Sabal Palmetto - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 03:33
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Sabal Palmetto (Сабал)
Sabal Palmetto
OrdonezДата: Петък, 08.02.2013, 21:22 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Sabal Palmetto, е вид палма, която спокойно вирее в Субтропичния и топлия умерен климат. Хабитат Съединените части, Куба и Бахамските острови. Първоначално видът е описан и открит от природоизследователи в близост до бреговете на Флорида , северното крайбрежие на Северна Каролина.

Достига на височина до 20 метра, (най високата замерена е 28 метра) с дебелина на стъблото 60 см. Стъблото е голо и придава изключителен екзотичен и тропичен вид на градината.
Цветовете са жълтеникаво бели, произвеждат се от огромно съцветие с размери до 2.5 метра, плода е черен с костилка с размер до 1.5 см, продълговат.
Студоустойчивостта на Sabal Palmetto след доста тестове е приета да е -13С, под тази температура получава загуба на листна маса, а при температури около -18С загиват напълно младите растения, не са правени официални тестове до колко реално издържат възрастни растения, но нерядко се споменават екстремални температури издържали за кратко. На доста места из нета се споменават температури от порядъка на -20С, но за кратко разбира се. Така че всеки любител на този вид е длъжен да знае че местоположението и микроклимата са от особено значение.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
miroslav_raykovДата: Понеделник, 11.02.2013, 16:26 | Съобщение # 2
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 9
Статус: Offline
Тази сабал палмето до колкото знам расте много бавно!Вярно ли е това твърдение?
 
OrdonezДата: Понеделник, 11.02.2013, 19:40 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Quote (miroslav_raykov)
Тази сабал палмето до колкото знам расте много бавно!Вярно ли е това твърдение?


Ето отговор на въпроса тиКогато са млади растенията наистина растат бавно, след 4 тата си година започват по бърз разтеж, стига да им дадете това от което се нуждаят


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 20.02.2013, 20:04 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ще разгледаме един проблем относно транспортирането на палми засадени вече в ОГ и прехвърлянето им на друго место (градина, контейнер и т.н). Конкретно ще засегнем Сабалите, но всичко това важи "почти" за всички студоустойчиви видове.
Както при много видове растения, така и при палмите, за да се постигне максималния ефект на супер студоустойчивост на вида е да посадим семената директно в ОГ и повече да не се занимаваме с тях, но не винаги можем да преценим къде точно да засадим и доста често ни се случва да вадим вече насадени палми и да ги пренасяме на други места в градината си , та защо не и на други географски ширини. Какво трябва да знаем , за да нямаме проблеми и всичко да мине гладко.
Взимаме за пример видът Сабал и започваме да разсъждаваме. Този средно студоустойчив вид образува широка и разтлата коренова система, която при трансплантация на растението винаги ще се наложи да осакатим, подрязвайки я драстично. Неоспорим факт е че при разрязване на дебели корени на вида те започват гниене от върха към основата на стъблото, при което хранителните вещества доставяни към листата драстично намаляват. За това е нужно преди да предприемем тези си действия , да спазим едно от най важните условия за правилно преместване, а именно да отстраним всички листа без централните копия. Това разбира се на доста любители ще им се стори не добра идея, понеже обикновенно искат да виждат огромна маса листа, но това е задължително особено при сабалите
Важно е да се знае , че трансплантация извършена през горещите месеци, изисква двуседмично ежедневно поливане на растението, след този период можем да разредим поливките. И напълно прекратявате поливането с настъпването на късната есен.
Другото важно условие е да се засади растението на дълбочина , такава, каквато е била и преди това. Така засадено растение не бива да се тори по рано от месец след като сме го засадили в ОГ, това не важи за растения засадени директно от контейнер.
Аз лично препоръчвам торене с НПК равни части азот и калий, разбира се по добрия вариант е с добавка на микроелементи.
Тор с равен части азот и калий и този, който има аа добра сума на микроелементи е работил много добре.
Относно защитата , за българските зони в Южна България, те са задължителни първите няколко години, писали сме по темата доста , използвайте само дишащи материи и никакви найлони.
Друг евтин начин е да защитим точката на нарастване, като я увием с коледни лампи от този тип и по този начин.


С цел наистина да калим нашето растение, желателно е лампите да се включват само когато температурите са под -10С и да се изключват, когато температурите са високи. Като можем да използваме и дишаща материя, за която говорихме в темата за зимни защити с която да покрием лампите за да задържат топлината и така да повишим КПД-то.
Значи не е нужно да се завива цялото растение, , както е известно топлия въздух бяга нагоре, така че е достатъчно да загреем най уязвимата точка , а именно точката на разтежа.
Георги Гошев - Екзотик плантс - Стелла Фрут ЕООД
Прикачвания: 7934200.jpg(79Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 30.09.2014, 21:05 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ново в магазина, актуални снимкиТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 06.02.2015, 18:55 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Както на всички ни е ясно в 21 век или трябва да си стриктен относно контрола на посадъчния материал на гол корен и контейнерните растения или просто ще бъдеш изметен от конкурентите smile

На едно от растенията ни - палма Sabal Palmetto , забелязах на дръжката на едно от листата 6-7 дупки, естествено това породи в мене безспокойство и сигнализирах съответните органи, да дойдат и да вземат проба, съответно да изследват каква е ситуацията и да ни уведомят за евентуални сериозни проблеми, които може да имат изключително негативен ефект върху останалите видове палми.

Ето и резултата, който пристигна днес на мейла smile


Ако всички вносители и разсадници въобще имаме такъв контрол, нещата ще са много по розови.
Благодаря за бързите резултати от съответните органи smile
Прикачвания: 8598949.jpg(431Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Петък, 06.02.2015, 19:30 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Ordonez, applause good

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Sabal Palmetto (Сабал)
Страница 1 от 11
Търси: