Смокиня - Ficus Afghanistanica Silver Lyre - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 27.07.2017, 07:37
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Afghanistanica Silver Lyre (Всичко за иранските и афганистанските видове)
Смокиня - Ficus Afghanistanica Silver Lyre
OrdonezДата: Петък, 23.01.2015, 01:33 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Здравейте имам една питанка, понеже от февруари ще пуснем едни интересни смокини, та дилемата ми е, какво аджеба е товаПознато е с името Ice Cristal и Ficus Afghanistanica Silver Lyre, обаче... на въпрос какво аджеба е това от Есвел Холандия отговориха следното

изходния материал пристигна преди години от ботаническата градина в Кьолн - Германия. Беше маркиран като Ficus Carica, но вече имаме сериозни съмнения , че не е точното наименование. Мислим , че е Ficus afghanica, но не можем да сме сигурни на 100% без ДНК тестов профил, Обаче ДНК профилирането е твърде скъпо. С най добри пожелания от Дирк Ван Гелдерен.

Така, това са плодовете и ...... Сега дайте да помислим и да проучим нещата, е ли това иранската смокиня за която говорим или..... Поразрових се из нета и се оказа, че в Швейцария някакъв биолог засадил семена от иранската, излезли растения с различна структура на листата ( поне 5 вида ) , държал ги като бебета на тераса, където падало -19С и пролетта всички били в перфектна кондиция. Моля да размишляваме по темата , понеже се запалих отново по смокините и не ми дава мира, какво аджеба ще предлагаме в действителност и как да бъде обявено. Името под което идва е Ficus Afghanistanica Silver Lyre, обаче под това се крият много неизвестни и аз съм раздвоен, като не знам със сигурност какво е.
Ето съшия вид с малко по различни листаТака, сега вижте и какво отговориха от Трюфо, сори, че е на френски, но ако някой знае може да го преведе с точен текст, аз си го преведох с транслейтъра и му схванах мисълта, но не искам да вкарвам този превод в темата, за да не изглежда глупаво. Та отговора му е много интересен, ето го :

...Bonjour,

Le Figuier 'Ice Crystal' produit des figues sans avoir recours à la pollinisation par le blastophage (variété parthénocarpique).
L'origine génétique et géographique précise de cette plante est méconnue.
Elle a probablement été introduite du moyen-orient par les pépinières Esveld en Hollande, qui est présumé en être l'obtenteur.
Ce n'est pas une plante protégée par un "brevet" (Certificat d'Obtention végétale) : pour cela il faudrait connaître ses parents.
Il est plus que probable qu'il soit issu de Ficus afghanistanica : petit figuier buissonnant et très rustique au feuillage découpé, tout comme lui.
Ficus carica doit être l'autre parent car ses fruits ressemblent plus à ceux de cette espèce que de celles du Figuier Afghan. D'ailleurs il existe des hybrides spontanés dans la nature dans ces zones.
Seule l'analyse de son génome pourrait confirmer ces dires.

En espérant avoir répondu à vos interrogations.....

Сега пак се връщаме към изходна позиция.....
Какво аджеба е това ???
ПС: Убеден съм на 100%, че ако попитате прочутия селекционер Кирил Философ, веднага ще ви даде изключително прецизен и точен отговор, той просто няма неща които да не знае, а тези които не знае отговаря машинално без да го е срам, че говори абсолютни безсмислици. Та стига шеги, ами я по сериозно на нещата. Мисля, че отговора е някъде там, убеден съм, просто никой , ама никой не може да отговори на 100% за какво иде реч. Само ще споделя един факт, че не се нуждае от бластофага , за да се опраши и да узреят плодовете, така, че още един жокер. smile
Но да продължим с разсъжденията по темата, и да не се отплесвам с темата Кирчо , че ми става адски забавно и не мога да се концентрирам върху мислите си, не че са нещо кой знае какво, но все пак.
Добре де, къде е меката на смокините ??? От Афганистан до Израел, нали така, добре , какво е Фикус Карика ( Ficus Carica ) , момент , че взех много бързо да мисля и ме заболяха пръстите на ръцете да пиша, предимно двата ( по един на ръка smile ). Ок така какво е ... ами естествен хибрид разбира се smile , естествен хибрид създал се в продължение на изключително дълъг период от време между всичките тези ендемични форми на дивите Фикуси . До тук ок, да обаче като се поразровиш забелязваш че се наричат с различни имена и в края на краищата опираме до едно и също Фикус персика , геранифолия, витифолия, афганика, афганистаника и онази за която бяхме писали тема и все я забравям Ficus johannis. Сега , едно много интересно нещо, как се размножават смокините в дивата природа ??? Ами, чрез семена, ок. Какви свойства има смокинята при размножаване чрез семена всички знаем това. Смокинята не се размножава в природата вегетативно, нали така ? smile . Сега нека проучим как стоят нещата с Ficus johannis, за нея писахме в някаква тема сега обаче не се сещам, дали я развихме или не, ако е така, може да прехвърля едната тема в другата. Но нека доразвием, аз стигам до тук , моля ще ми е интересно да прочета други становища.
Между другото бройките са ограничени, така, че ще е добре ако някой от вас иска , да си запази

Прикачвания: 1249966.jpg(178Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 23.01.2015, 02:24 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Сън не ме хваща, ето какво открих преди минута , за какво говорят обаче въобще не знамТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
maydayДата: Събота, 24.01.2015, 12:30 | Съобщение # 3
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 59
Статус: Offline
Ordonez, много голяма е тая питанка. Мисля,че трудно ще намерим някой да разсече Гордиевия възел, докато не опитаме плодове произведени от нас. На изток от Ирак та до Афганистан и Пакистан всичко е май по-различно.Голяма част от флората е ендемична. Та и познатата ни средиземноморска смокиня се видоизменя в известен смисъл там. Листата на много от смокиновите растения са по-малки и по-различни от познатите ни - климата и географската ширина са си казвали думата в продължение на много векове. За нас по-интересни могат да бъдат тези, които виреят на места с най-големи температурни интервали, да издържат на студ. Тази на снимката вероятно е такава а и след като не се нуждае от бластофага, всичко е наред. .Направи ли сравнение със снимката на 10 страница?

Съобщение редактирано от mayday - Събота, 24.01.2015, 12:31
 
OrdonezДата: Събота, 24.01.2015, 19:08 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
mayday, на съседа един приятел , пътува често с тир , почти постоянно и прави курсове през Иран. Вчера изяви желание да донесе цяло дърво, след като му казах , че ще има ракия на корем, така, че ако може , напиши ми районите където вирее в Иран, но нека да са поне два три, за да имаме алтернативи.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Събота, 24.01.2015, 21:16 | Съобщение # 5
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Пустинята Кавир в Иран, планините Зибад, планините Хоразан в провинция Кохестан и т.н.
Good Luck Pal !!!
dollar dollar dollar


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
maydayДата: Неделя, 25.01.2015, 11:33 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 59
Статус: Offline
Wrongdreamer го е написал мястото-пустинятa Кавир,планинитe Зибад в североизточната част на Иран ,дано е точно така написаното в Wikipedia. Няма да е зле човека да има и снимката на това, което търси, за да я показва заедно с мястото където вирее. Но откъдето и да мине, може да донесе нещо интересно. Та да го обсъдим по-добре,ако има заитересовани

Съобщение редактирано от mayday - Понеделник, 26.01.2015, 22:35
 
poj160arДата: Неделя, 25.01.2015, 11:43 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Дано не срещне само някъде талибани и ли ония глупаци от "измислената" държава, че жална му майка ще плаче, а по край нея и ние ... surprised

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Неделя, 25.01.2015, 13:42 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Когато Коцето Кумчев му се обади по телефона да го пита, може ли да донесе резници, той отговори така... "За 5 кила ракия ще изкореня цяло дърво," хахах, а Коцето му каза, .. не бе колега, режеш няколко пръчки и ако те питат какви са ще кажеш че си подпираш капака с тях smile , абе щураци хора.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 25.01.2015, 20:10 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
smile smile smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Смокиня - Ficus Afghanistanica Silver Lyre (Всичко за иранските и афганистанските видове)
Страница 1 от 11
Търси: