Смокиня - Ficus Carica - Page 9 - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 07.12.2016, 11:35
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 9 от 34«1278910113334»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Смокиня - Ficus Carica
OrdonezДата: Четвъртък, 17.07.2014, 00:14 | Съобщение # 121
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
peterstamov, предполагам, че тези смокини които по горе снима , вече нямат плодове, нали ? Като фокусирах по добре снимката ти от 20 ти май, се виждат доста едри плодове, това за тази дата говори само едно ... мъжка смокиня или греша ?

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
peterstamovДата: Четвъртък, 17.07.2014, 22:36 | Съобщение # 122
Москвич
Група: Приятели
Съобщения: 248
Статус: Offline
Аз нищо не знам за смокинята като растение! Тоест май не различавам мъжка от женска! Напоследък като минавам по този мост с колата леторастите пак надничат една педя над парапета, но плодове не виждам. Ако ми дойде на ум другия път ще спра с колата да огледам!

Ходих с колелото до гермето че ......
Няма плодове!


May the Force be with you

Съобщение редактирано от peterstamov - Събота, 19.07.2014, 14:48
 
OrdonezДата: Четвъртък, 17.07.2014, 22:56 | Съобщение # 123
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
peterstamov, нормално е да няма плодове, - мъжка е, но пак огледай де, ако няма плодове , картинката е ясна

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 24.07.2014, 21:44 | Съобщение # 124
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 09.08.2014, 00:39 | Съобщение # 125
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Първи плодове за тази година от колекцията ми смокини



Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pepeДата: Събота, 09.08.2014, 12:40 | Съобщение # 126
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 349
Статус: Offline
Ехееее какъв е тоз топуз в дясно ! А на вкус как е класацията между тези видове на снимката?При мен смокините дето ги изпрати всичките растат със страшна сила едната стана към 1.20 и ако няма замръз през зимата ще се включа не само със слюнкоотделяне biggrin
 
wrongdreamerДата: Събота, 09.08.2014, 14:42 | Съобщение # 127
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Мисля, че Султана на Марабу е най вкусна, обаче трябва да се обере навреме защото капе ако презрее.
Тази Марко Поло не съм я опитвал, а Смирна е вид и никак не е лош.
Апелирам към "смокиновата мафия" да си приготвят резници за размяна наесен , та като се видим на Аграта да има за какво да се почерпим.
wine wine


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Събота, 09.08.2014, 14:45
 
pepeДата: Неделя, 10.08.2014, 13:18 | Съобщение # 128
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 349
Статус: Offline
Кога е през есента аграта?Щото аз си хванах едно дръвче от тази тъмната резовската и ще имам плод тази година и ще мога да съм заверата.

Съобщение редактирано от pepe - Неделя, 10.08.2014, 13:19
 
OrdonezДата: Сряда, 13.08.2014, 00:51 | Съобщение # 129
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
класацията ми е следната и трите без Маркопуло са уникални, а маркопуло не ми допадна въобще. Тази най в дясно беше нов сорт за мен и адски много ми хареса , признавам си, ще обогатим колекцията с този сорт от Плеврома. ( Плеврома е село в района на град. Науса )
Ето класацията в снимки


Прикачвания: 1468475.jpg(37Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 14.08.2014, 16:06 | Съобщение # 130
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Проблемът е, че вкусът на смокините на един и същ сорт може да варира значително. Така, че ако някой ви попита, кой сорт според вас е най добър, вие трябва да се уверите, че питащия споделя вкуса ви. Например, от всеизвестините сортове Браун Турки е най незначителния представител що се касае вкусови качества. Всеки опитал небезизвестните Блак Джак, Уокър, Черна испанска, Блу Джаянт, ще сподели моето мнение. Едно важно правило трябва да знаем касаещо вкуса и вида на самия плод. " С възрастта смокиновото дърво подобрява вкуса на плодовете си" smile
ПС: Някои харесват уиски Бушмилс, други, Джони, а трети Чивас, всичко това е качество и различен вкус, така, че като обобщение, моя фаворит е Бляк Мишън


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pepeДата: Петък, 15.08.2014, 14:04 | Съобщение # 131
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 349
Статус: Offline
Ето една рецепта за смокиново вино но ще сменя с малини къпините .Абе малко се зоря с превода на забележките и вместо айр лок ще си сложа шлаухка във съд с вода.
Ingredients:
1 Gallon Raw Honey
1 Gallon Figs, mostly skinned, from my garden
1 Pint Blackberries, from my garden wall
4 Gallons Water

Method:
In a 6.5 gallon bucket, slowly added 1 gallon honey to 4 gallons water, stirring constantly
Added figs and stirred
Stirred 3-4 times a day - a cap of fruit and seeds formed each time the water settled and needed to be broken up a few times each day
Let ferment for a total of 3 days
Racked (transferred the liquid) to a 5 gallon carboy, leaving behind the fruit and lees
Immediately added fresh blackberries, added air lock
Let ferment for 7 days
Racked to another 5 gallon carboy
Topped off with fresh honey water (with same 1:4 ratio as initial)
Let slowly ferment and mature... this is currently where things are at

Notes:
This is a completely wild fermentation. I didn't boil or sterilize any of the honey or fruit. No packaged or extra yeast was added. The yeast that is fermenting this mead is only from the raw honey, the figs, and the blackberries.
I still maintained a very clean environment, as much as I would if I were brewing a beer with selected yeast strains.
I left a few skins on the figs as this is where I figured the highest concentration of natural yeasts would reside. However, I had read that the fig skins can give a bit of an off flavor, so the vast majority of the figs were skinned.
My goal is to let this ferment/age for a few months, maybe rack once or twice more, then bottle and age for 6-12 months before sampling... if I can wait that long.
 
wrongdreamerДата: Петък, 15.08.2014, 20:07 | Съобщение # 132
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Ужасна рецепта Pepe!
Само 4кг мед струват 32лв, а ще излязат 20литра вино/ преди да го прецедиш / със съмнително качество, че и сам ще си го правиш при това за 6-12 месеца.
Питам, кой може да чака толкова.
Ако си купиш 40кг винено грозде за 32лв, ще имаш 20л вино, но за 10 дни, при това няма да мирише на ликьор, а на вино.
Малините също пускат вино.
А смокините ги смачкай и разреди с 30л вода и 10кг захар, бъркай по 3 пъти на ден и ще изкараш ракия за чудо и приказ.
И няма нужда да ги белиш като този отгоре. С машинка за кайма или домати ги правиш на пюре. Те си имат 15-18' Brix.
Ако все пак направиш виното еър лок в Baumax е 1.50лв, а в Mr. Bricolage е 2.50лв.
Както и да е - желая ти / и на всички други / успехи с реализация на реколтата !


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
lucky288Дата: Петък, 15.08.2014, 20:10 | Съобщение # 133
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 175
Статус: Offline
за колко смокини си посочил количествата вода и захар?
 
wrongdreamerДата: Петък, 15.08.2014, 23:50 | Съобщение # 134
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
За 10 литрова кофа. Най добре е да мериш захарността. Значи мелиш плода, смесваш захар и вода, добавяш към плода, мериш захарност и коригираш при нужда. Трябва ти от 18 до 23. Бъркаш по 2-3 пъти, просто не го оставяш да хване "шапка" отгоре. Може да трябва малко мая, но обикновено не трябва. Ако до ден и половина не започне ферментация, прибави дрожди / струват около 3.5 - 4лв / За една до две седмици е готово /мои приятели твърдят, че иска 2 седмици, но при мен става за около една /. Дръж на топло за да не спре ферментацията и бъркай редовно защото може да мухляса и да вкисне. Като вариш, след 35% спирай.
Някои правят ракията на 38% и твърдят че е хубава. Аз обичам 50%. Става и без захар но рандемана е много слаб.
Пък като стане - свиркайте! Не че ще дойда, ама е приятно да те поканят на ракийка.
wine wine wine


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
lucky288Дата: Събота, 16.08.2014, 10:25 | Съобщение # 135
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 175
Статус: Offline
smile :) благодаря за рецептата. ще се пробва при първа възможност.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Carica (Всичко за смокините)
Страница 9 от 34«1278910113334»
Търси: