Смокиня - Ficus Carica - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:16
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 341233334»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Смокиня - Ficus Carica
OrdonezДата: Вторник, 17.01.2012, 23:26 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Увода към тази тема ще е сбит и концентриран с по малко разводняване а долу в постовете може да се коментира и да се задават въпроси:

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ЗНАЧЕНИЕ
Смокинята (Ficus carica) принадлежи към рода Ficus, семейство Moracea. Предполага се. че културната смокиня е полихибрид от естест-вено кръстосване ма няколко сродни вица. Като култура има промишлено значение в страни с топъл климат около Средиземно море и други райони със субтропичен климат. България е се-верната граница за разпространение и нас е разпространена главно по Южното черноморс-ко крайбрежие и Югозападна България. Плодовете имат висока хранителна стой-ност и се консумират в прясно и преработено състояние (конфитюри и сладка, мармалади, компоти и сушени). Те са богати на усвоими захари (до 75% в сушените плодове), витамини (А и В), биологично активни и минерални ве-щества (соли на калия, калий, мед. фосфор и др.). Те действат лечебно и диетично и са полез-ни при болести на сърдечносъдовата и хранос-милателна система.

БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ
Стопанската стойност на вида се повишава от ранното встъпване в пподоношение и голяма родовитост. При топъл и влажен климат образува дърво с големи размери, а в по-северни и хладни райони, като нашата страна, представлява храст с няколко стъбла, Е плодоношение встъпва още на втората година, но пълен добив (до 30-40 кг на дърво) се получава на 7-8 година. Смокинята е разделнополово, вудомно растенив. Едно мъжко растение осигурява опрашване на 20-30 женски растения,което се има предвид при създаване на насаждения. Съцветията на женските растения се наричат фиги, а на мъжките -каприфиги. Устройството на цветовете при рода Ficus е много специфично Съцветията представляват торбесто образование, в чиято кухина са разположени многобройни цветове. Съцветията постепенно преминават в съплодия, без да се наблюдава видим цъфтеж.
Оплождането се извършва от дребна осичка (бластофага), която преминава през тесен отвор на съцветието. Осата има три поколения годишно (всяко по 20-30 дни), на които отговарят три плодови генерации.

СОРТОВЕ


Има над 900 сорта мисля че е излишно да се пише за тях можете да разгледате тук ЛИНКОВЕ КЪМ САЙТОВЕ ЗА СОРТОВЕ СМОКИНИ
ИЗИСКВАНИЯ Смокинята е растение на топлия, субтропичен климат. Температури под -15°С повреждат едногодишната дървесина, а по-ниските температури причиняват измръзване на дърветата до корените. Смокинята вирее най-добре на глинесто-песъчпиви, хумусно-карбонатни или наносни почви с неутрална или слабо алкална реакция. Неподходящи са тежките глинести, кисели, засолени почви, както и много плитките и сухи почви. Тя е сухоустойчиво растение, което понася по-добре въздушната от почвената суша. Оптимално е съчетанието на по-влажно време през зимата и пролетта и сухо през лятото и есента (август-октомври), когато зреят плодовете. Валежи по време на зреенето причиняват напукване, загниване и влошаване качеството до напълно негодни.

РАЗМНОЖАВАНЕ
Смокинята се размножава чрез издънки, зрели и зелени резници. Посадъчен материал най-лесно се произвежда чрез вкореняване на резници, които се събират от едногодишни клончета с дебелина 1-2 см. По-добри са резултатите, ако основната част на резника е двугодишна. Резниците са с дължина 20-22 см, като в основната се режат на 2-3 мм под най-долната пъпка, а горния - на 1 см над горна листна пъпка. Те се произвеждат най-добре през есента след листопада, а при опасност от измръзване - през пролетта. Резниците се засаждат във вкоренилище. При производството на посадъчен материал трябва да се има предвид съотношението между мъжки и женски растения.

СЪЗДАВАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА НАСАЖДЕНИЯ
Добре вкоренените растения се засаждат на разстояния 5 х 4-5 м. Сортовете се групират в парцели в зависимост от изискванията за опрашване и срока на зреене. На 100 дървета фаги (женски) се засаждат 5-6 каприфаги (мъжки), разпределени равномерно. При есенно засаждане дръвчетата се загърлят на 20-30 см над почвената повърхност, за да се запазят от измръзване. В зависимост от условията смокинята се формира като едностъблено или полухрастовидно (с няколко стебла). У нас се препоръчва полухрастовидно формиране. За тази цел първата година след засаждането растенията се режат на 1-2 пъпки над земята. От покаралите леторасти през втората година се избират 4-5 за формиране на стъблата. През третата година от всяко стъбло се оставят по 2-3 нови клона за изграждане на короната. След встъпване в плодоношението резитбата се свежда до проверяване на короната, премахване на изсъхналите, болни и счупени, както и на ниско разположените клони. Благоприятно върху узряването на плодовете се отразява пензирането на зелените леторасти на 8-10 оформени листа към средата на юли, с което се ускорява зреенето на плодовете. През вегетацията се извършва премахване на пристъблените издънки, с което се подпомага узряване на дървесината.

БЕРИТБА
Показател за узряване на плодовете е отделянето на млечен сок при откъсване на плодовете върху дръжките. Поради това че плодовете не узряват едновременно, се налага провеждане на минимум 5-6 беритйи. Беритбата на плодовете се извършва в различна степен на зрялост в зависимост от предназначението на плодовете. За преработка в сладко плодовете се берат недоузрели, а за сушене - след като започнат да увяхват. Узрелите плодове не понасят продължително транспортиране и съхранение. При температура 0-1" С могат да се съхраняват няколко дни, Каприфагите (мъжките смокини) се берат зелени и еднократно. Те понасят добре транспортирането. При беритбата се отделя млечен сок. който предизвиква повреди на човешката кожа, подобни на изгаряне, поради което се препоръчва брането с гумени ръкавици. От икономически важните болести по-важна е антракнозата. а от неприятелите -шокиновата муха, молец и смокинова бълха
Прикачвания: 4724578.jpg(38Kb) · 2822419.jpg(35Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 23.01.2012, 23:27 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Ето какво се прави от мъжките смокини в края на май месец, преди да умекнат и прецъфтят.

Прикачвания: 0055359.jpg(49Kb) · 5822873.jpg(64Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 23.01.2012, 23:58 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
В Европа са познати над 50 сорта смокини с търговско предназначение . Аз ги описвам като зелени, жълти и тъмни. Наименованията им са много и е трудно да се класифицират като изключим утвърдените френски сортове , като Бланш , Бордо и Вердал. Тези три разновидности (Бланш, Бордо и Вердал ) имат различни имена в различните краища на Европа, където те се отглеждат или даже пуснати в продажба. Бланш е наименованието на светлите сортове и принципно е станала нарицателно за всички от вида. Във Франция този сорт обикновено се нарича Марсилия, най-вероятно поради произхода му или евентуално поради факта че на местните пазари се среща в изобилие. Бордо е район в който растат много разновидности на смокинята с най срещан сорт Негрон , който пък носи името на гр. Negronne. Джорджо Галесио пък дава името Cuore, което означава "във формата на сърце", през 1817 г.на смокиня вече известна като "Рубадо" в Лигурия.
Моето кратко описание няма да ви позволи да идентифицирате всички сортове смокини, които се срещат на стария континент, но може да помогне поне да не се бъркат някои от по известните или пък поне да се сравнят два сорта. Ключът към идентифицирането на смокините е тяхната листна маса и техните плодове като форма.
Плодове форми
Формите на смокиновите плодове: AE - сферични дълга дръжка; FK - сферичен с дръжка, I- сплеснат дълга дръжка; J- сплеснат с дръжка; KM- спираловиден; N, крушовиден с дръжка ; О-Т- удължено крушовиден; U- косо-крушовиден.
Сортовете с латинското им наименование:
A, Précoce de Barcelone; B, Ischia; C, Pastilière; D, Madeleine; E, Marseilles; F, Toulousienne; G, Martinique; H, Dauphine; I, San Pedro; J, Calimyrna; K, Bourjassotte Grisé L, Brunswick; M, Gouraud Rouge; N, San Pietro; O, Fraga; P, Panachée; Q, Gota de Mel; R, Pied de Boeuf; S, Ficus palmata; T, Marabout; U, Datte.

Forms of fig fruits: A-E, spherical w/o neck; F-K, spherical with neck; I, oblate without neck; J, oblate with neck; K-M, turbinate; N, pyriform with neck undifferentiated from body; O-T, pyriform; U, oblique- pyriform. A, Précoce de Barcelone; B, Ischia; C, Pastilière; D, Madeleine; E, Marseilles; F, Toulousienne; G, Martinique; H, Dauphine; I, San Pedro; J, Calimyrna; K, Bourjassotte Grisé L, Brunswick; M, Gouraud Rouge; N, San Pietro; O, Fraga; P, Panachée; Q, Gota de Mel; R, Pied de Boeuf; S, Ficus palmata; T, Marabout; U, Datte.
Смокиновите листа също се различават значително. Има две системи, използвани за тяхното описание. Първата от тях е изготвена от Хю Стърнс около 1903г. Той разделя смокинови листа на пет вида: Листа Бамя, гроздови листа, кленов лист, лъжицо подобни, и дъбово листо.. Не е лоша системата, но трябва да се запознаете с листата на смокините отблизо. Най-често срещаните са дъбовите. Стърнс не е доволен от собствената си система и изобретил друга, по-добра система, която той и Монро публикуван през 1907. Следващата фигура и легенда е от 1941 година, статията - "Смокинята - Характеристики полезни за идентифициране на съответните сортове":

Графика на листните форми.

Leaf entire
base truncate--Hamma (A)
Leaf palmately lobed:
Base decurrent--Ischia (B)
Base truncate--Alma or Stanford caprifig ©
Base cordate:

3-lobed--Constantine (D)
5-lobed, lobes spatulate--Calimyrna (G)

Base calcarate:

Lobes latate--Mission (E)
Lobes lyrate--San Piero (F)
Lobes lineate--Brunswick (H)

"Decurrent" - base runs down stem.
"Truncate" - base/stem form right angle.
"Cordate" -shaped like valentine heart.
"Calcarate - base forms an acute angle with stem.
Правя си опити с различни сортове от 15 - тина и които не ми харесат на вкус и издържливост ги премахвам , за да дам място на нови насаждения ... ето ви полезен сайт относно сортовете http://www.galgoni.com/ENG/meva_collecio.htm
Ето ви и по лесен начин за разпознаване на сортовете http://www.flickr.com/photos/pixeltoo/2958336166/#/


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 02.02.2012, 17:22 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Снимал съм само смокини на растояние макс 100 метра от къщата ми.Връх на клонка
Всеки оформя как му е удобно за бране дърветата, но е факт че в продължение на 1 месец от тук излизат по около 3 тона смокини на ден , така е било винаги и никога не може да падне такъв студ че да измръзнат, старите хора са преценили това и са насадили смокини , а не Канарски палми, именно защото е така от векове. А както е известно преди освобождението 1878 в Куклен е имало само гърци и турци, като гърците са били 70% от населението, а византийците не са прости хора. И колкото и да падне замръз най много , млади леторасти да измръзнат, които въобще не влияят на реколтата по никакъв начин.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Петък, 03.02.2012, 10:19 | Съобщение # 5
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Ordonez, Ето какво се прави от мъжките смокини в края на май месец, преди да умекнат и прецъфтят.

Любимото ми сладко. Като го гледам и ми закапаха лигите.
Ако споделиш и рецепта за приготвянето му ще е супер.


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Петък, 03.02.2012, 15:27 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Споделям веднага, както и сладкото така и как да си насадим мъжка смокиня. Взимате един плод от смокиния вадите семките и садите, гаранция че ще са мъжки. Така а рецептата.

Събирам от дървото най едрите и месести смокини, точно на 24 май, нито по рано нито по късно, ако пролетта е дошла значително по рано може да изместите тази дата пред 24 и май. Но берат се само наситено зелените по едри плодове. В никакъв случай пожълтелите, те са преминали вече. Рецептата е за една доза. Взимам 100 броя смокини с една вилица ги дупча на две три места финно да не отварям големи дупки, това се прави за да не се свият плодовете при варенето и лесно а достигне водата във вътрешността им. После ги слагам във вряла вода за 5 минути да врат , като във водата предварително поставям половин кафена лъжичка "син камък". След като изтекат 5 те минути вадя, прецеждам , изхвърлям водата и внимателно изстисквам от всяка една смокиня течността която е поела, правете това внимателно за да не ги разкъсате. След това цялото това което правихме се повтаря още 3 пъти. Син камък , варят се 5 минути. изцеждане. Оставаме ги да изстинат и приготвяме захарния сироп (2кг захар + 300 мл. вода), разтваряме захарта и след като се разтвори добавяме смокините и бъркаме внимателно да не загорят постоянно докато сместта се сгъсти , а смокините поемат добре от сиропа и станат с гланциран цвят. После пълним в буркани плодовете плътно, докато всичко е вряло заливаме със сиропа и запечатваме. От така изброените продукти аз затварям 8-9 буркана пълни с плод, който има невероятен и неповторим вкус, неприличащ на нищо друго освен на свежо целени Ficus Carica. Да ви е сладко.
Забележка: Това сладко се прави само от мъжки смокинови дървета , те нямат семена


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Петък, 03.02.2012, 15:37 | Съобщение # 7
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Благодаря за рецептата. Само малко ме притеснява синият камък ( CuSO4.5H2O ) . Не е ли отровен ?
Или пак нещо не съм разбрал ?


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Петък, 03.02.2012, 15:44 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Не не е отровен в тези малки дози, така се прави от как се помня в моя район, а и мисля на доста места още трябва да се разровя, но в Гърция също се прави така.
Тук като поразрових намерих и друга подобна рецепта РЕЦЕПТА


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Събота, 03.03.2012, 12:04 | Съобщение # 9
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Понеже всички ми се смееха и съседи и семейство и познати че не може да се хване смокиня при нашите условия аз реших да си направя експеримент с една малка около 50см. дръвче.
За всеки случай го позакрих защото имах съмнение че зимата ще бъде много студена.
И днеска в най големият вятър ми скимна да видя какво е останало от нея :
Едното плодче аз го бутнах и то падна другото се е мумифицирало.
Заключението ми е да не вярваш на всичко което те убеждават другите а сам да се убедиш.
За това ще експериментирам и с други видове.

ПС: най ниската температура измерена в с.Лозен тази зима е била - 16,9 градуса измерена на 31.01.2012г. в 8:12мин.
Прикачвания: 1717649.jpg(120Kb) · 5372523.jpg(64Kb) · 5277346.jpg(77Kb) · 7368654.jpg(96Kb)


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Събота, 03.03.2012, 18:02 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
При тази смокиня се наблюдават 0% повреди, и то такова нежно дръвче, сади и не се бой, аз довечера ще снимам , защото вече имам карта на фотото оранжерийните смокини да видиш какви листа изкарали завалийките. Любо би ли споделил какъв сорт или ако незнаеш то каква е историята и , рй така за информацийка.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Събота, 03.03.2012, 18:30 | Съобщение # 11
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Смокинята я взех от един пазар в София/Красно село заедно с още няколко овошки. даже ми подариха един НАР кото продавачката беше на 100% сигурна че смокинята ще даде фира както и нара. даже на няколко пъти ме разкандърдисваше да не я взимам. Доколкото си спомням имаше два вида едни на гол корен за които казваше че са от Санданският район и в саксии9контейнери) за които твърдеше че са ги отглеждали около Михайловград в оранжерия. Били с по малък плод от тези на Сандански но били по вкусни. Идея си нямам какъ вид е ако може помагайте ще снимам единият по запазен плод.

ПС: Да кажа само че всички дървета в градината които съм засадил есента са в 100%ва кондиция и без никакви измръзвания през зимата. Това са Хинап, нар, райска ябълка,кайсия и др. по народни видове. Даже нара вече е преместен че на негово място се ширна маслината.


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
Блокиран3Дата: Събота, 03.03.2012, 18:46 | Съобщение # 12
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Ходих да взема двете плодчета запази ли се през зимата :
Имат си аромат меки са не съм ги пробвал на вкус happy
Прикачвания: 6881555.jpg(41Kb) · 0677937.jpg(78Kb) · 0399616.jpg(67Kb)


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/


Съобщение редактирано от chicholyubo - Събота, 03.03.2012, 18:47
 
OrdonezДата: Неделя, 04.03.2012, 01:09 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Започвам да се замислям като им гледам състоянието при теб имало ли е зима ?

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Неделя, 04.03.2012, 09:18 | Съобщение # 14
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Ordonez, Дали пък няма да се окаже мъжка ?

София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
pinokioДата: Неделя, 04.03.2012, 10:05 | Съобщение # 15
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Най ниска температура до минус 16.9 гр. С?.
А, стига бе-направо живееш в Африка.При такава зима можеш да садиш всичко каквото поискаш.
При мен достигаше до минус 29гр.С. и то 20-30 дни подред.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Страница 1 от 341233334»
Търси: