Butia - Page 2 - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 27.07.2017, 07:35
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 2 от 2«12
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Butia (Бутия)
Butia
OrdonezДата: Петък, 30.05.2014, 17:44 | Съобщение # 16
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
По последни задълбочени изследвания на най големия производител на палми в Европа, пускам този материал

Butia archeri

Много рядка и красива малка палма с произход района на Сао Паоло , Бразилия. Стъблата рядко достигат до 1 метър височина. Почти е невъзможно да се намери в естествения и хабитат. Палмата е рядка и не са правени задълбочени изследвания на студоустойчивостта и, но се предполага, че е близка до нейните родственици.

Butia capitata

Най разпространения вид , култивира се в Южна Бразилия и Уругвай, расте върху песъчливи почви. Студоустойчив вид, при -10С никакви поражения, някои екземпляри са понасяли температури от порядъка на -15С - 18С , други и по ниски температури, при което са отчетени значителни щети, но много бързо са се възстановявали.
В Южна Америка, освен заради красивата и външност се отглежда и заради вкусните и сладки плодове които произвежда.

Butia catarinensis

Тази палма е официално класифицирана като Butia капитата VAR odorata. Много експерти смятат, че тя трябва да бъде отделен вид, и след като са видяхме палмата как расте в дивата природа можем само да се съгласим, тъй като тя наистина е по различна. В районите които обитава я наричат плажна Бутия или Бутия Байа. Стъблото и рядко е по дебело от 15-20 см в диаметър и височината му достига едва до около 2 метра. Изключително студоустойчивост, нашите изследвания показаха твърда USDA zone 7b . Перфектен вид за градината, трудно можем да проумеем , защо не се отглежда масово от европейците. В Бразилия тя е може би най разпространения вид, заради компактността си.

Butia eriospatha

Най-бързо развиващият се вид и най-издръжливата на студ, тази палма произхожда от райони на Южна Бразилия при надморска височина над 1000 м над морското равнище, където тя е много по-студено и по-влажно през зимата, отколкото в останалата част на Бразилия, а дори и летните температури често могат да бъдат подобни на тези в Северна Европа. Местни производители ни съобщиха, че в хабитата им е имало случаи високо в планините да падат температурите до -12С и растенията не са имали никакви повреди. Видът произвежда много вкусни и сладки плодове. USDA zone 7b-7a

Butia nabonnandii (Butyagrus)

Тази красива палма е резултат от опрашването на Butia и Syagrus romanzoffiania. Изключителна студоустойчивост . Нарича се още Муле палм, защото не е способна да произвежда семена, това е и причината да бъде изключително скъпа, защото единствения начин да се снабдите с този вид е чрез старателно опрашване.

Butia Sp. Compact

Компактни, къси листа, произхожда от студените части на Бразилия, наподобява на Юбея чиленсис, струва си да се тества.

Butia Sp. gigantea

С този вид се запознахме едва преди две три години. За първи път я видяхме в Бразилия в един разсадник, собственикът не знаеше какъв вид е, нито пък ние. Първоначално е описана като Butia paraguayensis (което определено не беше), някои растения имаха около 1м. диаметър на ствола. Тя изглежда тясно свързана с Butia eriospatha, но с изключение на нейния размер, размера на листата и открояващия се червен цвят на дръжките на листата.

Butia х jubaea

Кръстосване на Butia Capitata и Jubaea chilensis, като Бутията е приемника.

Butia yatay

Родината и е Южна Бразилия, Уругвай и Аржентина, тази палма се смята за най-грациозна в рода си, достигайки над десет метра височина в дивата природа. С добра устойчивост на студ, много палми са били внесени в Северна Европа през последните години.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 26.06.2014, 19:56 | Съобщение # 17
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Прикачвания: 5336473.jpg(116Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 01.09.2016, 01:20 | Съобщение # 18
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Колеги една от бутиите ми цъфна малко късно ще видим как ще запазим плодовете да узреят, а между другото от Гърция набрах доста плодове и утре ще правя сладко

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Butia (Бутия)
Страница 2 от 2«12
Търси: