Резитба на киви - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 23.06.2017, 16:47
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Резитба на киви (Какво трябва да знаем за резитбата на киви)
Резитба на киви
OrdonezДата: Сряда, 12.03.2014, 02:58 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Правилата, които трябва да бъдат следвани, за да се извърши правилна резитба на растението, които са от съществено значение за успеха на отглеждането му.

Приемаме, че резитбата на кивито е подобна на тази която правим на лозите, както в техническия смисъл на думата , така и в периода когато се извършва.
Все пак имайте в предвид , че кивито образува много повече леторасти отколкото лозите, плодоноси изключително обилно и се оставят по дълги "майки"
Що се касае за времето от личен опит ще споделя, че най доброто време за резитба е месец февруари, най късно до 15 март , трябва да сме извършили това мероприятие. Разбира се , добре е да се съобразим и с климатичните условия и безопасния период, не бива да бъде преди потенциална опасност от изключително ниски температури.
Ако разбира се не искаме сами да си усложним нещата smile . Режат се клони, които са плододавали предходната година , режат се в основата, като се оставят други, които са израстнали предходната година като се оставят с дължина 7-8 пъпки, може и по малко но минимума е 5-6 пъпки
След като приключим с това действие оглеждаме стъблото на растението, кивито има характер да пуска издънки в основата, които трябва да бъдат премахнати, ако откриете такива ги премахвате незабавно.
Важно правило е да бъдат отстранени всички вплетени клонки, тъй като те ограничават навлизането на светлината върху плодовете. Плодовете огрявани частично от слънцето трупат повече захари от тези които са на пълна сянка.
За торенето сме говорили мисля, в промишлените насаждения се практикува торене , веднъж годишно.
Процедурата е лесна, от тук нататък сте вие на ход.
Забележка : Аргутите се режат по друг начин, ще пишем и за тях.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 08.10.2014, 11:51 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Поста съм го писал в началото на септември в Гърция на файл, но понеже нямах нет, сега го публикувам, така, че за някои мероприятия е вече късно, но за догодина става smile

Колеги от опит мога да ви кажа, че сега е момента да се реже кивито и по специално Actinidia Chinensis и A. Deliciosa .
Както всички знаем, кивито расте изключително бързо и за година, скелетните му клони, могат да достигнат до 8 метра. Това е нежелано развитие, за това силно растящите клони се скъсяват при нужда няколко пъти годишно . Едновременно с това резитбата стимулира клона да изкара странични разклонения, а точно тях ще използваме като плодни клони.
По време на вегетацията е нужно да се отстраняват конкурентните леторасти на основния водач, който сме привързали към тела, ако отглеждаме асмовидно.
Обикновенно цъфтят първите пъпки на леторастите от същата година. Повечето от цъфтящите клони израстват по двугодишните плодни клони. Те дават най богат плод и доставят най добрите плодове като цяло. Докато при аргутите е достатъчно само да се почистят изсъхналите клонки по гъстите участъци, то при чиненсиса и делициозата е необходима последователна резитба на плодната дървесина, за да се постигне добро качество. Реже се през лятото , най добре през септември.

Плодните клонки се режат до 5 пъпки след плодовете, а при втората резитба, до една или две пъпки след плодовете. Като се има в предвид, че сме изпуснали първата резитба, то сега (началото на септември ), режете до две пъпки след плодовете.
След като приберете реколтата, до края на октомври, плодните клонки се режат до пръчки с две до четири пъпки.
След три години експлоатация на плодния клон, вие трябва да го отстраните целия. Режете го до годишен пръстен и новите странични леторасти се формират като нови плодни клони.
За да се осигури равномерен добив се премахва не повече от една трета от старата плодна дървесина. Резитбата за подмладяване се прави през зимата, за България препоръчвам края на февруари.

И запомнете нещо важно. При обилна реколта , прореждането на плодовете на зелено е задължително, така получаваме плодове с по добри вкусови качества и разбира се по едри.
Подмладяването на дръвчетата се прави на всеки седем - осем години, като остарелите основни клони се премахват и се оставят младите за тази цел.
Надявам се да съм в бил полезен.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Резитба на киви (Какво трябва да знаем за резитбата на киви)
Страница 1 от 11
Търси: