Смокиня - Ficus Carica - Page 3 - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 07:06
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 3 от 34«123453334»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Смокиня - Ficus Carica
OrdonezДата: Събота, 29.09.2012, 13:08 | Съобщение # 31
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Ето , че днес получих 7 резника които сложих най старателно за вкоренаване. На два от тях имаше плодове които премахнах , снимах и разбира се изядох.





Едри плодове, сравнително меки с чувствителна на допир кожица, супер сладки, ароматни, вкуса го определям на типичния за смокините с лек аромат на цитрус. Остава дълъг послевкус в устата. Определено рядък сорт за нашите ширини.
Прикачвания: 9283264.jpg(175Kb) · 0473305.jpg(193Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
u2Дата: Неделя, 04.11.2012, 20:11 | Съобщение # 32
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 1
Статус: Offline
Добър вечер.Много искам да се свържа с Вас във връзка с отглеждането на смокини.Ще си остава няколко начина за връзка.Ще съм Ви благодарен ако се свържете с мен.Сега се регистрирах в този сайт и незнам още как се изпраща лично съобщение.
имейл : georgi7373@abv.bg
тел:0878234045
 
OrdonezДата: Неделя, 04.11.2012, 20:57 | Съобщение # 33
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Здравей колега , след половинчасово сърфиране из сайта ще забележиш че имаме общ чат на първата страница, може и там да задаваш въпросите , може и в темите, винаги има хора които ще ти отговорят компетентно, жалко че повечето в момента са силно ангажирани, като Краси например biggrin , но затова сме тук за да си помагаме взаимно. Успех.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 26.01.2013, 18:34 | Съобщение # 34
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Нови попълнения в онлайн магазина ни през март


Цените информативно ще са следните
в контейнер - 0, 80 Lit. - 9X9X10 cm - 5 лв
1, 50 Lit. - 10X10X17 cm - 8 лв
2, 50 Lit. - 12X12X20 cm - 12 лв
4, 70 Lit. - 15 лв

През март ще бъдат добавени в магазина с актуален снимков материал
Прикачвания: 4098021.jpg(43Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 23.02.2013, 17:18 | Съобщение # 35
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Ето една проба за най небрежното вкореняване на резници от сорта Βασιλικα Μαυρα (Царска Черна) - гръцки сорт с хилядолетна история, славещ се с много добрите си вкусови качества и едрина на плода. Накратко за вкореняването.
5-6 резника , бяха заложени през декември месец в субстрат за разсад в един контейнер като долната част на резника беше зачистена с остро ножче около 3-4 см и бяха потопени в коренов стимулатор. Контейнера се прибра в неотопляема оранжерия след като беше полят обилно с вода. Температурите в оранжерията не са падали под 1-2 С . След като температурите се покачиха значително, преди около седмица - две забелязах пробуждане на резниците от към върха. Единственото нещо което направих е да ги прибера на топло, където стояха не повече от десет дни, включая и днес. Ето резултата.



Растенията се прехвърлиха в собствени контейнери в предвид бързото нарастване на кореновата система и възможността от сериозно сплитане, както и нежелано стресиране при трупането на по голяма листна маса е възможно силно страдане след пресаждането. Желателно е да се извърши това мероприятие възможно най скоро. Ето и резултата


Този сорт зрее началото на август , и плододава до началото на октомври. При контейнерно отглеждане прави две реколти ранна юнска която се бере на една ръка (една беритба) , а втората силната реколта достига до 7 беритби, през 5 дни. Ако говорим за насаждение , то беритбата е ежедневна. като всеки ден се берат различни редове и на петия ден се започва от първия ред отначало. Плодовете са средно едри до едри и достигат до 55-60 грама.
Прикачвания: 2930226.jpg(308Kb) · 9861645.jpg(343Kb) · 0364417.jpg(151Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 22.06.2013, 13:00 | Съобщение # 36
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Първите плодове на смокините от нашия сорт местен кукленски с туркоезичното наименование - "Али паша" (предполага се че сорта е внесен от Гърция преди около 200 години ) има данни за над 100 годишни дървета тук в района. Първата реколта е до края на месец юни и трае едва седмица, а втората реколта е от 1 август до средата или края на септември в зависимост времето. На вкус първия плод не се различава по сладост от основната августовска беритба и е изключително сладък .



Прикачвания: 3217485.jpg(215Kb) · 8191251.jpg(189Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 02.07.2013, 12:26 | Съобщение # 37
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
По молба на клиент , качваме снимки на мъжка смокиня и нейните плодове.



Прикачвания: 3176997.jpg(62Kb) · 4450787.jpg(54Kb) · 7983907.jpg(80Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 10.08.2013, 19:37 | Съобщение # 38
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
За първи път в България се внася американската императорска смокиня от сорта Peter Black. Сорта е сравнително нов и в Европа по данни на най големия производител ( за сега с 3000 плододаващи дървета ) се среща само в Северозападната част на Гърция. Щастлив съм да посещавам през ден масива . Събрах достатъчно материал за размножаване. Сорта се характеризира с изключителен аромат и сладост. Много здрава и дебела кожица, така също и твърда. Това я прави отлична за транспортиране. Внасяме плодовете и за сега единствено в Бургас. Можете да я намерите на голямата плодова борса в Бургас , така също и в по реномираните магазини за плодове и зеленчуци. Цената и на едро е 8 лв за килограм.
Посадъчен материал , ще имаме напролет в достатъчни количества.




Прикачвания: 1143763.jpg(58Kb) · 5738124.jpg(46Kb) · 8308114.jpg(53Kb) · 3520279.jpg(57Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 11.08.2013, 21:00 | Съобщение # 39
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Скъпи приятели, тези 3 нови сорта за България от пролетта ще бъдат налични в нашия онлайн магазин.





Прикачвания: 2894453.jpg(59Kb) · 2162702.jpg(50Kb) · 7063486.jpg(40Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 29.08.2013, 12:01 | Съобщение # 40
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
В магазина ни също можете да намерите сорта "Черният Месия" - наричан още "Францисканеца".
Сорта е описан за първи път в САЩ още през 1768 година, когато францискански мисионери го засаждат в Сан Диего. След дълги години е пренесен и в Калифорния. В момента това е основния сорт отглеждан в Калифорния. А сорта Питър Блак , произхожда от мутация на Францисканеца.

Сорта "Францисканеца" ( Черния Месия )


Сорта Питър Блак


Артикулите ще бъдат качени от днес, но ще изпълняваме поръчки от понеделник.
Прикачвания: 8568648.jpg(42Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 01.09.2013, 10:38 | Съобщение # 41
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Сорта плододава от 15 юли до 30 октомври.
Францисканеца - cv. Black Mission


Прикачвания: 9956552.jpg(117Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 01.09.2013, 11:34 | Съобщение # 42
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Цени на плодове смокини в опаковка дървена или пластмасова касетка (едноредка) комбинирани номера 27 - 34 ( брой смокини в гнезда в една касетка) по сортове към 1 септември 2013 година.
сорт Смирна - внос Турция - 3.70 лв ( ЗБ - Първенец)
сорт Смирна - внос Турция - 4.50 лв ( ЗБ - Бургас )
сорт Питър Бляк - Внос Гърция - 6.00 лв ( ЗБ - Бургас ) - поради високата цена се продава изключително по черноморието.
сорт Бляк Мишън - внос Гърция - 5.00 лв ( ЗБ - Бургас )
сорт Бляк Мишън - внос Гърция - 4.00 лв ( ЗБ - Първенец )
Цените са на едро за килограм. Дано съм дал някакъв ориентир за феновете на плодовете им.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 25.09.2013, 14:56 | Съобщение # 43
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Снимка на смокините ни сорт Францисканеца
Снимката е от 25 септември 2013 година в склада ни в София.




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 22.10.2013, 21:52 | Съобщение # 44
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Смокинята - полезното изкушение

Автор : Теодора Петкова

Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят? Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът на смокинята се развива от специално адаптиран вид съцветие, което е съставено от множество цветове, които просто не се виждат. То е почти затворено, с малки до 1 мм цветчета, подредени по вътрешната му повърхност.
Тези торбести съцветия, наричани сикониум, побират до 2 хил. цвята и с времето преминават в съплодия. Съцветията на женските растения се наричат фиги, а тези на мъжките - каприфиги. Първите са сочният плод, който ядем, а другите са онези „мъжки смокини“, от които в края на май, преди да омекнат, се прави сладко от зелени смокини. Те са и мястото, в което се заселват и размножават опрашващи осички. В края на каприфигите има малко отворче, което дава достъп до вътрешността им на точно определен вид насекоми. Те опрашват растението, а то своя страна дава подслон за личинките им.
Всяка разновидност фикус си има и своя разновидност осичка, която я опрашва. За най-любознателните в случая със смокинята това е Blastophaga psenes
Освен любопитните ботанически особености, смокинята е и сред плодовете, считани за забранения плод, заради който Адам и Ева са изгонени от райската градина. Напълно възможно е, като се има предвид колко вкусна е тя. Към това се прибавя и дълъг списък с полезни хранителни вещества.
И понеже споменахме фикус, да, смокинята (Ficus carica) е от рода Ficus и принадлежи към семейство Черничеви (Moraceae), към което спада и познатата ни черница. Тя е едно от най-древните култивирани растения. Наречена е на мястото, което се счита за нейна родина - древната област Кария в Мала Азия. През 9 в. пр. н.е. смокинята се появява и в Гърция, а Новият свят е завладян от вкусния плод чак през 16 век.
В България смокинята зрее в началото на есента, като беритбата й се извършва на няколко етапа, в зависимост от предназначението й за консумация – сушене, варене, ядене в пресен вид. За жалост, пресните плодовете съвсем не издържат на транспортиране, а съхранението им в хладилника може да бъде най-много до два три дни.

Смокинови плюсове:
Смокинята е богата на много хранителни вещества, които не се губят при изсушаването й, някои дори се увеличават. В изсушените смокини например има завидно количество минерали. Още в древността, римският учен Плиний Стари, в своя известен труд „Естествена история“, отбелязва, че смокините са изключително питателни и се усвояват много лесно от организма, като могат да помогнат за лечение на кашлица, както и за бързо заздравяване на рани.
И без да сме чели Плиний, само няколко смокини са достатъчни, за да усетим благотворното действие на тази сладост, върху организма ни. Смокините засищат повече от добре, в 100 грама от тях има почти 3 грама фибри (в сушените грамовете стават 15). Фибрите освен че спомагат храносмилането, намаляват холестерола и понижават риска от сърдечни заболявания. В плода се съдържат витамините B, РР, С, бета-каротен и минералите натрий, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор.
По съдържание на калий – минералът, който регулира кръвното налягане и други важни функции в организма, смокините отстъпват само на ядките. По отношение на желязото в нея смокинята побеждава дори ябълката. А ако търсите алтернативен източник на калций, то 2 големи смокини ще ви набавят калция от половин чаша мляко.
Хапването на смокини се препоръчва както при анемия, така и при заболявания на далака и черния дроб. Плодът нормализира сърдечния ритъм и е изключително полезен при наличие на тромби.
И накрая, стойностите на хранителните вещества в 100 грама от вкусната наслада говорят сами за полезността й. И всичко това само в 74 калории (249 калории – за сушените) smile :

Добавено (22.10.2013, 21:52)
---------------------------------------------
Смокинята – философският плод

Наричат смокинята философският плод. Причината е, че в древността много писатели и философи я описвали в творбите си като символ на мъдростта. Най-старите данни за използването на смокините за храна и цяр са открити в шумерски каменни надписи, датиращи от 2500 г. пр. Хр. Там е описана технология, при която древният плод се изсушава на слънце, за да може да се ползва и в студените зимни месеци.
Вкусните плодове могат да се използват както пресни, така и сушени. В Северна Америка много често ги използват вместо захар. Смокините са незаменими и при профилактика и лечение на различни болести. Заради високото си съдържание на желязо, калций и витамини те са полезни за малки и големи. Смокините обаче не се препоръчват в големи количества на страдащи от диабет заради високото си захарно съдържание.
Още в древността смокинята е била ползвана за приготвяне на билкови чайове, с които успешно са лекувани възпаления на гърлото и устната кухина, както и различни стомашни проблеми. Гален, който се смята за един от бащите на медицината, смятал, че смокините са много важна храна за войниците, тъй като им давали повече сила и укрепвали тялото им. Хипократ пък често назначавал похапването на смокиня при висока температура.
Отвара от зрели смокини помага за бързо и ефективно спиране на кашлицата, както и при други дихателни проблеми и настинки. Ако презрял плод се разреже на две и с него се наложи цирей или пъпка, той ще ускори изхвърлянето на насъбраната гной. По подобен начин действа и млечният сок от зелените плодове. Той може да се използва при външни рани, както и за прочистване на лицето при младежко акне.
Ако гласът ви е пресипнал след някой футболен мач например, може да го възстановите с отвара от смокини. Трябва само да се сварят няколко парчета узрели плодчета в малко мляко.
Освен при проблеми с гърлото смокинята е чудесно средство за регулиране на храносмилането и други стомашни проблеми. Еднократното поемане на 1-2 плода помага при запек. Разхлабващият ефект се дължи на семената на смокинята. Ако се приемат по 100 грама на ден, то отделянето на урината ще се увели средно с 50 процента.
Магнезиевите соли, на които е богат южният плод, го правят много полезен при различни жлъчни смущения и при някои нервни болести. Съдържанието на калиеви и фосфорни соли пък осигурява на организма защита срещу сърдечни проблеми и задържането на течности от различен произход. Заради желязото в нея пък смокинята се препоръчва при анемия.
Народната медицина отдава дължимото и на листата на смокинята. Те се берат по време на цъфтежа и се ползват при всички видове кашлица. За целта се приготвя следният чай. Две супени лъжици от изсушените листа се заливат с 400 мл вряла вода. Получената отвара се оставя да покисне 1 час и след това се прецежда. За да има ефект, се пие по 1 чаша преди ядене, 4 пъти дневно.

За ползите от листата на смокинята

Смокинята у нас е обичан плод, но явно все още не сме опознали лечебните му свойства и в частност тези, на неговите листа. Освен за прикриване на голи тела в картините, за малцина от нас е известно, че те въобще имат някакво друго предназначение. В действителност от листата има дори по-значителна полза, отколкото от плодовете.
Смокини при диабет
Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.
Понижаване на триглицериди – опасни мазнини в кръвта
Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.
Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)
Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.
Смокинови листа срещу язва
Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа.
Смокинови листа срещу циреи
Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей , или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.
Смокините като антиоксидант
Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.
Калций и калий
След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.
Фибри
Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.
Смокинови листа с кулинарията
Въпреки че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.

Лековитите тайни на смокините

Ядливата част са плодовете (зелени, узрели, сухи), но в народната медицина се използват и листата, и цветовете на смокинята – за лечебни отвари.
Хранителната стойност на пресните смокини се характеризира с относително високо съдържание на вода- 65-80%, на енергия – около 70 kkal/100g, и на захари – около 15-20 % (предимно глюкоза и фруктоза). Количеството на фибри е 3% (в което преобладават водно-разтворимите пектини, но се съдържат и водно-неразтворими целулози), на белтъци – 1%, на органични киселини – 0,2-0,4%, минерали – калий, калций,магнезий, фосфор, сяра, манган; желязо, мед, селен, витамини – С, В1,В2,В6,РР, бета-каротен, витамин Е. Сушените са с по-концентриран състав.
Богатото съдържание на калий прави смокините предпочитан плод при хора със сърдечносъдови заболявания - хипертония, застойни отоци на желязо и манган; в подкрепа лечението на анемии; на магнезий – за преодоляване на констипация (запек) и подобряване на мускулния тонус. Смокинята се нарежда на второ място след портокала по съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява количеството калций, съдържащо се в една купичка с мляко. Ензимите, които се съдържат в състава на смокиновите плодчета, намаляват съсирването на кръвта и намаляват риска от съдови тромбози.
Смокините са едни от плодовете с най-високо съдържание на общи хранителни влакнини (фибри). Водноразтворимите фибри (пектините) притежават сорбционна (попиваща) способност и активират извеждането с фекалиите навън на мазнините от храната и на холестерола от жлъчния сок. Ето защо смокините имат хипохолестеролемично и хиполипидемично действие.Разтворимите влакнини на смокините помагат също така за нормализиране на кръвната захар чрез забавяне скоростта на абсорбцията на хранителната глюкоза. Увеличават чувствителността на клетките към инсулина и могат успешно да се включват в диетични режими за превенция на диабет тип 2.
Пектините свързват йоните на тежките метали (олово, кадмий, живак, стронций и др.), поради което смокините са подходящи и за целите на предпазно-професионолното хранене.
Неразтворимите фибри (целулоза, хемицелулоза, лигнини) в състава на смокините помагат за поддържане колониите на полезните бактерии в червата, които участват в продуцирането на късоверижни мастни киселини (пропионова, маслена). Играят важна роля в поддържане на имунитета на организма и в потискане на патогенни бактерии в червата, т.е. в превенцията на злокачествени образувания и хемороиди на дебелото черво. Малките зрънца на смокините попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове.
Общото количество влакнини на смокиновите плодове увеличава обема на консумираната храна, засилва усещането за ситост и допринася за контрол и редукция на телесното тегло.
Богатото съдържание на антиоксиданти (полифеноли) неутрализира вредните свободни радикали, намалява риска от сърдечносъдови инциденти, както и от неблагоприятните ефекти на стреса. Неотдавна беше установено, че изсушените смокини имат високо ниво на полифеноли (антиоксиданти) и фитостероли (спомагащи за намаляване риска от високи нива на серумния холестерол, съответно – от образуване на атеросклеротични плаки).
В българската народна медицина са се наложили и листата на смокинята заради фунгицидното им (противогъбично),бактерицидно и противопаразитно действие, използвано при затруднено дишане (задух), кашлица, стомашни и чревни болки, при болестта на Бюргер (запушване на кръвоносни съдове).
Външно запарките се употребяват за гаргара при гърлобол/зъбобол, за налагане на лапи при гнойници по кожата и изгаряния, за бани, компреси и др.
Вътрешно се прилагат като билков чай: 2 супени лъжици от изсушените смокинови листа се заливат с 500 мл вряла вода, киснат 2 часа, а количеството се изпива по равни части преди ядене 4 пъти през деня.
Известно е, че 2-3 смокинови плодчета, сварени до покафеняване с чаша мляко, спомагат за преодоляване на дразнещата кашлица и за укрепване на имунната система.
Смокинята е полезен плод и за всеки, който желае да покачи телесното си тегло.
За целите на различните хранителни режими е важно в какви комбинации с други храни и напитки се приемат смокините. В това отношение човек сам или подпомогнат от своя доверен специалист по хранене и диететика прави своя здравословен инфоромиран избор – кога и в какви комбинации да използва смокини, за да се радва на едно или друго тяхно здравословно, диетично, лечебно или превантивно действие.

Проф.д-р Донка Байкова, дм, Факултет по обществено здраве, Медицински университет – София

Смокинята - вкусна и лечебна като билка

Използвана част: Листата и плодовете. Листата се берат през време на цъфтежа-юни, а плодовете се берат след узряването им.
Лечебно действие: Смокиновият плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите. Те намаляват холестерола и стимулират апетита и панкреаса.
Приложение: С богатото си съдържание на калий и захари плодовете са добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци, противзапек (сушени смокини, накиснати в дървено масло се ядат сутрин на гладно). Желязото и манганът в тях са полезни при анемия. Употребяват се също при захарна болест, подагра, възпаление на лимфите. Нашата народна медицина препоръчва плодовете при малокръвие, скрофули, магарешка кашлица, бронхит, астма, простуда и като полово-възбудително, а листата –при бюргер, задух, кашлица, стомашни и чревни болки. Опечени, плодовете като кафе могат да се използват при всички видове кашлица.
Външно във вид на лапи плодовете могат да се използват против циреи, гърлобол, възпаление на сливиците и венците, за компреси при петна у бременни.
Начин на приложение: като запарка – 1 чаена лъжица изсушени листа или сушен плод се заливат с 500 мл. вряла вода. След изстиване се прецежда и се изпива за един ден на три пъти половин час преди хранене. Плодовете могат да се консумират и в суров вид, тяхното количество трябва да се съобрази с поносимостта на отделния индивид към тях.
Важно! От гледна точка на човешкото здраве хранителната ценност на смокинята бе научно установена едва с напредването на медицината и технологиите. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, които са богати на фибри, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.
Хранителните продукти с фибри се разделят на два вида: разтворими и неразтворими. Храните богати на неразтворими фибри улесняват преминаването на веществата, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото през червата, като прибавя към тях вода. По този начин те ускоряват храносмилателната система и осигуряват правилното й функциониране. Също така е установено, че храни, които съдържат неразтворими фибри имат защитно действие срещу рак на дебелото черво. Храните богати на разтворими фибри от друга страна пък е разкрито, че намаляват нивото на холестерол в тялото с повече от 20%. Следователно те също така са и от жизнена важност за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. Прекомерното количество на холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява ги и ги стеснява. В зависимост от това в кръвоносните съдове на кой орган холестеролът се натрупва, уврежданията свързани с този орган започват. Например ако холестеролът се натрупва в артериите, които снабдяват сърцето, то ще възникнат проблеми като сърдечна недостатъчност. Натрупването на холестерол във вените в бъбреците може да доведе до високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Нещо повече, поемането на разтворими фибри е важно от гледна точка на регулирането на кръвната захар чрез изпразването на стомаха, защото внезапната промяна в кръвната захар може да доведе до опасни за живота увреждания.
Всъщност, установено е, че в обществата, чиято храна е богата на фибри, има много по-малко случаи на заболявания като рак и сърдечна недостатъчност. Също така, много голямо здравно предимство е разтворимите и неразтворими фибри да се съдържат по едно и също време. Установено е, че когато присъстват едновременно, те са много по-ефективни в предотвратяването на рака, отколкото, когато са по единично. Присъствието и на двата вида фибри, разтворими и неразтворими, в смокинята я прави едно от най-значителните хранителни продукти в това отношение.
Според Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд се вярва, че aнтиоксидантите в плодовете и зеленчуците предпазват от редица заболявания. Антиоксидантите неутрализират вредните вещества (свободни радикали), които се появяват в резултат на химичните реакции в тялото или са приети отвън, и по този начин предотвратяват разрушаването на клетките. В едно проучване проведено в университета Скрантон бе установено, че изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание, което е богато на антиоксиданти, отколкото другите плодове. Фенолът се използва като антисептик за убиване на микроорганизмите. Количеството фенол в смокините е много по-голямо от това в останалите плодове и зеленчуци.
Друго проучване проведено от университета Рутгерс в Ню Джърси разкрива, че поради основните мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които се съдържат в изсъхналите смокини, те могат да играят значителна роля в намаляването на холестерола. Известно е, че омега-3 и омега-6 не могат да бъдат произведени в тялото и за това трябва да бъдат приемани заедно с храната. Нещо повече, тези мастни киселини са крайно необходими за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и нервната система. Фитостеролът позволява на холестерола от животинските продукти, които имат потенциал да втвърдят сърдечните артерии, да бъдат изхвърлени от тялото без да се смесят с кръвта.
Въпреки че е един от най-старите плодове известни на човека, смокинята – описана от калифорнийският смокинов консултативен Борд като „почти най-съвършеният плод в природата”– бе преоткрита от производителите на храни. Хранителната ценност на този плод и неговите ползи за здравето му позволиха да придобие едно напълно ново значение.
Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини, натрий или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си. В същото време смокините имат по-високо минерално съдържание от всички известни нам плодове. Четиридесет грама смокини съдържат 244 мг калий (7% от ежедневната потребност), 53 мг калций (6% от ежедневната потребност) и 1.2 мг желязо (6% от ежедневната потребност). Нивото на калций в смокините е много високо: Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко.
Смокините също така са приемани като лекарство, което дава сила и енергия на дълго боледувалите пациенти, които трябва да се възстановят. Те отстраняват физическите и душевни затруднения и дават на тялото сила и енергия. Най-важният хранителен компонент на смокините е захарта, която обхваща 51-74% от целия плод. Нивото на захарта в смокините е едно от най-високите.
Използва се спиртен извлек от пресните листа на смокинята, приготвен по следния начин:
В стъклен буркан се слагат пресните листа на смокинята (колкото поеме обема на буркана, без да се натъпква много), заливат се със 50% медицински спирт (купува се от аптеката 98% спирт и се разрежда с минерална вода). Бурканът се поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява на тъмно, при нужда се разтварят две чаени лъжички от спиртния извлек в 100 гр. вода и разтворът се пие преди ядене три-четири пъти на ден.
Този извлек помага при проблеми в храносмилането, тъй като съдържа много ензими. При застаряващите хора често се случва да намалее тяхното количество в организма и от това се получават храносмилателни разстройства.
Още едно приложение на сока от пресните листа на смокинята: след като се откъсне листото, от него потича бял гъст сок, с него се лекуват брадавици по следния начин: натъркват се с него внимателно, за да не попаднат на кожата отстрани, но за по сигурно около брадавиците се намазва с някакъв мазен крем. Необходимо е това да се повтори няколко пъти до изчезването им.

Прикачвания: 6469900.jpg(51Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Понеделник, 04.11.2013, 13:58 | Съобщение # 45
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Заложихме 300 броя резници от познатия ни вече сорт Питър Бляк в оранжерия за вкореняване. В нет пространството този сорт се нарича още Marabout ( Sultane de Marabout ), повече информация за него можете да прочетете на английски. Новия посадъчен материал ще пуснем в магазина ни най рано късна пролет 2014 година.



Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Страница 3 от 34«123453334»
Търси: