Arbutus andrachnoides - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 29.06.2017, 01:45
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Arbutus andrachnoides (Хибридно ягодово дърво)
Arbutus andrachnoides
OrdonezДата: Вторник, 06.05.2014, 17:52 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Цветът на този вид е от кремаво бял до розов, клоните са пурпурно червени, листната маса е тъмнозелена и лъскава. На практика този вид може да се намери само при нас, за сега разполагаме само с изключително големи плододаващи дървета с диаметър на стъблата 20 - 30 см, от есента ще ви предложим и по млад посадъчен материал. Вкусът на плодът е по добър от Унедо, а общата визия като цяло е уникална

Прикачвания: 1194285.jpg(447Kb) · 3618264.jpg(403Kb) · 8168135.jpg(318Kb) · 8201137.jpg(264Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 01.09.2014, 12:59 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Открих много интересни кумарки в Гърция в една планина, прилагам снимки, но преди това малко повече инфо на български

Arbutus andrachne L.

Сем. Ericaceae – Боровинкови

Природозащитен статут. Критично застрашен [CR C2a(i); D]. ЗБР.

Морфология и биология. Вечнозелено бавнорастящо дърво, достигащо 6 m височина, с широка корона. Кората червеникава, ежегодно опадваща на ивици. Младите клонки голи. Листата продълговатоланцетни, с целокраен листен ръб. Съцветията изправени метлици, цветовете бели, камбанковидни, ароматни. Плодът оранжева ягода, до12 mm в диаметър, с грапава повърхност. Насекомоопрашващ се вид. Цв. ІІІ–ІV, пл. ІХ–Х. Размножава се със семена.

Местообитания и популации. Сухолюбив вид. Среща се в средиземноморски нискостъблени храсталаци и горички, предимно по каменисти склонове, по-често на кисели почви. Популацията е представена от разпръснати на значителни разстояния индивиди, като около тях не се откриват млади растения. От откриването му през 1986 г. досега са установени 6 индивида, като 2 от тях са пренесени от местните хора в селата (единият загинал).

Разпространение в България. Родопи (Изт. – селата Долно Луково, Горно Луково, Мандрица, Костилково, Черна Черква); до 300 m н. в.

Общо разпространение. Източно Средиземноморие (Албания, Гърция, България, Турция, Крит, Кипър).

Отрицателно действащи фактори. Видът се среща на климатичната граница на ареала си с единични индивиди и това го прави критично застрашен. Заплаха са горските пожари и интереса на местните хора към него и опитите за пренасянето му в селищата като възрастно дърво.

Предприети мерки за защита. Защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие. Находищата попадат в защитенa зонa от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България.

Необходими мерки за защита. Необходимо е продължаване на издирването на вида в района с мониторинг на известните дървета. Маркиране на индивидите със знак за защита и провеждане на популяризаторска дейност сред местното население и лесничейства.

Литература: Велчев и др., 1989; Петрова и др., 1999.

Автор Антоанета Петрова

Снимките са авторски на Георги Гошев, всяко публикуване без упоменаване на източника е забранено по смисъла за авторското право.
През есента на 2014 година ще имаме артикула в онлайн магазина ни, на цена от 25 лв за брой за 1 метрови растения.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Arbutus andrachnoides (Хибридно ягодово дърво)
Страница 1 от 11
Търси: