Butia - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 12:45
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Butia (Бутия)
Butia
OrdonezДата: Сряда, 05.09.2012, 10:56 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Бутията произхожда от южноамериканския континент. Тя бива наричана още , желираната палма, тъй като от плодовете и може да се приготви много вкусно желе. Плодовете на тази палма се използват също и за алкохолни напитки. В основата на дръжките се забелязват шипчета. Гъстоперестите листа елегантно се извиват , при това зелено сивите и пера остават много твърди. Известни са около 15 вида бутии, въпреки че не е никак лесно да се различат.
Предпочита прохладно местоположение. Светлото место е важно както през зимата , така и през лятото.
Субстрата задължително да съдържа глина, подхранва се на всеки 4 ри седмици, пресаждайте веднъж на 3 години. Размножаването е чрез семена, като първите кълнове се появяват 6 месеца след засяването.

Butia Capitata Odorata - 15C

Butia capitata -9.9C 8a

Butia eriospatha -9.4C 8b

Butia yatay -9.5C 8b

Butia x jubaea hybrid -10.6C 8a




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 05.09.2012, 14:20 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Това предлагаме ние , височина над 220 см обиколка на стъблото около 1 метър

Прикачвания: 7165986.jpg(361Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 07.02.2013, 00:33 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Бутия капитата , тествана на вън в контейнер , местоположение.... : Плътно до стената на къщата под стрехата



При по възрастно растение и тази зима , предполагам никаква защита директно в земята на моя обект.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 08.04.2014, 21:03 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Първи размер

Втори Размер

Трети размер

И най малкия четвърти размер

Прикачвания: 6020521.jpg(280Kb) · 6865299.jpg(294Kb) · 2746680.jpg(290Kb) · 8015832.jpg(249Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Вторник, 08.04.2014, 21:15 | Съобщение # 5
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Прави се някакъв известен алкохол, но сега не си спомняк какъв беше. От Бутия де. От семената беше.
Дали не беше ликьор ?
Забравих.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Вторник, 08.04.2014, 23:29 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Плодовете и са много вкусни, освен ликьор се правят и други неща



Изключително интересен материал можете да прочетете тук Маркирай


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 08.04.2014, 23:41 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Ще помоля Дриймъра или някой друг за точен превод на следните редове ....:
...Another local palm tree that has several edible attributes is the Chilean Wine Palm (Jubaea chilensis), one of the hardiest of all the world's palm trees and perhaps the second most hardy of all the pinnate palms (Butia being the hardiest). Again, as in the Coconut, it is actually the seed that is the edible part of this palm, with the fruit being fairly bland and dry (I have tried it many times since it looks like a giant Butia fruit... but never any good). Even the popular hybrid, Butia x Jubaea, does not make a good edible fruit. However, the seed (difficult to eat in my opinion) is very similar in flavor to the coconut. The seeds are extremely hard and quite small (relative to a coconut seed at least) and, to me, hardly worth the effort. This palm has traditionally been grown for its sap from which wine can be made... however, this process kills the tree (and these are very very expensive trees).....

"Chilean Wine Palm една от най здравите палми в света и може би втората в листата след Butia".... ако това е така, то тогава Бутията би трябвало да държи под -15 С, аз не съм тествал, защото съм нямал такива температури, странно


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 08.04.2014, 23:56 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Ето го превода:

Друго местно палмово дърво, което има няколко ядивни атрибути е чилийската Wine Palm (Jubaea chilensis), едно от най-издръжливите от всички световно известни палмови дървета и може би втората най-издръжлива от всички перести (Butia е най-издръжливите). Отново, както при кокоса, всъщност семето е, което е ядивната част на тази палма, плода е доста непривлекателен и сух (Аз го опитах много пъти, тъй като той изглежда като гигантски Butia плодове ... но не всеки е добър за консумация). Дори и най-популярния хибрид, Butia х Jubaea, не прави добри и годни за консумация плодове. Въпреки това, семето (трудно е да се яде по мое мнение) е много подобен на вкус на кокоса. Семената са изключително трудни за директна консумация и доста малки (в сравнение с едно семе от кокосови най-малко), а за мен едва ли си струва усилията. Тази палма традиционно се отглежда заради мъзгата, от която може да се направи вино ... Въпреки това, този процес убива дървото (и те са много, много скъпи дървета)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Вторник, 08.04.2014, 23:56
 
OrdonezДата: Сряда, 09.04.2014, 00:42 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Да Иво, мен ме интересуваше, точно това изречение, понеже си го преведох, гледам и не вярвам, всъщност имах предчувствие, но сега след като го чета написано от професионалисти, вече знам, че е време да засадя една огромна бутия в моя двор, тъкмо ще си правя ликьор smile

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 09.04.2014, 01:54 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Хабитат - Южна Америка ( Южна Бразилия, Аржентина, Парагвай, Уругвай)
Описание

Дълги перести листа , вариацията Одората е най студоустойчивата Бутия, видът е принципно най студоустойчивия от всички перести палми. Стъблото достига до 7-8 метра, като диаметъра му варира между 40 - 50 см ( при положение , че се изрязват листните дръжки късо. Листата варират от синьо до зелено, при вариацията odorata , зеления цвят преобладава със слаби сивкави оттенъци.

Палмата произвежда светло оранжеви плодове - годни за консумация, от които се произвеждат чудесни желета и ликьори. Растенията отглеждани на полусянка се издължават и правят по дълги листни дръжки, а самите листа са по изправени. Растения отглеждани на пълно слънце образуват по къси листни дръжки и по растлати листа, както и по компактна корона.

След като е описана подробно през 1826 година Бутията първоначално е наричана Cocos Capitata, описана в щата Минас Жейрас в Бразилия , близо до град Монтес Кларос .

В края на 19 век в Уругвай е открита малко по различна Бутия и е наречена Butia Capitata odorata, Като първоначалното и име е било Cocos Odorata. Нейния ареал са полетата на Рио Гранде, Исла де лос Падрес в Уругвай, като през 1979 година приема окончателно името Butia Capitata var. Odorata. Този вид е доказано най студоустойчив, това е и причината в Северна Гърция, там от където идват нашите растения , да се разчита основно на този вид Бутия. Видът е по бързо растящ от обикновената Butia Capitata. Ние сме единствените в България, които предлагат тази разновидност

Важни съвети:

Растения отглеждани на частична сянка изглеждат значително по добре от тези на пълно слънце. Предпочита Песъчлива и добре дренирана почва. Но се адаптира лесно към друг вид почва , като е една от най устойчивите видове на засушаване. Редовното подхранване води до изключителни резултати, нашите растения се подхранват редовно и ние предлагаме палми с изключителен цвят на листната корона. Расте без абсолютно никакъв проблем в USDA zone 8 . Имаме данни от наши колеги, че в Северна Каролина възрастни растения са оцелявали без никакви сериозни ще ти при температури от порядъка на 0F или (-17.5С ). На практика това я прави най студоустойчивия вид от перестите палми. Плодовете на Butiа Capitata Odorata са два пъти по едри от плодовете на обикновената бутия




Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Сряда, 09.04.2014, 08:39 | Съобщение # 11
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Превода на Иво е много точен като идея. Има много дребни неточности, които не променят смисъла.
Друго местно палмово дърво, което има няколко ядивни атрибути е чилийската Wine Palm (Jubaea chilensis), едно от най-издръжливите за всички времена, известни палмови дървета и може би втората по издръжливост от всички перести (Butia е най-издръжлива). Отново, както при кокоса, всъщност семето е, ядивната част на тази палма, плода е доста посредствен и сух (Аз го опитвах много пъти, тъй като той изглежда като плод на гигантски Butia ... но никога не е бил добър за консумация). Дори и най-популярния хибрид, Butia х Jubaea, не ражда добри и годни за консумация плодове. Въпреки това, аромата на семето (трудно е да се яде по мое мнение) е много подобен на аромата на на кокоса. Семената са изключително трудни за директна консумация и доста малки (в сравнение с едно семе от кокос), и за мен не си струва усилията. Тази палма традиционно се отглежда заради мъзгата, от която може да се направи вино ... Въпреки това, този процес убива дървото (а те са много, много скъпи дървета)


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
poj160arДата: Сряда, 09.04.2014, 21:10 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Митаче, все пак съм самоук де, но пак върши работа. smile То ако на млади години бяхме учили по обстойно чуждите езици (западните де щеше сега да сме много по-добре информирани и с по-голям шанс за реализация извън БГ), освен наблягания основно руски, на който 70% от поколенията, които са учили по Живково време го знаят и то свободно писмено и говоримо, включително и аз... cool wink sad

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
wrongdreamerДата: Събота, 12.04.2014, 15:17 | Съобщение # 13
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 889
Статус: Offline
Сетих се. Питието се правеше от Sabal. Не от Butia. Serenoa Repens е малка храстовидна палма. Викат и Сабал. Добре че чух някаква реклама за Serenoa Repens та се сетих че това беше Сабал. Семките са черни и малки, но алкохола е много силен. Колумбийците в планините го правят и после не знаят какво са правили.

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Петък, 18.04.2014, 22:11 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Дебелина на стъблата на Бутиите от 105 лв, както забелязвате листните дръжки са изрезани на минимум и нищо излишно не стърчи с цел по голяма обиколка размерите варират около 60 см


Обиколка на стъблата на бутиите ни от 249 лв е не по малко от 100 см

Прикачвания: 5357765.jpg(227Kb) · 7556634.jpg(89Kb) · 7265972.jpg(199Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 06.05.2014, 15:39 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
По думите на собственика , Бутия с този размер съперничи по издържливост на Юбеите и Трахитата, снимката е правена в северна Гърция, където температури от порядъка на -10С не са рядкост и това растение, никога не е имало какъвто и да е проблем с листната маса за разлика от Вашингтониите и Канарските финици

Прикачвания: 0837678.jpg(301Kb) · 2261147.jpg(297Kb) · 7614307.jpg(305Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Butia (Бутия)
Страница 1 от 212»
Търси: