КИВИ - ЕКЗОТИКАТА И В НАШАТА ОВОЩНА ГРАДИНА - Page 4 - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 07.12.2016, 11:37
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 4 от 22«1234562122»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » КИВИ - ЕКЗОТИКАТА И В НАШАТА ОВОЩНА ГРАДИНА (Как да се грижим първите четири години)
КИВИ - ЕКЗОТИКАТА И В НАШАТА ОВОЩНА ГРАДИНА
chainsawmasterДата: Сряда, 06.06.2012, 00:40 | Съобщение # 46
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 55
Статус: Offline
diqnlubenov, ако може два-три съвета и от мен за кивито. Като гледам почвата ти е доста тежка, чакълеста и сбита (не знам дали е само при кивитата или навсякъде е такава), мъжкото все едно си го "удавил" в блато и корените му са задушени, те не могат да се развиват и нарастват при тези условия и за това се е "запарчило" така. Женските въпреки че ти растат, някои от листата им са доста жълти и хлорозирали, виж да не си прекалил с азота (в тежка почва той се задържа повече, и когато ториш слагай в по малки дози) или пък ти е много варовита водата, добавяй желязо през няколко поливки. Направи си поливни ямки покрай всичките растения, така когато поливаш водата ще отива където трябва (при корените) и няма да се губи напразно. Ако ти е такава тежка почвата, освен оборският тор, добави речен пясък и листовка, за да я направиш по-рохкава и с добър дренаж. Разрови малко земята покрай мъжкаря, да не е толкова дълбоко зарит и корените му да са по на плитко, за да дишат. Не прекалявай с поливането (разреди поливките), при тежка почва влагата се задържа по-дълго и се създават условия за загниване на корена.
 
maniakДата: Сряда, 06.06.2012, 18:56 | Съобщение # 47
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 52
Статус: Offline
Моите кивита са започнали да се увиват сами около колчетата biggrin Новият прираст вече е към 60-70см. Листата сякаш започнаха да позеленяват cool



Съобщение редактирано от maniak - Сряда, 06.06.2012, 18:56
 
OrdonezДата: Четвъртък, 07.06.2012, 15:27 | Съобщение # 48
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline

Varietà :: Actinidia - Soreli с жълто месо , най едрото киви , средна маса 120 гр, Хейуърд дава средна маса 90-100 гр



SORELI®
Su concessione dell'Università di Udine.

ORIGINE: prende la sua origine da incrocio di A. chinensis A137 x A. chinensis A134.41 eseguito nel 1997 da Guido Cipriani e Raffaele Testolin dell’Università di Udine VIGORIA: simile ad Hayward con elevata fertilità delle gemme e fiori singoli EPOCA DI FIORITURA: anticipa di 9-10 gg Hayward. FRUTTO: frutti sono di forma regolare ed allungata, colore della buccia marrone brillante, colore della polpa giallo intenso, peso medio dei frutti superiore a 100 g, una conservazione in frigo che arriva fino a 90-120 gg e con un giudizo al consumo che risulta molto interessante visto il buon equilibrio tra zuccheri ed acidità. EPOCA DI RACCOLTA: precoce e anticipa Hayward di 30 gg circa. IMPOLLINATORE: L'impollinatore che viene consigliato è Belén (domanda di brevetto europeo n.20020864 del 14/06/2002 a nome dell'Università degli Studi di Udine), selezione maschile di Actinidia (A. chinensis) costituita da Raffaele Testolin Dell'Università di Udine.




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
maniakДата: Вторник, 19.06.2012, 13:40 | Съобщение # 49
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 52
Статус: Offline
Ордонез, как ти изглежда кивито? За 2 седмици порасна над 80см. wacko Листата позеленяха още, виж как изглежда в момента biggrin

 
OrdonezДата: Вторник, 19.06.2012, 16:35 | Съобщение # 50
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Ами маниак според мен кивито до есента ще се качи спокойно на асмата и щом се качи веднага му пензираш върха да се разклони , говоря за женските, а мъжкото него го съкрашавай повечко да не заема много от местото на женските. А ето и качествен Хейуърд инвитро какви клонинги ражда smile

Хейуърд , всичките плодове са като от конвейр еднакви , това е добре, наблюдава се правилна форма и никаква сплесканост




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
to30Дата: Петък, 19.10.2012, 23:01 | Съобщение # 51
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
А трябва ли да се зазимява кивито?
 
OrdonezДата: Петък, 19.10.2012, 23:37 | Съобщение # 52
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Не разбира се, не му трябва зазимяване, кивито , както в цяло пловдивско, така и в селата около Чирпан , където зимата е ад и има страшни студове, си расте на воля, без зазимяване. Скоро ще имаме и сорта Сорели, така дългоочакван, днес имахме среа с представители на Витроплант - Италия, ще внасме от тях , както посадъчен материал, така и препарати и торове.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 01.11.2012, 23:48 | Съобщение # 53
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Скъпи приятели, от днес можете да стартирате брането на сорт Хейуърд, до 15 ноември трябва да сте привършили , сега е момента да се събере реколтата. захарта отговаря на нормата за да бъде съхранявано дълго време. Ако искате да ви узрее в събрано състояние по бързо, просто сложете в една чанта килограм - два киви , добавете две ябълки и завържете чантата, след няколко дни (5-6) ще имате перфектно сладко и зряло киви. Успех.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 03.11.2012, 21:45 | Съобщение # 54
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Днес натоварихме един камион киви заради ниската му цена в момента в Гърция, аз лично за първи път виждам такъв масив с вложени толкова много средства, като се започне от италианските колове на стойност 22 евро за брой, минем през френските телове, които се оказаха пластика с 15 години фирмена гаранция и стигнем до английската мрежа против халази(градушка) с 12 годишна фирмена гаранция. Реколтата тази година е слаба защото от 1 май до 20 май не е спряло да вали и е нарушено опрашването, добива е 80 тона от 60 декара , което е просто смешно, но такъв е живота.



Прикачвания: 1630774.jpg(291Kb) · 7035910.jpg(181Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 23.11.2012, 00:33 | Съобщение # 55
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Това е посадъчния материал от Витроплант Италия , който предлагаме тази година , сортове Бруно, Хейуърд (женски) Матуи и Томури (мъжки). Съжалявам но съпругата ми не пожела да влезе лицето и в кадър и за това изрязох снимката.



Информация относно подложките на Хейуърд .........
.......
D1 VITROPLANT® Esclusiva Vitroplant
Vitroplant exclusive. Seedling of Actinidia deliciosa, obtained at Vitroplant. The only clonal rootstock used on an industrial scale for kiwifruit; it has proven to adapt well to less favourable pedological conditions such as calcareous, compact and dry soils.
Прикачвания: 5342705.jpg(67Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 30.12.2012, 20:24 | Съобщение # 56
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Новия Сорт Сорели (жълто киви), скоро и в нашия магазин, високата му цена на производителя Витро плант беше причината да не направим вноса. Идеята е да не надвишаваме 15 лв за растение, поради запазените права на фирмата производител сме принудени за момента да плащаме и лиценза за правото да го предлагаме в момента разполагаме с единични бройки за лични нужди. Надявам се рано напролет да успеем да минем между капките и да осъществим вноса на този толкова ароматен сорт.





Информация относно подложката на Сорели ........
........Z1 VITROPLANT (Dom. Brev. In corso) Esclusiva Vitroplant
(EU patent pending) Vitroplant exclusive. Hybrid of Actinidia deliciosa x Actinidia arguta obtained at Vitroplant. Shows good resistance to cold, ferric chlorosis and soils with low permeability and lack of water. Creates medium-high vigour. We believe this rootstock is suited to the new kiwifruit belonging to the Actinidia chinensis species, which compared to the Hayward cultivar, show less vegetative vigour and lower resistance to unfavourable pedological and climatic conditions.
Прикачвания: 7725060.jpg(80Kb) · 8355016.jpg(67Kb) · 0191692.jpg(83Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 30.12.2012, 20:25 | Съобщение # 57
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Понеже обединих двете теми за кивитата и това мнение , макар и старо попадна тук....любовта ми към плодът киви започна през 1996 година когато при едно посещение в Петрич се запознах отблизо с това растение. За съжаление днес вече 500 те декара тогава са силно занемарени и реколтата е доста дребна - слаба и поради прибързаното им бране не толкова добри вкусови качества. Преди 8 години започнах да експериментирам с два сорта Хейуърд и Бруно които внесох от Италия . Какво установих за тези години - първият е доста едър имам плодове до 120 грама при натоварване на дръвчето до 40 кг и при правилна резитба и редовни поливки резултатите са перфектни. Втория сорт Бруно е издължен красив малко по светла кожица и по мое мнение доста по вкусен и ароматен (лично мое мнение) но по малко продуктивен и едрина на плодовете до 85 грама , но пък за сметка на това по търсен на пазара на запад ( мои наблюдения ) в Швейцария и Германия (сравнявам цените на двата сорта в хипермаркетите). Така относно отглеждането какво забелязах , плодовете не обичат слънце , кожата втвърдява нормална реакция за защита , даже е възможно вдървесяване и пригор с което се нарушава красивия външен вид. За да трае по дълго след беритба са нужни няколко правила да се спазват. Първо да се бере в беритбена зрялост за нашия климат след 15 ти октомври и натрупали захари над 14% в противен случай доузряването му се нарушава фатално и вкусовите качества не са добри. Колкото по късно се бере толкова повече захари трупа но за сметка на това съхранението му се съкращава по бързо омекват плодовете. Второ важно правило е да не се съхранява с ябълки в едно помещение - това е пагубно за плодовете узряват с часове макар и да са твърди като камъм доста бързо узряват, освен ако не искаме да предизвикаме зреене (ускорено) . Тогава се нареждат един ред каси ябълки на палета или на земята а върху тях се слагат касите с киви - това се прави когато желаем бързо узряване , но тогава качеството на вкуса се занижава. Не изисква никакви специални грижи .
В Гърция и Италия има строги закони , които са тясно свързани с беритбата на плодовете , аграрното министерство обявява кога има натрупала захарност и може да се бере всяка година е различна дата. Нарушаването на този закон води до големи санкции. Темата за качеството на някои партиди е много дълга , за това ще я обобщя накратко. Законите са за това за да се нарушават. Така един пример. Береш плод преди разрешената дата , взимаш добра цена . Нас не ни интересува качеството на плода като вкус нас ни интересува цената и пазара. Мисля се сещаш за какво говоря за да не изпадам в подробности. Това първо. Второ районите които се славят с много насаждения примерно в Гърция са Арта, Хрисуполи (Кавала), Катерини( най вкусното) и Верия ( Вергина, Мелики и Епископи). Естествено киви от Катерини в България влиза много рядко изключение прави в годините с прекалено силна реколта. Това което си копуваш от магазина се лагерува на 2.1 - 2.4 градуса по целзии при 72 % влажност в камерите. Кивито което се лагерува се опакова и се изнася за пазари предимно Германия и Русия. Всичко останало с показатели под необходимата захарност която е описана грижливо в дебелите бумаги още в дена на събирането на реколтата се изнася за Албания , Македония, Румъния и някоя друга братска държава като Молдова например. Това е накратко пак казвам темата е голяма и обширна. А да не говорим , че психиката на човек е следната - няма нищо по хубаво от мойто. За случая ще ти разкажа един куриоз. Дълги години живях в най прекрасната държава в Европа , (Швейцария) , там например ябълките из магазините които са си тяхно местно производство се маркират с един червен печат "кръст" и когато един швейцарец види това казва : Ехаа ей това вече е ябълка. Естествено за мен Тиролските са по хубави но за него си са най техните, така е и с всичко що си произведеш сам. Малко се отклонихме от темата. Та по темата .... Един съвет независимо колко ти е голямо дървото смятай не повече от 65 кг не бива да оставаш , аз например оставам максимум 45 кг но за сметка на това имам много дървета и това компенсира разликата е за сметка на качеството. Ако търсиш количество това е друга тема. Прореждането става след оплождането когато плода стане с едрина колкото джанка 2 см в диаметър. А относно вкуса тук не споря, той зависи както от любоста с която отглеждаш растението така и от почвените съставки, не се и съмнявам във вкусовите качества на твоето, но докато българина се научи да купува на вкус а не с очите си ще мине мнооого време. Един малък пример ако оставиш една едра червена ябълка отгледана в швеция примерно на север с малко слънце и една ябълка от моята градина от неизвестен сорт обаче расла на слънце и натрупала захари, едно малко детенце коя ще избере...... естествено шведската , защото очите купуват smile И накрая относно бледостта , бледостта ( на месото) се получава от прекалено голямо съхранение на ниски температури , е няма такова киви от сорт Хейуърд бран на юг от БГ във фаза беритбена зрялост, който да го скъсаш и вътре да е светло зелен. И вече наистина накрая едно допълнение, киви се развива по добре на сянка тъй като е лиана и плодовете стават по свежи на външен вид само ако са засенчени добре , аз покривам моите с мрежа с пропускливост 40%, издържа 3-4 години (мрежата и не е скъпа).
Сянката върху него, не влияе дотолкова колкото да има някакво значение, щом е на асмалък е достатъчно листата да правят сянка на плодовете смисъл да не се прореждат лятото с цел да се изпича плода както някои правят по схемата на гроздето (което е грешно). Торенето е добре да е с Урея (карбамид) или с комбиниран тор NPK 15:15:15, а най добре с угнила тор наесен и рано на пролет по време на дъждовете. А принципно на сянка стават по дебели леторастите, закономерност при лианите. Едрината на плода зависи изцяло от резитбата , всичко останало е напомпване :). Пичовете както казваш то кой не ги изпуска , само до това ни е лятото в най натоварения сезон, аз също не ги махам , но пък за сметка на това резитбата която правя февруари е доста стряскаща :). Пак се отклоних , предпочитанията му са - слабо киселина почва (рН 5 - 6,5), добре отводнена, богата на органична материя. Листата му могат да покажат липса на азот, а и не понасят солените почви. Растенията са smile консуматори на азот, който следва да им се набавя през първата половина от периода на вегетацията. Късното му добавяне пък ще повиши размера плодове (теглото), а също и влияе на следберитбеното му съхранение. Мулчиране с тор, компост или слама е много полезно. Но нокога в пряк контакт със стъблото. Радвам се че споделяте наблюдения върху развитието на плода , добре е също някой да сподели как успява да го запази по продължително време. И също което много ме интересува кой какви захари успява да натрупа в плодовете си преди да ги събере. Миналата година направих 2 реда от по 10 дръвчета на конструкция Т- образна , не съм я завършил но смятам сега до май месец да я завърша и да експериментирам с оформянето на короната и ще кача снимки живот и здраве.




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
mvankuДата: Неделя, 30.12.2012, 20:25 | Съобщение # 58
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 8
Статус: Offline
Здравей,
имам засадено киви джени развива се много добре и вече се е качило на асмата, но ме притеснява зимата. Какви грижи трябва да положа за да не се притеснявам?

П.С. Кивито е засадено в началото на юни и вече е на един месец.

Благодаря предварително. smile


Съобщение редактирано от mvanku - Вторник, 03.07.2012, 14:30
 
OrdonezДата: Неделя, 30.12.2012, 20:25 | Съобщение # 59
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
mvanku, добре дошъл, първо беше добре да споделиш къде се намираш , от географска гледна точка , за да направим по образна представа за климата ти там. Според мен лично не би трябвало да се притесняваш за Дженито, поне аз незнам случай на загинало в нашите ширини, добре е да се види снимка на самото растение, пензирал ли си го и каква е дебелината на ствола на 1 метър височина от земята. Тогава ще се даде по обективна преценка на развитието му и шанса му за оцеляване в открит грунт в проценти.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
mvankuДата: Неделя, 30.12.2012, 20:25 | Съобщение # 60
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 8
Статус: Offline
От Дряново съм /кивито е засадено на село на 5км. от Дряново/, но по принцип живея в София. Снимка ще мога да ти пусна някъде към двадесето число на месеца. Последно като го засаждах ми се струва, че беше около 0,5мм /не повече, но може и да беше по-малко/ предполагам едногодишен резник Холандско закупено от Практикер. Мисля си обаче, че може да си взема от Actinidia deliciosa ´Hayward`, само незнам дали мога да ползвам Дженито като мъжко. Много благодаря за бързия отговор. smile

Съобщение редактирано от mvanku - Вторник, 03.07.2012, 15:28
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » КИВИ - ЕКЗОТИКАТА И В НАШАТА ОВОЩНА ГРАДИНА (Как да се грижим първите четири години)
Страница 4 от 22«1234562122»
Търси: