Смокиня - Ficus Carica - Page 5 - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 05.12.2016, 07:30
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 5 от 34«12345673334»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Смокиня - Ficus Carica
OrdonezДата: Събота, 01.03.2014, 04:48 | Съобщение # 61
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Внесохме , утре ще взема да ги кача в магазина гръцки сорт смокини "Метохи" , нямам идея как са вкусово, тази година ще ги тествам, дърветата са много големи с прекрасни корони.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pepeДата: Събота, 01.03.2014, 21:38 | Съобщение # 62
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 349
Статус: Offline
От две години в туршията слагам само смокинови листа и хрян без вишневи и дрянови те гърците така правят краставичките.
 
pistoleroДата: Неделя, 02.03.2014, 17:52 | Съобщение # 63
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Аз днес подкарах с лозарската ножица една стабилно разрастната и разклонена смокиня близо до моя блок. Изкарах си 5 резника с цел да вкореня поне 2 от тях и да имам подложки на които някой ден да присадя нещо по- засукано. Интересно е че още от януари я гледам, че бяха напъпили връхчетата, но дори едно-две седмичните жеги в края на януари- началото на февруари не я подлъгаха да пусне листа... явно си има дългогодишния тренинг на калено диваче и не се лъже от подобни неща, ама и никога не съм забелязвал да има поражения, дори при върли зими с под минус 10-15 каквито имаме през 2-3 години.

Съобщение редактирано от pistolero - Неделя, 02.03.2014, 17:53
 
lucky288Дата: Неделя, 02.03.2014, 21:32 | Съобщение # 64
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 175
Статус: Offline
Quote Ordonez ()
Quote lucky288 ()
Листата ги слагат в бурканите със солени зелени краставички, дават невероятен аромат.

Верно? Били споделила рецептата, аз съм ненормален фен на тема смокини.


Ordonez, пще питам майка ми за рецептата и ще я споделя.

Quote pistolero ()
Аз днес подкарах с лозарската ножица една ... смокиня... Изкарах си 5 резника с цел да вкореня поне 2 от тях...


pistolero, режеш клонки и вкореняваш във вода? Или в земя?
 
pistoleroДата: Понеделник, 03.03.2014, 01:03 | Съобщение # 65
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
lucky288, резниците увити в малко домакинска хартия, намокрени и прибрани в найлонови пликчета. Аз ги понамазах малко и с един стар вкоренител на прах и ги сложих и на по- топло от стайна температура, защото имам люпилник за кактусови семки, който държи над 27 градуса, но би трябвало и без подобни сложности да стане магията, като се сложи на по- топличко място в стаята.
Ето клипче за тоя метод: ЦЪК

Едно единствено резниче бучнах изправено в съд с наквасен торф и покрих с найлоново пликче също.


Съобщение редактирано от pistolero - Понеделник, 03.03.2014, 01:09
 
lucky288Дата: Понеделник, 03.03.2014, 13:55 | Съобщение # 66
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 175
Статус: Offline
много благодаря. моля за уточнение с вкоренител мажеш целия резник или само тази част по средата, която под хартията? Аз си мислех, че би трябвало целия резник да е увит в хартия.
Някакви идеи как мога да стопля резниците? Нямам люпилня, нямам парно. На гардероба отгоре дали ще им е добре? Като на най-високо в стаята. Или други идеи?
Някой пробвал ли е вкореняване във вода?


Съобщение редактирано от lucky288 - Понеделник, 03.03.2014, 13:56
 
pistoleroДата: Понеделник, 03.03.2014, 15:36 | Съобщение # 67
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Намазах с вкоренител Лактофол 2/3 от дължината на резниците, като напудрих и среза.
Идея за по- топло: може да се сложи кутийка с резници/ посети семки/ върху рутер, зад хладилник, отзад върху телевизор от тези с кинескоп, зад стационарно PC близо до изходите за вентилация. Разбира се трябва да е обезопасено, така че да не капне и капчица вода/ конденз върху електроуредите. Другия вариант е да се увият и приберат резниците в хладилника и вече като се постопли от май месец да се заложат за вкореняеване, тогава могат да си стоят до перваза на прозореца и дневното слънце ще ги постопли малко над стайната температура, а ако са в черни торбички и доста над.
 
lucky288Дата: Понеделник, 03.03.2014, 15:39 | Съобщение # 68
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 175
Статус: Offline
pistolero, благодаря за идеите за стопляне. ще се пробвам да използвам един рутер.
 
OrdonezДата: Вторник, 04.03.2014, 01:03 | Съобщение # 69
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
lucky288, Пистолеро ти обясни как се вкореняват резници през зимния период, аз ще ти кажа, как става през по топлия период.
Най благоприятното време за взимане на резник е момента когато смокинята е извадила първото си връхно листенце и то е с размер не повече от сантиметър, може и два. Режеш с дължина около 40 см., правиш дупка в земята с лост примерно или желязо с приблизителен диаметър колкото е резника. Бучиш го , поливаш го обилно (препоръчвам да е сенчесто местото). След има няма два месеца корените са готови. Вадиш когато окапят всички листа и растението е изпаднало в летаргия, това е някъде в зависимост от местоположението ти, но при мен е края на ноември. Прехвърляш в контейнер или там където ще го садиш, а ако предварително си избрала место, може резника да го поставиш да се вкоренява директно на местото където ще бъде в градината. Имам само една препоръка, садете подбрани доказани сортове, защото после с изкореняването ще видите доста зор. Успех ви желая.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
lucky288Дата: Сряда, 05.03.2014, 13:42 | Съобщение # 70
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 175
Статус: Offline
много благодаря, ще се пробвам. надявам се да успея и аз да вкореня.
 
OrdonezДата: Вторник, 11.03.2014, 00:28 | Съобщение # 71
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Прикачвания: 0834541.jpg(55Kb) · 9972529.jpg(45Kb) · 2368845.jpg(64Kb) · 7616318.jpg(47Kb) · 2308783.jpg(98Kb) · 6466802.jpg(58Kb) · 2375906.jpg(31Kb) · 8252464.jpg(70Kb) · 9866428.jpg(30Kb) · 7678972.jpg(54Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 11.03.2014, 00:46 | Съобщение # 72
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Прикачвания: 6243725.jpg(41Kb) · 7854988.jpg(60Kb) · 2573098.jpg(54Kb) · 8450391.jpg(64Kb) · 6403762.jpg(52Kb) · 2802286.jpg(86Kb) · 8893497.jpg(36Kb) · 7321715.jpg(54Kb) · 4238527.jpg(34Kb) · 0100699.jpg(44Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 11.03.2014, 01:20 | Съобщение # 73
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
В българското интернет пространство, вече са се появили самозванци специалисти по смокиновите насаждения , с хонорари за съвет от 60 лв на час. Ще ви съветват как да създадете смокинова градина, при условие , че никога не са се занимавали с тази дейност. Ще ви съветват как да режете смокините, като никога не са се занимавали с промишлено производство. Ще ви съветват също, какви сортове да садите, като не познават пазара на смонините в България и въобще като цяло , тази материя им е доста далечна.
Не споря и не претендирам да разбирам от смокини , отглеждам тези растения от както се помня, нямал съм кой знае какви собствени насаждения , ако някой смята че 70 дървета са много ок, за мен това беше първи и горчив опит. Ще изложа накратко грешките си, за да не бъдат повторени от някои от вас и то напълно безплатно. Разбира се всеки има право на личен избор и ако прецените че консултацията не струва няма да се обидя, но за безплатна все пак е нещо. Аз не направих написаното по долу и сгреших, след което бях принуден да унищожа с доста усилия направената градина.

Преди да решите да правите насаждение от смокини с търговска цел е нужно да запомнете няколко правила, без които на практика ако не следвате, рискувате да загубите сериозна инвестиция, както на пари, така и на време. Целия този пост го пиша от личен опит , професионално с тази материя, по скоро и като производител и като изкупвач на български смокини и като търговец и като вносител.

1. Преди да предприемете първата стъпка помислете добре за местоположението на масива , който желаете да създадете и най вече за неговите климатични особености.
2. Преди да предприемете втората стъпка, а тя е след първата , означава, че вече сте си изяснили местоположението и то отговаря на условията за отглеждане на "КОНКРЕТЕН СОРТ" (забележете - конкретен сорт).
При промишлени насаждения, второто и не по маловажно действие от ваша страна е да изберете подходящия сорт. Подходящия сорт се избира по няколко критерия, които за сега ще запазя в тайна, понеже напоследък забелязвам доста копирани идеи от страна на "магистри и бакалаври"
Но казано накратко важите качества са :
2.1 Време и период на зреене.
2.2 Продължителност на реколтата
2.3 Транспортабилност
2.4 Студоустойчивост
2.5 Осигурен пазар

3. Смокинята е плод , който не търпи дълго съхранение и е нужно преди да предприемите тази стъпка да помислите сериозно за пазара.
Цената на едро на този плод в България варира в определено време , различно. Като цяло изкупната цена франко градината варира от 0.50 евро до 0.75 евро за килограм за една от най разпространените , тъй наречената Мичуринска. При нея транспортабилността е една пот най ниските от познатите сортове на Балканите, качеството на плодовете е сравнително добро, но то се определя не толкова от сорта, колкото от определени условия които трябва да се спазват преди поредното бране. Сорта се бере принципно на 7-9 вълни (ръце), но няма да навлизам в подробности, само ще споделя , че този сорт , няма търговски потенциал.
4. Съществуват сортове с доказани търговски и вкусови качества, на които трябва да се обърне сериозно внимание . За тях ще пишем в отделна тема. Запомнете едно. Най сладката и най вкусна смокиня е тази с най висока цена на пазара . Пазара се определя в България по два критерия : опаковка и визия.

И последен съвет.
Колкото и да са ни вкусни и приятни светлите сортове, черните и въобще тъмните, в България имат по голям потенциал за реализиране, така, че се съобразявайте и с това. За един производител е важна крайната цена и това какво влиза в джоба му.
Естествено, че ще има много опарени в предвид от "консултантите", но всеки сам избира и сам си носи кръста. Вске заинтересован може да зададе въпроси за конкретни сортове и за промишлено насаждение. Ние имаме дистрибуторска мрежа за готовата продукция, както за екстра качество, така и за първо. Имаме и пазар за второ качество, напукани, смачкани или просто леко ферментирали плодове. Така, че сме готови да помогнем абсолютно на всеки и то безплатно.

За големи насаждения цената на растенията които предлагаме са 2 евро ( растение произведено от резник през зимата на 2012-2013 ) Разполагаме с 5 сорта
с хиляди растения. Растенията са в 3 литрови транспортни контейнери.
За по подробна информация не в темата.
Георги Гошев - производител и вносител на смокини , годишен внос около 60 тона, крайни точки на продукцията - София , Пловдив, Бургас.
ПС: Тук е мястото да спомена, лека му пръст на бати Васко Барабола, мой учител дълги години на тема смокини, той създаде една достойна колекция от стотина дървета в продължение на 35 години, която и до ден днешен се поддържа от наследника му в добро състояние, Смокинята не е просто плод, тя е най вече любов.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 11.03.2014, 02:02 | Съобщение # 74
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Ordonez, applause flower good wine ;), поздравления и ДА - не всичко можеш да пишеш тук, помисли за моите и "Дриймъровите" приказки за "кръга" - "Пръстена на задругата..." cool wink

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
wrongdreamerДата: Вторник, 11.03.2014, 09:48 | Съобщение # 75
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Общо взето, за много от нещата си прав. Аз бих казал същото нещо но така:
Започнете с бизнес-план и отзад напред - от продажбите към сорта.
То консултанти винаги е имало и ще има. По често са разход отколкото полза, но мерака да поучаваш хората е непреодолим и ни кара да се мислим за мъдри. Особено ако вече сме постигнали нещо -колкото и дребно да е то. В тази работа, песимиста е пречка - не коректив. Да не се спираме на имена, но по тази тема със смокините има тълпа колкото средна манифестация, която се е кръстила "специалисти".
Дипломата не е доказателство за нищо. Тя ти служи за започване на работа, но не работи вместо теб.
Много обичам примера - Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.

cool cool cool cool cool


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Страница 5 от 34«12345673334»
Търси: