Trachycarpus Bulgaria - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 23.06.2017, 16:49
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Trachycarpus Bulgaria (Една измислица в типично български стил)
Trachycarpus Bulgaria
OrdonezДата: Петък, 23.05.2014, 17:34 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Здравейте приятели, както всички знаем, българското кисело мляко е най - вкусно, да така е, за тези които не са опитвали гръцкото, критското и въобще истинското. Българския кашкавал е най - хубав, така е , ако не си ял кефалотири, пармезан, ементал, и стотици други. Нашето сирене е най хубаво, за хора които не са опитвали истинско натурално саламурено сирене от Халкидики и Ксанти. Както и да е, темата обаче е за Трахикарпусите.

От няколко години насам в нет пространството на България, един магистър философ от с. Горни Воден се опитва да прокара тезата, която я базира върху "научни изследвания в опитни полета". Това което в продължение на 100 и повече години, руски , английски, американски и немски тесни специалисти отдавна са го казали и написали. Та същия този "философ" , измисли нов вид Трахикарпус, който кръсти Трахикарпус България и още един, който пък кръсти Трахикарпус Пловдив.
Напоследък наблегнахме сериозно на вноса на възрастни растения от вида Трахикарпус от Северна Гърция, не от Южна Италия , започнахме да внасяме и садим в цяла България прекрасни растения, та по този повод се налага , много често да отговарям на питането... - Имате ли Трахикарпус България ???
Най лесно е да излъжеш, най лесно е да подведеш клиента, но това е недопустимо и клиента има право да знае истината, а тя е следната .
Според тезата на философа Донов, малки трахикарпусчета произведени от родители в град Пловдив са най студоустойчивите палми от вида в света. Добре, но аз много добре помня, тези растения още преди да бъдат засадени в земята, поради простата причина , че израснах в Стария град Пловдив и от 1976 година до 1979 година съм си играл точно там, където течаха усилени реставраторски дейности на "Паметници на Културата" , както и да е, да не се отклоняваме.
Приятели, семената се развиват от оплодена яйцеклетка, в която се обединяват, наследствените белези на майката и на бащата. Ако и двамата родители принадлежат към един и същи вид, поколението им ще носи техните вътрешни и външни белези. Ако обаче в яйцеклетката се смеси наследство от различни видове, поколението ще изглежда различно, така получаваме хибридите, които разбира се отдавна вече са на мода и при палмите. Тези процеси са от голямо значение за качеството на семената. Произхода обаче на семената съвсем не е без значение, един от важните фактори е географския им произход. Много често в естествения хабитат на Трахикарпусите, а именно Източна Азия, там където те са рапространени в широки области и растат при различни условия се създават ( понякога ) , екотипове с различни качества, които се унаследяват. Под различни условия разбирайте както микроклимата, така и надморската височина. Всеки нрмално мислещ индивид, може сам да си отговори на следния въпрос.
Как така, два трахкарпуса (същински Чусан), видно е по снимките, внесени в Пловдив и засадени в двор Х, раждат семена , които по късно са кръстени с името България. По същата логика в Норвегия, Дания, Швеция. Германия, Чехия, Полша, Русия и Швейцария, там където растат трахикарпуси, много преди тук да сме чували за тях не измислиха нови сортове. Наскоро разбрах за маслина Елит 1, Елит 2 Елит 3, създадени от българския гении , нови сортове смокини. Значи ако влезеш в Гърция през Гоце Делчев, покрай главния път след село Гранити посока Драма има дере, цялото е пълно с поне 5-6 различни сорта смокини , само засадили се, изключително вкусни. Съвет, отивате, режете си клонки, вкоренявате и ей ти на нов сорт, можете да си го кръстите както си искате. Разбира се ако ви харесва да се вживявате на велики умове в градинарството.
Връщам се към темата , аз не съм магистър , нито философ, аз съм практик и реалист. Провел съм десетки разговори с изключителни хобисти палмовъди от Северна Гърция, Германия и Швейцария. Всички единодушно се смеят и не искат да коментират подобни глупости, това е и причината да пусна тази тема, веднъж за винаги да стане ясно. Но в интерес на истината, всеки знае че трахикарпус такил е най студоустойчивия, всеки може да види негови актуални снимки в енциклопедиите, вижте го и си отговорете сами на въпросите.
Сега качвам една снимка с въпрос ... това Трахи България ли е ???Шегите до тук, нека бъдем сериозни, няма да споря с никой, моята теза и моите отговори си остават в съзнанието ми, такова чудо нема и никога не е имало и никога няма да има, поради простата причина , че не сме китайска провинция и нямаме гори осеяни с този вид , за да може евентуално да се създаде някакъв генотип, нали знаете, че белезите се развиват под контрола на гените, които са разположени в хромозомите на ядрото на клетката. Генотипът – това е наследствената информация на организма. Той определя проявата на признаците, а съвкупността от всички признаци на организма, които се проявяват външно, се нарича фенотип, той е резултат от взаимодействието между генотипа и средата.
От 1998 година се занимавам с Трахикарпуси, това бяха първите палми които посадих в двора си от семена от Цюрих Швейцария, предполагам това е прочутия на запад Трахи Цюри , (местните наричат града си Цюри) smile smile smile

Съвет към начинаещите палмовъди:
Ако купувате голямо растение - 3-4 метра, да знаете , че такива растения българско производство няма, освен ако не ви го извадят от някоя градина, ако искате да се сдобиете с студоустойчив Трахикарпус, най добрия вариант е да засадите растение , което е отгледано в ОГ най близо до мястото което ще го садите. Най близо до България са полетата с Трахикарпуси в Северна Гърция на братята Теодору, над 13000 растения свободно растящи.
Ако искате вие да си отгледате малко растение и имате време да чакате , то посадете си една шепа семена в градината и след 3-4 години извадете най силните и здрави растения, така ще знаете , че ще имате прекрасни растения и няма да играете на тото. Кой разбрал, разбрал, аз се уморих.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Петък, 23.05.2014, 19:44 | Съобщение # 2
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Гн Гошев,
Не ми е смешен магистъра, а ехото разнасяно по всички краища на страната от едни хорица.
Не съм ти се похвалил, но си имам слива "Катуница 17". Хибрид между слива "Катуница 16" и Карловска афъзка.
Имам и други "МОИ" хибриди. Например грозде бяло безсеменно сорт "Цалапишки блян"
Имам и ряпа "Безшумна 4"
И т.н. и т.н.......
biggrin biggrin happy hello


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Петък, 23.05.2014, 20:27 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
А честито Дриймър, аз също смятам да пусна скоро нов сорт Cycas Revoluta - Antarctica 1 , - ще го размножавам вегетативно, така ще съм сигурен, че е 1:1 с майчиното растение, самия цикас оцеля една от най студените и дълги зими през 2012, така, че смело напред. Но не бих си дал името, понеже много профански ще звучи, оставям комплексарите да си слагат имената и да се редят в предните редици до великия Сааков, Мичурин и др.
Апропо, запази ми един калем от Катуница 17, искам да я тествам в екстремални условия в зона 1 .


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
reimbrantДата: Петък, 23.05.2014, 20:57 | Съобщение # 4
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 141
Статус: Offline
smile

За да победи злото,е необходимо само едно нещо-добрите хора да не правят нищо

Съобщение редактирано от reimbrant - Събота, 24.05.2014, 00:00
 
OrdonezДата: Събота, 24.05.2014, 00:02 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Много скоро ще пуснем няколко размера цикаси от сорта Револута антарктика 1, револута антарктика 2 и един местен сорт Цикас Булгарикус ( Румелийски студоустойчив) , сега серизоно , цикаса издържа толкова колкото и юбеята и бутията, така, че смело напред . Даже си мисля, че е по корав от тях, понеже точно тогава ние още не предлагахме бутии и си бях взел една за крастата от "педикюра" за 25 лв 3 годишен семенак , мани, мани, та и на Петьо взех, че ме беше помолил момчето, та едната загина безславно , понеже педикюра ги гледа в оранжерия и никога не са калявани . Както и да е , същия разбирач ми се изсмя и ми каза, че до няколко месеца цикаса ще загине. Ето и разговора , като разбира се моите постове са изтрити, но всеки който ме познава знае, че цикаса ми расте на двора от 2011 година и съм го защитил веднъж с пасивна защита и то само първата година и то само през месец февруари.

UNREAD_POSTот maniak » 11 Юни 2012, 19:06
Аз незнам кой си помисли, че е възможно изобщо някъде да се гледа цикас навън в България?

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 05 Юли 2012, 23:56
Зелените стари листа не бива да се режат, преди да са изсъхнали!
А моите цикаси отвориха снопове с между 28 и 35 листа. Ако отварят само по няколко листа, значи не се чувстват добре, нямат сила и са на доизживяване, т.е. след определено време ще умрат.

...това е писано по повод пожълтелите листа на моя снимка на цикаса след най студената зима, след което моя отговор е изтрит разбира се и следва нов отговор на моята реплика, че на цикаса нищо му няма , ето и отговора ...

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 06 Юли 2012, 09:13
Не Жоре, не отговорих механично. Просто имам повече опит (а и познания по биология) от теб и виждам нещата без твоите розови очила. Ни най-малко нямах намерение да стане спор, просто защото вероятно ще отнеме няколко години, докато един такъв цикас сдаде напълно багажа. Т.е. безсмислено е да спорим, понеже резултатът няма да се види скоро.

След което виждаме резултата 2 години цикаса си ми е жив и здрав, явно очилата ми не са били розови и явно опита му повече прилича на един балон smile . Спирам до тук , че днес доста ми се насъбраха негативните мисли, а аз принципно съм позитивен , докато не бъда предизвикан. А и нямам никакво намерение този форум да го превръщам в селски клюкарник, аз бях до тук с обсъждането на "професора" Точка!!!! За винаги !!!


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Събота, 24.05.2014, 00:17 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2146
Статус: Offline
smile Ха-хах! Гого, направо ме разсмя... с "Педикюрчето"...

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Неделя, 25.05.2014, 00:12 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Открийте грешката в текста !!!


Бугенвилея, лилава с пъстри листа

Няма друго растение, което цъфти толкова обилно, наситено и с такива ярки цветове. Всичко, което иска Бугенвилията е слънце и топлина. При достатъчно слънчева светлина и топлина, тя е в състояние да цъфти целогодишно, дори и през зимата.

Може да се засади в земята, в цветни лехи. През есента може да се извади и прибере в саксия или да се остави до първите слани, след което да се изхвърли, както сезонните цветя.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Неделя, 25.05.2014, 07:58 | Съобщение # 8
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Сега ще напиша няколко реда за Бугенвилията в естествен хабитат. В Мексико живее в най сухите райони, там дето пада рядко дъжд. Стеле се по пясъка няколко години, додето направи стъбло и се вдигне .30 до 150 см над земята. Има по 8-10 месеца цвят и основно е розов. Другите цветове сихурно са хибридизация.
Има един гущер който я яде, но растенията са повече от гущерите. Продавал съм възрастни растения / на по 30-40 години / и те се поливаха веднъж седмично /потдържахме 28'С /, а саксиите бяха 1/10 от размера на растенията, но много широки. Проверих много сайтове, но никъде не се споменава за поливките. Обичат и директно 12 часово слънце. Никога не съм ги наторявал. Говоря за период от 8 години. На есен - резитба за формиране, иначе стават грозни. Виждал съм растения със ствол, висок 50 см и диаметър10-12см.
Та на който му стиска да разреди драстично поливките до посочените от мен, и ще има цвят два пъти по дълго/ зимата, когато е в покой изобщо не се полива/.
Сега виждам че съм объркал мястото и ще го преместя, но моля админа да изтрие този пост.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Неделя, 25.05.2014, 08:02
 
OrdonezДата: Неделя, 25.05.2014, 14:49 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Quote Ordonez ()
През есента може да се извади и прибере в саксия или да се остави до първите слани, след което да се изхвърли, както сезонните цветя.

А за този абзац , какво ще кажете, купувате си буги и зимата си го хвърляте и на пролет пак си купувате, някой ще познае ли от де съм го копнал smile :) smile


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
DimitarДата: Неделя, 25.05.2014, 15:55 | Съобщение # 10
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 50
Статус: Offline
Това са на Киро бисерите
 
OrdonezДата: Неделя, 25.05.2014, 16:20 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Quote Dimitar ()
Това са на Киро бисерите

Позна, получаваш applause icecream icecream icecream


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 25.05.2014, 17:33 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2146
Статус: Offline
На "Педикюра" Агрономов... wacko smile На този "специалист" само като му чета "бисерите" и направо настръхвам... wacko Е, толкова проЗт абдал не съм нито виждал, нито слушал... Да си продава "плантацията" и да БЕГА далече по Аляска например и да се специализира в нов метод за добиване на петрол, наречен "А ла Булгар" wink smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
wrongdreamerДата: Неделя, 25.05.2014, 20:46 | Съобщение # 13
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Иво, аз съм ходил в "плантацията", а и съм работил в разсадници в Канада, САЩ, Колумбия, Мексико, Белиз и Панама. В последните две - само по три месеца, но това тук е гола вода. Мръсен найлон върху кални саксии. Това може би буди възхита у Мичуринците, но аз.....
Иво, хората / които се занимават с това / не допускат да видиш болно или мъртво растение. Има си дисплей, има си и зона за отглеждане, има си и карантина, има си зона за почистване и опаковане и т.н.
Като се видим следващия път ще донеса малко снимки от подобни / срамота е да ги сравнявам дори /места.
Не ми е чудно, че продава, ще е чудно някой ако купи.
А щом иска да учи хората от тропиците как се отглеждат палми - моля......
Те без него са изгубени.
Има и друго, много по важно от хигиената, информацията и другите маймунджалъци -
казва се БИЗНЕС ЕТИКА.
Знаеш ли че продават нарове : НАР 1 НАР 2 и НАР 3- това ще рече "Един киселоч, един ама много студоустойчив и един доста сладък от Перущица"
Това са сортовете, продавани в разсадник.
Затова имат техни си сортове.
Абе мани, мани.....
lumped shock sob


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.

Съобщение редактирано от wrongdreamer - Неделя, 25.05.2014, 20:48
 
DimitarДата: Неделя, 25.05.2014, 21:24 | Съобщение # 14
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 50
Статус: Offline
Забравяш и маслините Елит 1"2"3 и така до 10
 
OrdonezДата: Понеделник, 26.05.2014, 00:17 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Ееее нали и аз му резах Хиджаз и му носих резници преди няколко години за "мерси", много бързо забравят някои хора , някои неща, това алчността те погубва на 100% , жалко

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ ЗИМУВАЩИ В БЪЛГАРИЯ » Trachycarpus Bulgaria (Една измислица в типично български стил)
Страница 1 от 212»
Търси: