Amygdalus communis 'Ferragnes', Soleta, Texas and more - Page 2 - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 03:37
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 2 от 2«12
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Amygdalus communis 'Ferragnes', Soleta, Texas and more (Бадеми)
Amygdalus communis 'Ferragnes', Soleta, Texas and more
VolkДата: Четвъртък, 18.02.2016, 00:43 | Съобщение # 16
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 6
Статус: Offline
Вече поръчах Тексасчето :)
Дано станат нещата.
 
poj160arДата: Четвъртък, 18.02.2016, 00:48 | Съобщение # 17
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
good Съветвам те за всеки случай и да се обадиш по телефона, но към късния следобед около 17,30 - 18,00 часа на телефоните, посочени в онлайн магазина най-от долу.

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Четвъртък, 18.02.2016, 00:53
 
siestaДата: Петък, 25.03.2016, 00:00 | Съобщение # 18
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Може ли да споделите нещо повече за новият бадем "Солета", който сте качили на сайта. Аз сигурно ще поръчам ако докато се наумувам не са свършили наличните ви бройки,колебая се дали да взема два или 5. Не разбирам испански и ме интересува дали този бадем има нужда от опрашител? Каква е твърдостта на черупката,а е възмоно да съпоставите твърдоста с тази на Фираня и Тексас.
Аз имам засадена есента на 2011г. 7.5дка градина със 175 фиданки Фираня и 10 Тексас. Дадоха първи плод 2014,но миналата година бяха трупнати.Твърди са,не ги нападат птиците, изпълниха добре цялата черупка бе да е поливна градината, ципата не се набръчка, дърветата расат мощно и прихващаемостта беше почти 100%. Перфектен търговски вид но нисък рандеман от реално измерени 35-40% абсолютен максимум. Тогава малко рискувах защото не знаех почти нищо за сортовете, посадъчния материал взех от едно момче работило в Института в Поморие, беше взело калемите от една 400дка овощна градина по Сапард до язовир Порой,Поморийско, но нямаше как да ми даде повече от 10 бройки Тексас. Миналата есен на 6 празни места презасадих още 6 бройки Тексас. Засега се опрашват нормално, но тепърва ще трябва да наблюдавам.
Градината Фираня беше продължение на 7.5дка Приморски, Старт и Никитски засадени 2010. В околността има изоставени стари бадемови дървета и диви такива. Надявам се този сорт Солето ако реша да го засадя там да няма проблем с опрашването.
Последният ми въпрос е за един френски сорт бадем "Лоран", който няма нужда от опрашители. За него ми спомена 2009г. Серафим Серафимов, да е жив и здрав, един достолепен българин, който преди няколко дни чукна 96 лазарника! Тогава той ми даде контактите на разсадникар от Пловдив, който предлага този сорт, но не беше вашият разсадник, за съжаление му загубих координатите и в крайна сметка тогава реших да започна с български сортове. Ако имате възможност да внесете единични бройки от този сорт с радост бих си закупил.
 
OrdonezДата: Петък, 25.03.2016, 10:57 | Съобщение # 19
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Няма нужда от опрашител, а черупката му е по твърда от тази на Фераня, много родовит и цъфти най късно от всички познати бадем, не с дни а със седмици. Повече инфо след работа довечера, че ни напънаха клиентите в момента. Успех

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Петък, 25.03.2016, 19:20 | Съобщение # 20
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Бадемът може да вирее и в полите на Западна Стара планинаИзвестно е, че у нас съществуват благоприятни условия за отглеждане на бадеми в Бургаска област, Пловдивско и Хасковско. Но бадемът може да вирее успешно и в други части на страната – по поречията на Дунав, край Струма, в Сливенско, та дори в Западна Стара планина.
Условията за успех при отглеждане в полупланински райони са няколко – насажденията да бъдат на склонове със северно или североизточно изложение, което ще забави разпукването на плодните пъпки през пролетта, когато има опасност от измръзване, и второ, да се подбират най-късно цъфтящите сортове. Такива например са „Приморски“ , „Ялтенски“, „Никитски късноцъфтящ“, „Фераньес“, „Тексас“ и „Маринада“. Те цъфтят с 10-15 дни по-късно от другите, които обичайно се отрупват с цветове в началото на април, а в някои години и в края на март. Докато „Приморски“ и „Ялтенски“ цъфтят около 20 април. В районите с недостиг на вода за напояване да се избягва най-реномираният калифорнийски сорт „Нонпарел“. Ароматичен е, също вкусен, но е с относително ранен цъфтеж.
Другото важно условие е почвата да не е с pH по-ниско от 6-6,5. Бадемът не понася кисели почви. Затова най-напред трябва да изследва реакцията на почвата в градината си. Най-добри условия за развитие на тази култура дават почвите с pH 7.
При по-неблагоприятни условия на отглеждане трябва да се търсят дръвчета на бадемо-прасковена подложка GF677, която е малко по-устойчива на леко кисели почви, има по-добро развитие и плододаване, но напояването трябва да започва от юни.
Обикновените бадеми изискват задължително кръстосано оплождане. Това означава, че винаги е нужен съсед от друг сорт.
Вече са създадени обаче напълно самоплодни сортове. Такива са „Лоран“, „Фелисия“, „Марта“, „Титан“, „Супер нова“, „Маринада“, „Вайро“, „Гуара“ и някои от тях се отглеждат в Ямболско, Сливенско и Опитната станция в Поморие. Голямо сортово разнообразие в момента предлагат и някои разсадници край Пловдив и Айтос.
Добре е да знаете, че и тези сортове имат нужда от пчели и насекоми, за да раждат, тъй като прашецът на бадема е лепкав и не се пренася от вятъра.
При засаждането на дръвчетата е нужно обилно поливане – 20-30 литра на всяка фиданка за доброто й прихващане. В първите години от развитието в началото на юли до средата на август трябва да се правят по две – три поливки.
Много е важно оформянето на короната. До третата година на растението не бива да се правят резитби. Бадемът изисква много слънце, затова най-добрата корона за него е чашковидната с три до четири скелетни клона, но формирането започва едва след третата година и става постепенно - в течение на 3 до 5 години. През първите 3 години все пак може да се съкратят някои изпреварващи с растежа си клони, за да не конкурират останалите. При засаждането всички предивременни клончета се премахват на височина до 1 метър, от 1 м до 1,20 м оставяте 4-5 клончета, които се изрязват на две пъпки. От тях ще тръгнат скелетните клони на дървото.
Още една важно указание – за разлика от прасковата, бадемът формира най-много добив на късите плодни клончета. Не ги пипайте, освен ако са сухи или болни!
Корените не бива да се режат. От тях трябва да се почистват само повредените върхове или загнилите. Дори да са много големи, не ги съкращавайте, по-добре е да изкопаете по-голяма дупка. Избирайте дръвчета с фиброзна коренова система. Ще се пазите да купувате дръвчета с голи скелетни корени. Трябва да има коренови власинки, които ще помогнат за по-лесното прихващане на растенията.
Засаждайте като разполагате мястото на пререза на подложката на юг, задължително присадката трябва да е от север. И задължително при засаждането забийте здрав кол, защото вятърът обича да навежда младите фиданки.
Най-благоприятното време за засаждане на бадема е до края на ноември. Ако засадите овошката през пролетта, трябва повече да се полива.
Често се говори, че българските бадеми са по-вкусни от гръцките. Вероятно причината за това е, че се торят по-малко и растат при по-естествени условия. Така вкусът им е по-чист и по-истински.

Източник: доц. Серафим Серафимов

Доц. Серафим Серафимов е основател на Опитната станция за южни култури в Поморие през далечната 1949 г. Там той извършва огромна научно-изследователска работа в областта на цитрусовите култури. Голямата му любов обаче е бадемът, който по думите му е една от най-ценните храни. Бадемите са не само изключително богати на витамини и минерали, но за разлика от орехите и лешниците могат да издържат на склад 2-3 дори 8 г., без да се развалят, отбелязва ученият. Това означава, че производителите могат да изчакат най-благоприятните пазарни условия, за да реализират продукцията си. Доц. Серафимов е автор на сортовете „Аспарух”, „Поморие”, „Юбилей”, „Старт”, „Привет”, „Черноморски”.
Прикачвания: 0344626.jpg(68Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Петък, 25.03.2016, 19:26
 
siestaДата: Понеделник, 28.03.2016, 22:42 | Съобщение # 21
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Може ли да потвърдите към днешна дата колко бройки от Солета имате налични. Няма да имам възможност да ги засадя в момента,а чак наесен. Въпросът ми е дали, кога и в какъв по-голям контейнер се налага да ги прехвърля?
 
OrdonezДата: Понеделник, 28.03.2016, 23:49 | Съобщение # 22
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
siesta, около 5 броя, може да се прехвърлят в 5 литров контейнер. Правим всичко възможно за нов внос, но нямаме никакъв отговор от италианците вече втора седмица, интереса към този сорт е изключително голям, но........

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
siestaДата: Сряда, 30.03.2016, 20:06 | Съобщение # 23
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Ordonez,Благодаря ти за отговора. Днес се престраших и си поръчах 3 бадемчета Солета,а за някой друг мераклия остана смао едно:). Поразрових се в нета и намерих следните неща.
http://hortsci.ashspublications.org/content/42/3/704.full
http://www.hernandorena.com/en....a

Оставам с впечатление, че рандемана е подобен на Фираня към 35%, но ако правилно съм разбрал от една от статиите за разлика от него няма двуслойна черупка( Industrial cracking has been carried out by the Cooperative “Frutos Secos Alcañiz” and has shown very good results without the presence of a double layer in the shell. The presence of broken kernels has been low with an outstanding behavior of ‘Belona’.) . Държа да отбележа, че именно тази двуслойна черупка поне на машината където аз съм чупил дава много по-голям трошена ядка отколкото по-меките бадеми. Но явно и двата сорта компенсират с родовитост единствените два недостатъка сравнително нисък рандеман и голям процент половинки при машинно чупене. Като гледам снимки в Испания ги берат с комбайни и в редовете ги садят доста наблизо като лозички:).
Имаш ли представа каква е подложката на растенията, които вие предлагате?
http://viverosveron.com/productos/almond-tree/almendro-soleta/?lang=en
 
OrdonezДата: Сряда, 30.03.2016, 22:59 | Съобщение # 24
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
siesta, Най накрая успях да уредя още малко от този сорт , даже мисля да му спретнем нова тема или ще променя заглавието на тази тема. В събота и неделя, съм в Гърция, моя колега ще ми отстъпи 20 броя Солета и ще го попитам каква е подложката, мисля, че е тази за която пишат испанците, понеже растенията са внос от Испания, а там за Солета ползват само една подложка, но в момента не съм на фаза , главата ми е доста натоварена и не си я спомням, но в понеделник колеги ще ви кажа каква е. Така, че много се радвам че ще донеса 20 броя от този наистина великолепен сорт.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Четвъртък, 31.03.2016, 16:03 | Съобщение # 25
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Пише, че не се трошат от машина. Че са малко по устойчиви от родителите,че са добри за промишлено, заради изобилието и точно тази твърда черупка. Не се пука и отваря ядката и т.н. Има без подложка, а има и на GF677.
Примера е с Испания, а там се потдържа низка формировка и по на гъсто. Южна Италия имат по високи и ги брулят.
За това се казва TRAINING.
Това е формировката на растението - храст, дърво, /еспалиър, ваза, пирамидално и т.н./
Сорта се потдава на каквото искаш формирование.
barbarian


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Четвъртък, 31.03.2016, 16:21
 
siestaДата: Четвъртък, 31.03.2016, 21:37 | Съобщение # 26
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Ordonez,ще ми бъде интересно да споделиш дали в самата Гърция има вече млади бадемови насаждения от Солета и вентуално снимки. В нета виждам сравнително отскоро насажденията са предимно в Испания и Италия. Аз лично бих се позамислил сериозно за няколко декара от този сорт ако в близките години започне да се внася на гол корен на малко по-достъпни цени.Надявам се подложката да е испанското семеначе, з акоето споменават в един от сайтовете,но ако е GF677 не е болка за умиране. Имаш ли някакви намерения за внос на лешников посадъчен материал или фисташка?
Wrongdreamer, благодаря ти за пояснението, смея да кажа, че английския ми е почти перфектен и разбрах информацията в статията, но това за чупенето е спомената съвсем накратко. Няма логика да не се трошат на машина, споменато е, че въпросният испански кооператив е извършил индустриално трошене с доста задоволителни резултати.
Аз лично моите бадеми съм ги засаждал 5x6м и поне засега със сравнително минимално подрязване ги поддържам на височина 2-2,5м, само Фиранята и Тексаса се държат по-буйно и достигат 3-3,5м. Солета го дават със средно силен растеж, кето съще е плюс. С нетърпение ще чакам да видя кога ще цъфне.
 
OrdonezДата: Петък, 01.04.2016, 00:51 | Съобщение # 27
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
siesta, 100% ne e GF , ако беше щях да я позная, що се касае до растения на гол корен от Испания забравете, вече не се предлагат бадеми на гол корен не само в Испания, ами и в Италия, скоро и в Гърция ще е така и то е логично що се отнася до бадема. Цената е висока на този етап по една единствена причина, малкото количество което поръчваме и огромното разстояние от което се доставя. През есента, цената на този сорт ще се опитаме да е около 7м50 евро, но на този етап , под тази цена , няма начин да слезем.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
siestaДата: Петък, 01.04.2016, 07:55 | Съобщение # 28
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Ordonez,благодаря ти за отговора.Това за подложката е много добре, защото си мисля че испанското семеначе, на което на вероятно са присаждане ще да е добра коренова система и устойчиво на суши,а аз поне засега специално бадемите планирам да не ги гледам на капково. Може би е глупав въпрос, но каква е логиката да не предлагат бадем на гол корен, а примерно да прелагат кайсия? Дали защото бадема развива най-рано спрямо другите овошки? Разбирам те напълно за моментната цена, тя е ок за единични бройки, но за по-големи количества на мен лично 15лева би бил възможно най-високия ценови праг да се замисля при създаване на примерно няколко декара със Солета.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ » Amygdalus communis 'Ferragnes', Soleta, Texas and more (Бадеми)
Страница 2 от 2«12
Търси: