено за свойствата му /полезни/както пише си струва да се отглежда в двора още повече че е студоустойчево,единствено за употребата му ,са много скромни данните които се дават в нета,но който търси намира информация.ами това е от мен не много,Иво е пуснал достатъчно информация в новият пост,значи само това ми каза човека от който го купих,никакви проблеми към нищо единственно големиче жеги го мъчат и затова го засади от източната страна на къща,та поне следобед да не го гори якото слънце.

10:2
вижте това за ракията с лимонника ще го пробвам на сто процента само да роди завалийката smile

http://www.zeleno.bg/bg/articles/336-shizandra-kitajski-limonnik.html на този линк също има доста информация и телефон на производител на шизандра и форум отдолу в който участва и производителя

http://www.youtube.com/watch?v=TexPVrvJcQ8#t=61 видеото е на английски за разбиращите не като мен


За да победи злото,е необходимо само едно нещо-добрите хора да не правят нищо
 
pepeДата: Сряда, 05.02.2014, 12:55 | Съобщение # 5
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 353
Статус: Offline
Иво браво за труда applause applause applause !
 
poj160arДата: Сряда, 05.02.2014, 14:12 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
pepe, biggrin . А да reimbrant, от този сайт видях производителя, който е от Плевен. Вчера минах на връщане от Русе през Плевен, но айде де, можех да звънна на производителя и да видя туй онуй, та даже и да взема някоя бройка, но нямах в мен телефона и адреса на човека. Ще ми се да видя и на чеха работите, пък тогава.

Много интересно видеоматериалче reimbrant, но интересното е че растенията са насадени като гроздовите масиви и са на директно слънце, ха сега де. Отговорът, който си давам е, че може би масивите са насадени там, където климата е влажен и променливо времето (тоест има много преминаващи облаци и е ветровито). Ще продължаваме да развиваме тази интересна и непозната за нас все още тема.

Отглеждане на китайски лимонник (шизандра)

Китайският лимонник е взискателно растение, спрямо почви, изложение, месторастене, наторяване и обработване на почвата. Необходимо е да се обръща много сериозно внимание на предварителната подготовка на почвата. При единично отглеждане се изкопават дупки, по възможност по-дълбоки. Пръстта се смесва с една-две кофи угнил оборски тор, 200 г суперфосфат и 20-30 г калиев нитрат, а ако е тежка - и с пясък или сгурия. Засаждането се извършва плитко. Желателно е околостъблената площадка да се мулчира с черно полиетиленово платно, тъй като по-голямата част от корените се разполагат плитко и при обработката се повреждат. При групово отглеждане или на самостоятелна площ растенията се разполагат на разстояние 4 м ред от ред и 2-3 м в реда, като се използва висока телена конструкция. Носещите телове се опъват хоризонтално през 30 см. Още по-гъсто – през 10 см се поставят тънки телове. Не се допуска подсушаване или преовлажняване на почвата, тъй като растението е твърде чувствително на резки промени.

Растежът на китайския лимонник (шизандра) е сравнително бавен. Плододаването започва след 4-ата година. В родината си китайският лимонник не страда от болести и неприятели. При нашите условия също не са констатирани заболявания, а от неприятелите поражение по листата нанася бялата американска пеперуда.

Ето и един руски форум: My WebPage


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 05.02.2014, 14:15
 
OrdonezДата: Сряда, 05.02.2014, 17:58 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Момчета, това чудо вкусно ли е, или е като Годжити подобно на вкус, никога не съм опитвал ??

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 05.02.2014, 19:05 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Пишат из нета, че е вкусно и много полезно, имало 5 различни вкуса, ха сега де. Трябва да се пробваме, пък каквото ще да става. smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
azaliaДата: Четвъртък, 20.03.2014, 11:14 | Съобщение # 9
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 26
Статус: Offline
Аз имам китайски лимонник около 6-7 години и все още нито е цъфнал,нито е вързал.Качила съм го на асмата и е около 3 метра дълго растението.Дано тази година вече да имам плодчета и да го опитам.А това за ракията е супер ,ще го кажа на мъжът ми да спре да мрънка ,че засаждам градината с разни чудати растения.
 
pepeДата: Четвъртък, 20.03.2014, 12:18 | Съобщение # 10
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 353
Статус: Offline
Хм да не би да е мъжки нещо или да му трябва другарче?
 
azaliaДата: Петък, 04.04.2014, 13:48 | Съобщение # 11
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 26
Статус: Offline
Не пише,че трябва другарче.Четох,че е капризна по отношение на място и почва,макар,че смятам че съм му осигурила добри условия.Ще видим тази пролет дали ще цъфне.

Добавено (04.04.2014, 12:48)
---------------------------------------------
Да се похваля!Току що видях,че шизандрата ми има пъпки.Дано се опазят и най-накрая да опитам тези плодчета!

 
OrdonezДата: Петък, 04.04.2014, 13:52 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Поздравления, аз пък съм страшно изненадан , всичките круши Кармен са отрупани с цвят, това ме прави и мен щастлив, не очаквах от голи пръчки да се отрупат с цвят и толкова много листа и то още на 4 април smile

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Петък, 04.04.2014, 19:39 | Съобщение # 13
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Моята СИСИ едва се разлиства но е малка и тънка та си е нормално. Аз съм се навил за тази шизандра и рано или късно /най добре е навреме/ ще я завъдя.
Искам като в NZ да направя ветроупорен пояс и непрекъснато се лутам. То не беше Годжи, то не бяха праскови, то не беше кучешко грозде /последната ми идиотщина/. Накрая ще сложа от този лимонник и край на опитите.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
LiliusДата: Петък, 04.04.2014, 23:35 | Съобщение # 14
Трабант
Група: Приятели
Съобщения: 127
Статус: Offline
Здравейте, и аз имам шезандра която в момента е с пъпки. Някой ден ще я снимам да ви я покажа , а що се отнася до вкуса и наистина има няколко различни вкуса първо е люта като чер пипер после леко кисела леко сладни и леко нагарча ,но ако я държите известно време в устата си да поомекне става по хубава /говоря за сушен плод/ е не е сладка като ягода ,но все пак е лекарство. Мъжът ми е на шизандра и годжи бери а аз съм на чия.Това е за сега по нататък ще сложа снимки.
 
pepeДата: Събота, 05.04.2014, 22:31 | Съобщение # 15
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 353
Статус: Offline
Търся шизандра вариант Rubiflora някой да знае нещо цъфти червенко?
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Шизандра /Китайски лимонник/ (Много полезна лиана за човешкото здраве с гроздчета)
Страница 1 от 212»
Търси: